Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"

Знакови възрожденски произведения също не намериха място в програмата
23 яну 2016 07:45,
202
Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"
Снимка: архив, Булфото

Началният текст на "История славянобългарска", който до момента се изучаваше в 6. клас, не е част от новата учебна програма, съобщава вестник "Стандарт". 

 
Там не присъстват също и "Вятър ечи, Балкан стене", "Хубава си, моя горо" и "Къде си вярна, ти, любов народна". 
 
Това става ясно от проектите за нови учебни програми, които  министерството на образованието и науката публикува на сайта си. Тъй като на него са качени само проектите за 2, 6 и 8 клас, не е ясно дали тези произведения няма все пак да се изучават в някой от другите класове. Такъв например е случаят с Ботевите "Хайдути", които от шести слизат в пети клас. 
 
Новост при шестокласниците е включването на "Робинзон Крузо" в програмата им. Шест са текста от български автори задължителни за изучаване - "Косачи" от Елин Пелин, "Братчетата на Гаврош" от Христо Смирненски, "Художник" на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото "Под игото", "Серафим" на Йовков и "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Вазов. 
 
Засега това са примерни проекти, а не окончателни програми, като бележки по тях могат да бъдат давани до 22 февруари. 
 
Това са готовите отпреди три години проекти на учебни програми, които бяха изготвени по времето на първия мандат на ГЕРБ, коментират учители пред всекидневника.
 
Материалът по литература от девети и десети клас пък слиза в сбит вариант в осми. Тогава децата ще изучават както Античността, така и Ренесанса. Липсват литературни произведения на Класицизма, който досега се учеше в десети клас. Сред предвидените за изучаване автори са Сафо, Бокачо, Шекспир и Сервантес. Българските произведения, които ще се учат в този период, са "Азбучна молитва" и "За буквите".
 
Министерството бърза да оповести промените в програмите за тези класове, тъй като издатели настояха, че те трябва да бъдат публикувани по-рано, за да има време да бъдат изготвени учебниците. Заради кратките срокове в момента се очаква проблем с помагалата за пети и първи клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"О неразумни юроде ! Поради что тогава прати рода болгарски от Азиатските пустини да тръгне и до нашите земи да дойде кога той, както и рече - вечно си е бил тук ???? И как тъй от славния славянски род сме били най-славни ние българите като не сме славяни ??? И не продумвай думата за Царе, щото във Византия и други царе е имало, тъй както и султани, но всинца са били подвластни на Василевса !!!!
91
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата требва да учат "ВИНЕТУ"
90
6
 
15
 
! Отговори
42 преди 8 години
Важното е децата да се учат,че не произхождат от никой народ,т.е. да стават неграмотни продажни глобалисти.Я да видим дали в един Израел например е възможно да се забрани изучаването на национална история и литература...
89
3
 
17
 
! Отговори
Летописец преди 8 години
..... и беше лето 2016-того кога царя *** рече - Ще трябва да прочета и друга книга освен Винету, ама не знам коя !? От което на другия цар Самуил, който седеше на площада до църквата Св. София, и щом го чу, му пресвяткаха очите, .... и угаснаха !!!
88
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречешбългарин и не четеш, и не говориш но своя език? Или българите не сабили славни и прочути по цялата земя и много пъти са взималиданък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски роднай-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо теса имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя тезавладели...
87
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, неразумний и юроде! Поради что ти се срамиш да се наречеш Българин!?Пророк... Как е знаел какви болни мозъци ще управляват държавата...
86
4
 
28
 
! Отговори
008/ преди 8 години
КВА ПАИСИЕВА ИСТОРИЯ,КЪВ БОТЕВ?Я ИМ ТУРЕТЕ ДА УЧАТ ЗА ХАРИ ПОТЪР,ЗА ЧАЛГАДЖИЙКИТЕ,ЗА НАСТРАДИН ХОДЖА!Е,НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
85
3
 
