Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"

Знакови възрожденски произведения също не намериха място в програмата
23 яну 2016 07:45,
202
Без Паисиевата история в 6 кл., децата ще учат "Робинзон Крузо"
Снимка: архив, Булфото

Началният текст на "История славянобългарска", който до момента се изучаваше в 6. клас, не е част от новата учебна програма, съобщава вестник "Стандарт". 

 
Там не присъстват също и "Вятър ечи, Балкан стене", "Хубава си, моя горо" и "Къде си вярна, ти, любов народна". 
 
Това става ясно от проектите за нови учебни програми, които  министерството на образованието и науката публикува на сайта си. Тъй като на него са качени само проектите за 2, 6 и 8 клас, не е ясно дали тези произведения няма все пак да се изучават в някой от другите класове. Такъв например е случаят с Ботевите "Хайдути", които от шести слизат в пети клас. 
 
Новост при шестокласниците е включването на "Робинзон Крузо" в програмата им. Шест са текста от български автори задължителни за изучаване - "Косачи" от Елин Пелин, "Братчетата на Гаврош" от Христо Смирненски, "Художник" на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото "Под игото", "Серафим" на Йовков и "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Вазов. 
 
Засега това са примерни проекти, а не окончателни програми, като бележки по тях могат да бъдат давани до 22 февруари. 
 
Това са готовите отпреди три години проекти на учебни програми, които бяха изготвени по времето на първия мандат на ГЕРБ, коментират учители пред всекидневника.
 
Материалът по литература от девети и десети клас пък слиза в сбит вариант в осми. Тогава децата ще изучават както Античността, така и Ренесанса. Липсват литературни произведения на Класицизма, който досега се учеше в десети клас. Сред предвидените за изучаване автори са Сафо, Бокачо, Шекспир и Сервантес. Българските произведения, които ще се учат в този период, са "Азбучна молитва" и "За буквите".
 
Министерството бърза да оповести промените в програмите за тези класове, тъй като издатели настояха, че те трябва да бъдат публикувани по-рано, за да има време да бъдат изготвени учебниците. Заради кратките срокове в момента се очаква проблем с помагалата за пети и първи клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
12
 
! Отговори
някой преди 8 години
И в заключение, понеже малко се отклоних от темата, да попитам министър Танев, що не вземе да въведе в учебния материал по литература и приказките за Настрадин Ходжа и поемите на Ахмет Недим Ефенди?
71
14
 
1
 
! Отговори
Хааа, ха, ха, ха, ха преди 8 години
Никой от тук пишещите не ми вярва че никой до ден днешен не знае кой всъщност и от къде е този "наш" Паисий ???? Ха, ха, ха, ха, ха, .... Ами четете бе хора, четете ! Четете колко градове в нашата страна кандидатстваха за станат "рожденно място" на Паисий !? Ще умрете от смях ! То не бяха само градове, и села имаше ! Четете ! И понеже тогава в Партията имаше по-вече комунисти от Пиринския край, то партията реши да е Банско ! ????? Ха, ха, ха,..
70
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
За рупския диалект или родопския говор, който както вече казах в Гърция и Турция смятат за отделен език (все едно има Помашка държава, или държава Помакия). Може би затова в гръцкия и турския вариант на Уикипедия са дали изчерпателни примери, думи, фрази и цели изречения, а на английски дори текстове на "помашки език" - който си звучи като български, даже са по-разбираеми и от македонския.На английски също има текст на помашки, но се уточнява (правилно!) че само в Гърция и Турция го водят език.
69
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво са ни Паисиевата история или "Робинзон Крузо", Винету ни трябва, Винету да се изучава от първи до 12 клас и след това на кандидат студентските изпити всички теми да са върху Винету. Дова е доказано произведение, което изгражда хората на мурал, упоритост, твърд дух и родолюбие. И като завършаш ще спомена, че нашият Крал Слънце е закърмен с Винету.Конграчулейшънс овцеееее!
68
3
 
7
 
! Отговори
Селяндур преди 8 години
Мили деца. От новата учебна година ще учите за 6 (шесте) апартамента на другаря Цветанов и как се придобиват те.Четете Майн Рид да видите що е това индианци и какви трябва да станете за да им е спокойно на тикварите. Ха успех.
67
4
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 92 (Уикипедия)По принцип на различните езици в Уикипедия дават различна информация, като най-изчерпателна е на най-разпространените езици като английски, немски и френски например.Немски не знам, така че не разбирам какво пише на немски.Обаче ми направи впечатление, че на български липсват примери за помашкия диалект, а на английски език има раздел за "помашкия език" за който се казва, че е български рупски диалект за който се твърди че е език в Турция и Гърция.Има и примери.
66
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А някой запитвал ли се е защо в Сърбия не се е появявал никога някой техен "Паисий" ???? Да им напише "История Славяно-Сръбская" ??? При положение че сме един народ, една култура ???За Гърците пък да не говоря .... там нещата още по-зле !!!!
65
4
 
