3 млн. лева дава Турция за четири училища у нас

Малко било, само 40% от разходите на школата
146
3 млн. лева дава Турция за четири училища у нас
Снимка: Булфото, архив

Сумата, която отпуска Турция за четири учебни заведения в България, е около три милиона на година, пресметна говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Още по темата

Според него обаче това е много малка сума, защото бюджетът на останалите училища в България бил по 10 милиона лева годишно за около 200 деца.

Ахмедов обясни пред bTV, че само 40% от средствата на четирите училища идват от Турция и отрече това да се отнася за останалите дейности на Главното мюфтийство у нас.

По думите му изповеданието има още над 10 секторни политики, за тях не идват пари от Анкара. 

"Сектор "Образование" при нас са училищата и Висшият ислямски институт, финансирането на които е скрепено с междудържавен акт от 1990 г. и всичко е разписано подробно", настоя той.

"Това са нормални училища - гимназии под контрола на Министерството на образованието, в които се изучават общообразователни и религиозни предмети", посочи говорителят на Мюфтийството, като уточни, че децата, завършили тези средни общообразователни училища, могат да станат имами, ако пожелаят. 

Практиката обаче сочи, че след като завършат средното си образование, 95% от учениците продължават в университет, основно в България, обясни Ахмедов.

"Не виждаме никакъв проблем нашите две институции в лицето на Главното мюфтийство и дирекция "Вероизповедания" в Турция да си сътрудничат. Не трябва да демонизираме това сътрудничество", настоя той, но отказа да коментира какви са целите на Турция, за да финансира училища у нас.

Ахмедов отрече твърденията, че Главното мюфтийство се кани да продава апортирани вакъфски имоти във фондации и фирми.

"Вакъфският имот е имот, който е придобит от мюсюлманската общност и се полза само в негова полза като се отдава под наем, но не може да се продава, нито да се ипотекира. 1500 от тези имоти са джамии, не може да има продажби", разясни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Срамно е за България че едно българско вероизповедание (Главното мюфтийство) не се издържа от българската държава. Все пак Исляма е българска религия от векове.Ако има и български училища това ще пресече разпространяването на радикален ислям от разви фондации.
49
0
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Римляни е бил Тит Лабиен
48
5
 
12
 
! Отговори
Dfgjkifcb преди 8 години
10 милиона за 200 деца на година?!?!?!? Това са 50000лева на дете годишно?!?!? Тия как ги обучават тия деца???? Да не им показват нагледно как изглежда рая с девствениците ?!?!?
47
15
 
10
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Преез турско толкова черкви са се построили че сега вие не можете да ремонтирате..ха..ха и се молите на държавата за пари да се ремонтират..ха..ха т.е. от нашите данъци.
46
5
 
6
 
! Отговори
Думата с Г преди 8 години
Християни ли има в България? В библията (Коринтияни 11) пише, че жената трябва да си покрие или обръсне косата. Прелюбодейството е забранено. Кражбите са забранени. Като отричате всичко това какво ставате според християнските критерии? После римляните като ви наричат така се сърдите.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да не дава.Ние като сме боклyци, кой ни е крив. Хората си гледат интересите.рам ме е, че съм българин.
44
10
 
13
 
! Отговори
СТИГА! преди 8 години
СПРЕТЕ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА! ДА ЖИВЕЕ ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ!
43
8
 
14
 
! Отговори
teo преди 8 години
ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК В БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА ПЕРСОНА НОН ГРАТА, ИЛИ КАЗАНО НА БЪЛГАРСКИ ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН ОТ БЪЛГАРИЯ, ВМЕСТО ДА МУ СЕ ДАВА НОТА ОТ ВЪНШНОТО НИ МИНИСТЕРСТВО! ТУРЦИЯ НЯМА ПРАВО ДА СЕ МЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА БЪЛГАРИЯ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ПРАЩА ПАРИ ЗА ИЗДРЪЖКА НА ДЖАМИИ И ИМАМИ! БОЙКО КАЖИ "дур" НА ТЕЗИ ТУРСКИ НАМЕСИ И СЕЗИРАЙ МЕСТАН ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА НА ЦАЦАРОВ!
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ИДВА ОТНОВО ВРЕМЕТО НА - ВЯТЪР ЕЧИ И ТОЯ ПЪТ БЪЛГАРИНА ЩЕ ПОКАЖЕ ЗАЩО ГО Е ИМАЛО 1300 ГОДИНИ!"И тази песен незабавно ще бъде изхвърлена от учебниците! Нищо не трябва да пречи на преливащите ни от обич толерантни сърца и да смущава съвестта на съседите ни.
41
5
 
13
 
! Отговори
sostin преди 8 години
Аз пък питам защо от Турция??? Исляма не е само турска религия , що не даде пари Саудитска Арабия , примерно??? Това за мен лично е неуспоримо доказателство за пряка намеса на Турция в България.Как пък нито една друга мюсолманска страна няма интерес да налива пари в България?
40
7
 
9
 
! Отговори
ИДЕ ИДЕ! преди 8 години
ИДВА ОТНОВО ВРЕМЕТО НА - ВЯТЪР ЕЧИ И ТОЯ ПЪТ БЪЛГАРИНА ЩЕ ПОКАЖЕ ЗАЩО ГО Е ИМАЛО 1300 ГОДИНИ!
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешко, така е, защото Путин е доказал, че знае какво прави. А и има подкрепата и ресурсите да го направи. Докато нашенските пионки са мандатни. Политиката им е от ден до пладне, а не за десетилетия напред. Гледат да опоскат каквото има и да си осигурят външна подкрепа, другото е на заден план.
38
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
На български с кирилица моля!
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не трябва да демонизираме това сътрудничество", настоя той, но отказа да коментира какви са целите на Турция, за да финансира училища у нас. след такова изказване, как да не демонизираш?
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ot balgarskiya budjet ne davate,ot Turcia ne ste saglasni togava pitam balgarite ot Sauditska arabiya li da sponsorirat da ama togava musulmanite nqma da sa taka poslushni,vijte pazardjik
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено за имената на училищата и за местоположението в българските независими и свободни "медии" няма нито дума.
34
1
 
3
 
! Отговори
nwo преди 8 години
другите са от нашите братчета от саудитска арапия...
33
15
 
7
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Дано Турция да осъвремени издръжката на правоверните училища у нас. Все пак цените се увеличават и не може да се поддържат толкова важни за нас училища с подобни ниски суми. Да не забравяме, че все пак в тези училища се учи елита на обществото ни, имамите и ходжите които ни показват верния път.
32
2
 
9
 
! Отговори
не съм _iDioT преди 8 години
До ШварценегерНа 14.10.1915г., когато православните християни празнуват Петковден ескадра от руския Черноморски флот атакува българската морска столица Варна. Моментът не е случайно избран. Бомбардировката се осъществява, когато българските войски успешно настъпват срещу сръбските в Моравско и Македония и вече освобождават тези изконни български краища. Затова руската бомбардировка представлява подъл удар в гръб, нанесен от коварния ,,освободителРано сутринта на 14.10.1915г. във Варна бият
31
4
 
13
 
! Отговори
Война преди 8 години
В Турция ако започне война, която изглежда близо, нашите земи ще бъдат залети с турски и кюрдски бежанци. 20 милиона бежанци в Европа- 10-12 млн от Турция, 5 от Сирия , 2-3 от Ирак,Ливан,Иран и т.н.