Учи, маме, да не работиш! Какво да учим за добра реализация?

Медиците ни - зад граница, информатиците - най-добре платени
9 ное 2015 18:00,
59
Учи, маме, да не работиш! Какво да учим за добра реализация?
Снимка: архив Bulphoto

Най-висок среден месечен облагаем доход получават студентите, завършили "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - над 3000 лева, и завършилите "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград - над 2750 лева.

Студентите, дипломирали се в същите специалности, но в други висши училища, не просто получават по-ниски доходи, а в някои случаи разликата е над 4 пъти.

Това показват данните от новото, пето издание на рейтинговата система на висшите училища у нас за 2015 г., представено днес от Министерството на образованието и науката и от консорциума по проекта, цитирано от БТА.

На 1000 лв. среден осигурителен доход на месец получават и завършили специалности като "Военно дело", "Информатика и компютърни науки", "Проучване и добив на полезни изкопаеми", "Математика", "Металургия", "Комуникационна и компютърна техника", "Обществено здраве", "Медицина", "Политически науки", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Фармация" и "Физически науки".

Най-ученолюбиви пък се оказаха бъдещите медици. Данните от рейтинговата система показват, че първокурсниците в направленията "Медицина", "Фармация" и "Стоматология" са с най-висок успех в дипломите за средно образование - над 5,45. На другия край на тази класация пък са влезлите да учат "Животновъдство", "Металургия" и Материали и материалознание", чиито дипломи са със среден успех под 4,40.

Къде обаче се реализират висшистите ни?

Близо 25 процента от завършилите висше образование у нас през последните пет години не се осигуряват в страната, сочат данните от рейтинговата система.

Голяма част от тези млади хора, след като са завършили в България, са напуснали страната. Близо 30 процента от завършилите медицина у нас са заминали да работят в чужбина, обясни Георги Стойчев - ръководител на консорциума, подготвил проекта с МОН.

Данните от рейтинговата система показват също, че през първите пет години след завършването си по-малко от половината (47 процента) от наетите висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование.

На фона на тези данни днес заместник-министърът на образованието и науката Николай Денков каза, че във висшите ни училища има повече места, отколкото кандидат-студенти.

Най-ниска безработица - под 1 процент - е отчетена сред завършилите "Медицина", "Фармация" и "Стоматология", както и абсолвентите от специалност "Военно дело". 

Най-трудно пък си намират работата избралите да стават археолози - едва 5,57% се реализират по специалността си. Животновъдите също не са кой знае колко добре изявени - 6,13% от тях работят по специалността. Най-ниско пък е приложението на придобитото висше образование сред завършилите "Туризъм" и "Изобразително изкуство" - под 25 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
15
 
! Отговори
До 54 преди 8 години
Еми да мн сме годишно от морско по 100 души и не е 100 К ама 3500 долара на месец годишна заплата за 3 ти помощник капитан. Не знам какъв си но мисля че си професия безработен от винса!
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тарикатлъка го има само в Българтия
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 54Абе льольо ! Знаеш ли че има варненци капитани на американски военни кораби ? Знаеш ли колко взима един първи офицер на пасажер ? Знаеш ли че от 2014 , Морското има лиценз и за кораби под японски флаг ? Знаеш ли , че на яхтите по Сен Тропе , машината са масово варненци ? Знаеш ли колко взимат ? Вярвай ти на днес бг и босфор тв СУ, НБУ , УНСС ааааахахахахахахахахаа ААААА ХАХАХАХАХАХАХАХАХА
36
3
 
16
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Хах , *** ми сложили минусчета ? Капитан на карго корабче около 100 хил левчета на година ! На американски корабчета $ 11 000 , $ 15 000 на месец , машината и те са там даже повече ! Дания ,Мания , ама трябва да си там 24/7 !!!! А морячето 3 месеца там , 3 месеца във Варна , заплатката си върви ееее? EEEEEE ? сиднито$$$ ряпа да ядеaaaaaxaxaxxaxa axaxaxa axaxxax
35
0
 
17
 
! Отговори
Chuck Norris преди 8 години
Заплатата ми е 1 милион дневно
34
2
 
14
 
! Отговори
Дж преди 8 години
' В Дания заплатите са по 15-20 хил евро месечно.' Но и данъците почти толкова
33
2
 
14
 
! Отговори
От Бирмингам преди 8 години
Заплатата ми е 350 хил паунда годишно.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Дания заплатите са по 15-20 хил евро месечно.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз работя в б.анка, виждал съм им заплатите, мога да потвърдя - по 300-400 хил долара годишно получават.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекар съм в Чикаго. Най-малко 300 хил долара годишно си докарвам, имало е години изкарвал съм над 650 хил.
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Привет от Дания. Работя като специалист, заплата 8400 евро.
28
0
 
16
 
! Отговори
Comer преди 8 години
Bg proizvela i iznesla stoki prez 2015 g. ??? za 34 miliarda bg leva ?! Mnogo zlatni pushki i pistoleti, bre - koi ste gi garmi?! To i mnogo vodni patroni sigur?! Ili elektricheski?!
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Привет от Германия.Инженер ( включително IT) и лекар гладни няма да останат. Всичко друго е на късмет.
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Девойките обикновено като понаучат малко език и заминават в западна Европа, там започват легален занаят на свободна професия. Разбира се ако не могата да си немерят богат мъж в България, но богати мъже има 1 на 100 девойки, затова девойките заминават за Амстердам и Хамбург, и не само девойки, и омъжени жени също, българките са много талантливи.
25
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дойде ли времето за учене, вече е късно! Изпуснат е момента да се родиш в правилната фамилия с яките позиции. Без това винаги ще си останеш цървуляк, зависим от ония горе. В света има около 5000 тариката, които са в три фамилии. Всичко друго бачка основно за тях. Опаааааа....
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Нова Загора е най-яко, по яко е и то Варна и от Бургас!
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"РЕАЛИЗАЦИЯТА" Е ИЛЮЗИЯ И ИЗМИСЛИЦА! ВСИЧКО Е ФАЛШ И СУЕТА, ЖИВОТЪТ Е КРАТЪК КАТО МИГ!
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да сме съсипали нещо то е трябвало да бъде направено. И престани да се перчеш, че носиш панталони.
21
11
 
19
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Освен това , в медицинския във ВАРНА учат 1200 чужденци от 41 държави този семестър ! От тях около 800 германки , руси със сини очи и големи бомби като на октобер фест ! Къде е "най-добрия град за живеене " бургадидас питам аз ...аахахахахаха
20
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учи да не работиш е изтъркано клише.Ако работиш с лопата , оставиш ли лопатата спираш да работиш..За умствената работа измислени спирачки няма.Мисленето е процес който няма спирачки , стига да можеш да мислиш.Лекаря , инженера и т.н. не може да спре да работи и в къщи , дори и само заради факта , че за да си професионалист , трябва непрекъснато да четеш.