Матурите с изобилие от "мили" послания

Псувните били по адрес на хора от системата на образованието
Обновена: 9 юни 2015 14:08 | 9 юни 2015 11:57,
18
Матурите с изобилие от "мили" послания
Снимка: Reuters, архив

Псувни и обидни квалификации – на това се нагледали проверяващите на тазгодишните матури на зрелостниците. "Красивите" думи били по адрес на хора от системата на образованието и били написани на местата за отговори със свободен текст, разказа пред Нова тв Александър Трингов, началник на отдел "Общо образование" към МОН.

Той коментира и съмненията за преписване на матурата по български език и литература в Област Кърджали, които отведоха там десетки инспектори от София, за да следят строго провеждането на тазгодишния изпит.

Най-озадачаващ там бе фактът, че едно малко училище в Ардино попадаше в топ 10 на най-добрите школа в страната за миналата година. След проверките обаче то вече се сгромоляса до 653-та позиция в същата класация.

За да провери дали школото в Ардино заслужава седмото място или се преписва масово, Министерството на образованието изпрати 31 инспектори в 11 училища в Област Кърджали. Те обърнаха специално внимание на малкото СОУ. И съответно хванаха доста преписвачи.

Резултатът - от 36 ученици, шестима са с анулирани работи. Така средният успех падна от 5.62 на 3.67.

Трингов обясни драстичната разлика в резултатите с факта, че инспекторите от София са предотвратили множество измами, както и с данните, че учителите в малките населени места работят с много повече ученици.

"Добре е, че имаме работите на зрелостниците сканирани, защото има доста сигнали от оценители за идентични матури, особено по български език и литература", каза още експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Ispolin4eto преди 8 години
КогАто аз бях дете дисциплината беше желязна. Уважението към по-възрастните и по-знаещите и можещите се възпитаваше дори и със сила и всяка жаба си знаеше гьола, мястото в него и реда на кеакане. А самостоятелното мислене и инициатива се възпитаваше с отговорности, а не като сега - ако има един начин родителя ще отиде и в ***, вместо дитетууу
14
0
 
1
 
! Отговори
Ispolin4eto преди 8 години
То сегашната младеж все чака някой друг да свърши работата, от някой друг да препишат, някой друг да ги обслужва... ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ! От къде ли са го видяли това?! И защо изобщо се оплаквате от резултата?! Това са вашите деца - така сте си ги въЗпитали! Няма някой друг виновен!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИСКАТ НЕ ИСКАТ .НО ТРЯБВА ДА УЧАТ. В КИТАЙ ПОЛИЦИЯ ОТЦЕПВА УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ. ПРИБИРА GSMте.ПИЩОВИТЕ И ДР. ЩОТО ИСКАТ ПОСЛЕ СЪЩИТЕ ДА СТРОЯТ ТОВА КОЕТО НЯМА ДА СЕ РУШИ. ДА ЛЕКУВАТ А НЕ ДА УМЪРТВЯВАТ.С ЕДНА ДУМА ДА ИЗЛЕЗНАТ КАЧЕСТВЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ КОИТО ДА ДОВЕДАТ СТРАНАТА ДО ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ПРОГРЕС И НЕ СЕ ЦАЦКАТ С НИКОЙ
12
8
 
3
 
! Отговори
климент преди 8 години
Завърших 12-ти клас със 750 извинени отсъствия и успех много добър 4,56 в дипломата. Отвратен съм от българската образователна система. Селски *** като мен може спокойно да злоупетребява със системата особено ако и двамата му родители са бивши учители. С познаване на правилата или по скоро дупките в правилата, връзки и заплахи си изкарах една 4 годишна ваканция. Ходех на училище за да купувам крадени телефони от рекетьорчетата, които продавах на шматките от даскало. Емигрирах и станах човек...
11
6
 
5
 
! Отговори
Топчо преди 8 години
не се ли разбра ,че матурите са легалния рекет прилаган на ученика от учителите,защото за да вземеш матурата трябва задължително частни уроци,а знаем как са цените на един частен урок и какви добри пари си докарват учителите,които вместо да преподават както трябва в клас отбиват номера.Както казваше нашия по немски.....нали ми върви заплатата,боли ме к...,че вие не научихте немския......така е и сега
10
1
 
5
 
! Отговори
skunka преди 8 години
Kein, ti si bolen, kude w uchilishte se uchi prawo? kude se reshawat logicheski zadachi ot testove za IQ? Bulgarite wse ste razbirachi. Sigurno imash 2ki, typak.Az si wzeh maturite predi 6 godini i widqh primerna maturza za 2015g. - koito e polojil srednobazowi usiliq za maturata, shte q izdurji minimum s mnogo dobur, za drugite kato teb typako - w awtomiwkata ;)...ili s traktorO ;)abich
9
8
 
10
 
! Отговори
Кейн преди 8 години
И все по-нелепо ще става,какво зрелостно има в това да караш двадесетгодишни мъже и жени да пишат инфантилни неща за теменуги и бели воали,матура може да бъде само обобщаващ,качествен тест ,включващ въпроси от всички изучавани области-география,математика,право,философия,литература,химия,информационни технологии и логически задачи от тестовете за обща интелигентност
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пази Боже от нашенско образование!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поправка: ....с егоистичната (аз бих я определил и като престъпна) цел: да не им се затруднява работата.
6
5
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
До онбашиятаЕй затова ни е на този хал образованието. Даскалите не приемат работата си като мисия, а като начин за препитание. И не им стига това, но гледат по възможност да демотивират едни тепърва формиращи се личности с егоистичната (аз бих я определил и като престъпна) цел да им се затруднява работата.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"системата н образованието" Не че нещо ама за образование говорим все пак?! На нас ни е простено да сме леко неграмотни - ние сме си от "кол и въже", но вие сте професионалистите. Не смятате ли, че е необходимо да си редактирате малко писанията преди публикация?
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До онбашиятаЗащо ли не вярвам, че си бил учител?! Чудо голямо ли??? ГОЛЯМО Е!
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До онбашията:"...образованието се прави от зубрачи за зубрачи."С едно допълнение или уточнение: такова е некачественото образование. Защото има и друго. Направено от знаещи и можещи хора за мислещи ученици, целящо възпитание в необходими и приложими знания и умения, базирани на реално разбиране на нещата, а не на зазубрени факти от определения учебник.
2
15
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
чудо голямо. като бях даскал, най-полезното нещо което научих децата е "за какво се натискате за тия бележки, даскали като мене ли ще ставате". за истинска работа никой не му дреме какви оценки си имал. образованието се прави от зубрачи за зубрачи. сериозните хора имат съвсем други умения и не бачкат в сферата на образованието.
1
1
 
25
 
! Отговори
13 преди 8 години
КАТО НЕ ЗНАЯТ НОЙ Е НАПИСАЛ "МАЙЦЕ СИ" - ПОНЕ НА ВОЛЯ ДА ПСУВАТ!!!БРАВО НА МОН - съмненията за масово преписване се оправдаха!!!