24
 
! Отговори
баба ви преди 8 години
Просто е, Робинзон е евроатлант и глобалист, той приютява беглец теземец обича го и го обучава ! Сърцераздирателно нали ? Така трябва да се постъпва и с мигрантите, жените много да не се дърпат, а мъжете да ги водят сами при тях! Така изроденият евроатлантически генофонд ще се подмени и "облагороди " !?
84
3
 
21
 
! Отговори
Летописец преди 8 години
.... и беше лето 2016 -того, кога цар *** като подкара овците от Банкя, забоде гегата на сред София и рече : Те тук ще е моето царство ! Ама първо требе да питам шефовете !!!А офците само изблеяха - ГЕЕЕЕРБ, ГЕЕЕЕЕРБ ! И се наведоха да пасят ....... де що беше останало .....
83
6
 
18
 
! Отговори
дедови преди 8 години
Интересно кой *** е решил това !? Психиатрите единодушно определят, че т.н. Робинзон Крузо е напълно фантастичен, романизиран герой, който не може да съществува в реалната действителност описана в романа ! Поставен в подобни условия, човек бързо деградира и полудява ! Интересно това дали ще бъде обяснено на шестокласниците ! Евроатлантизма и тъпотата ще ни погубят окончателно !
82
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, КОЙ нареди тая идиотия? Кой е автор на анализа за необходимостта от това?КОЙ го изработи? Кой се съгласи и го одобри?КОЙ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
81
3
 
15
 
! Отговори
ВиНеТу 1 преди 8 години
Искаме Винету, защото Цар Слънце е чел само тази книжка. Защо да учим българска история, след като гърбавите ще превърнат българина сам на необитаем остров. Трябва да се учи начин на оцеляване след управлението на тъпите, прости, некадърни, неучени и посредствени гърбати ***.
80
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре е да се изучава материал по желание на ученика. Така Другарят (116) ще си учи за Чапаев и Петкан, а по биология - за начина на употреба на веселите гъбки.
79
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари,АЗ съм против тази история с някакъв си Робинзон и Петкан ! Щом ще се се изучава в училище, то тогава е редно да се изучават и славните истоии на Петка и Чапаев ! Не е ли така другари ?Какъв е този Робинзон ?
78
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой изиска и одобри тая идиотия?ИМЕНААА!!!
77
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега ученици ще се запознаем този срок с материала за националния ни герой Настрадин ходжа, и онзи измамник Хитър Петър който го следвал по петите и го тормозел като му казвал че неговия кон яде боб ! Днес темата ще ни е :- Кой е Настрадин ходжа ?- Кой е хитър Петър ?И трета тема - Кон боб яде ли ???
76
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека по лека ще ни затрият историята и нас като нация
75
11
 
5
 
! Отговори
dp преди 8 години
Оше на пръв поглед коментарите се оказаха точно това, което беше ясно че ще са преди да са ги измислили тия, дето ги пишат.Голям вой голямо нещо.А реалността е, че годните за четене български автори са много малко - и ако някой ще ги чете в училище трябва да са добре подбрани и МАЛКО, инак ще си стоят в програматанепрочетени. Ботев е сякаш единственият, който не подлежи на чудене - поезията му е най-добрата, която съм чел (а съм чел и най-добрата англоезична).Останалото както дойде.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някойАма защо отиваш, или се концентрираш /за говорния език/само тук нализо ? Аз съм забелязал че Словенския език е също толкова близък до нашия, колкото и техния - на помаците !? Дори по-близък от сръбския ? Ами онзи странен народ Каракачаните ? Тези които са прекосявали страната ни от Егея до Дунав всяка година ??? За тях какво да кажем ??? Никой никога не ги е спирал до 09.09.44 г. ??? Странен древен народ ???
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛЕД Робинзон--ще започнат и да учат ВинетУ....по заповед на Тиквата-Слънце---