8
 
! Отговори
Мммдааа преди 8 години
Както е тръгнало следващите издателства ги очаквайте на английски и турски.Министерство на просветата-продажни ***.
64
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До История-МЕНТЕНе бе приятел, тя не е пренаписана ! Тя просто удобно е създадена от Екатерина /руската царица/ и любезно е поднесена чрез някой си Паисий който така и не се разбра ???? кой е и от къде е ???? И точно проади този факт че никой не го знае или познава този Паисий /дори комунистите не посмяха да излъжат за това/, можеш да се сетиш че това е една обикновенна шпионска история с далечни цели за Русия !!! Резултата го видяхме и го знаем !
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е , вече прегльтнахме "турското присьстввие" за да им е комфортно на дпс, май ще ни накарат да прегльтнем и това
62
7
 
0
 
! Отговори
Хааа, ха, ха, ха, ха преди 8 години
До Другар българинНе бе другарю, под главата на Севт пишеше Аспарух, ха, ха, ха, .... А в гробниците пише - Тук почиват наследници на родовете Дуло, ***, и Пульо ... ха, ха, ха, ха, ....
61
4
 
1
 
! Отговори
История-МЕНТЕ преди 8 години
История на България е 100% ПРЕНАПИСАНА заради Османско , само Експертиза на Европеския Съд може да каже истината
60
2
 
12
 
! Отговори
s преди 8 години
Е, Робинзон Крузо. Книгата е фундаментална в европейската литература, но някак по-нужно е да сложат Винету в учебниците. От първи до дванадесети клас - глава по глава. Ама не орГинала на Карл Май, а интерпретацията на Бойко, щото може да е прочел само една книга - ама я е прочел както си требе. Апропо и Приказка за стълбата на Смирненски не е лошо да сложат. Смътно си спомням, че ние я коментирахме по Литература, ама преди доооста години.
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
0"Робинзон Крузо" - бъдещето на всеки един българин независимо кога ще го настигне: тотално корабокруширал (лузър), подивел и оскотел, оцеляващ поединично, на самотен остров, далече от Родината си."Не забравяй и Петкан дивакът-пример за етническа толерантност.В някое по ново издание може двамата да ги представят като хомосексуалисти.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не дай ,Боже, сляпото да прогледне,,,
57
2
 
1
 
! Отговори
Граовец преди 8 години
Е, па я не съм бугарин, я съм граовец!
56
2
 
3
 
! Отговори
Уикипедия преди 8 години
На български пише едно а на чужди езици съмсем друго , пример с Българските Турци и Помаците в Уикипедия където на немски пише че не не трябва да се бъркат Турци с Помаци в България а на български съвсем обратно ''твърдо потурчени'' , питам аз пренаписана ли е История на България заради Османско
55
2
 
2
 
! Отговори
Другар българин преди 8 години
Е, па, за гробовете, питай тракийските императори на Източната Римска империя;)))Е, па ти знаеш ли кой лежи в тия могили бре, капъсъзин? Дан би да пише нейде, че са дедо ти и баба ти? Ти онази откината тиква, що я нарече Севт бе? Дан би да пише нейде "Севт", на нея? М? На една отрязана глава са радва, капъсъзинът му трак;)))
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неправителствените организации на Сорос плащат стотици хиляди долари на български социолози ,психолози,политолози,журналисти,политици,за да промиват мозъците и да манипулират обществото.ГЕРБ ни връща в тъмни времена. Винаги е имало продажници,готови да продадат майка си на чужди интереси,но е имало и възрожденци и просветители,които са поддържали патриотичният огън.Скоро Шиши ще отиде при Илия Павлов,а Вожда ще бъде съден заедно с цялата пасмина.Дано не е късно.
53
2
 
12
 
! Отговори
Роби-нзон преди 8 години
"Робинзон Крузо" - бъдещето на всеки един българин независимо кога ще го настигне: тотално корабокруширал (лузър), подивел и оскотел, оцеляващ поединично, на самотен остров, далече от Родината си.