Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!

"Аз съм български учител и не преподавам цигански песни"
Обновена: 26 яну 2016 13:27 | 26 яну 2016 12:52,
361
Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!
Валентин Янков, на първия ред вляво. Снимка: Facebook

Един учител по музика обяви бойкот на включването на ромския химн "Джелем, джелем" в учебниците.

Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас. Плевенският учител Валентин Янков обаче отсече, че няма да я преподава.

"Аз съм български учител по музика и не преподавам и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика!", написа преподавателят в профила си във Facebook. Той е категоричен, че в неговите часове "няма да има "химн" на циганите".

Още по темата

Янков пише, че е автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство "Просвета". Той смята, че в българските учебници по музика трабва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не "на етнически неприемливи музикални примери".

Според учителя децата също не искат да учат кръчмарски песни.

"Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук", пише в друг пост преподавателят.

Стената на учителя в социалната мрежа е изпълнена с коментари и оценки на последните новини от Министерство на образованието за съдържанието на учебниците. Има спорове по отпадането на ключови произведения от програмата, разместването на изучаването им в други класове, неясната информация.

Той е публикувал и мнението на дъщеря си, взела страната му в спора по темата.

"Въпросът е, че... е неуважително, смешно, меко казано малоумно и до голяма степен цинично да се дава приоритет на малцинствената култура за сметка на собствената", смята момичето.

Тя допълва и че винаги е подкрепяла толерантността към по-слабите и различните, "каквито би трябвало да са циганите и т.н. ,други етноси, съжителстващи в нашата страна". Според дъщерята на учителя обаче не е редно химн на едно от малцинствата да се изучава от всички деца в училище.

"Подмяната в мисленето, нелепите действия на управляващите, промиването на мозъци и всеобщата глупост на народа ни, който допуска подобни извращения с културата ни и родовата ни памет е проблемът!", смята още момичето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: музикаучителромипеене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
40
 
! Отговори
Men преди 8 години
До ЗП В училищата в България се възпитават Българи и Българско самосъзнание. В другите държави могат да си правят каквото си искат, а тук който не се чувства Българин спокойно може да отиде там където ще се почувства вкъщи.
89
22
 
20
 
! Отговори
ЗП преди 8 години
Ама се умиляваме когато турче или ромче рецитира "аз съм българче" или когато група японци друска копаница и пее "облаче ле бяло". Я си представете в Царибродско някой учител да се изтъпани и да каже "без български песни" в моя час.... ако малко мислехме реципрочно щяхме да осъзнаем изкуствената истерия на случая... и какво общо има песента "джелем" с българщината? смисъл като я забраним и ставаме повече българи ли? Смях..особено когато подобен вой се надига от хора обичайно щракащи с пръсти
88
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИзборите бяха манипулирани.Ако бяха честни герб никога не биха спечелили.
87
2
 
34
 
! Отговори
Мен преди 8 години
До Захари ПетровТова може да бъде постигнато по друг начин. Примерно СИП. Обаче когато задължаваш някой да учи подобни простотии резултата е бунт. Които иска да си пее пожелание, може и азис и мазис и всякави други словестни диариии
86
23
 
17
 
! Отговори
Захари Петров преди 8 години
Първична комплексарщина играеща по тънката струна на омразата. Дали едно дете ще е родолюбиво или не зависи изцяло от родителите и семейството. Аз нямам нищо против децата ми да се запознаят с културата на ромите, турците, пуерториканците, руснаците, американците, французите, мавританците, японците и т.н. Какво толкова ви дразни? Не разбрахте ли, че България "ще се оправи" когато както турчетата ще изучават и пеят "даваш ли даваш балканджи Йово...", така и българчетата изпеят "джелем, джелем"
85
1
 
34
 
! Отговори
Alex преди 8 години
Дано и другите му колеги вземат пример от този истински Българин!!!
84
2
 
40
 
! Отговори
Men преди 8 години
Моето дете е далеч от 9-ти клас все още, но ако това нещо (няма даже да го наричам песен) все още присъства в учебника просто ще скъсам станицата и на нейно място ще сложа химна на България. А ако учителя упорства и иска да я изучават тая простотия - детето ми внезапно ще се разболее когато стигнат до въпросния урок. А учителя ако прекалено много желае да го предаде може и него да го застигне вируса счупен нос.
83
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и Моцард не е българин ама що го преподава :D
82
2
 
34
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Очакваме скоро химна на Република България да бъде сменен с някое парче на Джорджано и в училищата да се влиза само с фес ! В Родопите изучавали чак радикален ислям без проблем .....герберите мълчат че то така им е наредено !
81
32
 
18
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Ами като не иска има работа и в чистотата.Да напусне работа като учител.
80
2
 
29
 
! Отговори
Miss Ganq преди 8 години
Много моля, господата роме да не ми плещят глупости и да не си приписват заслуги. Като за етнос, които параз...прощавайте, асимилира чуждия бит И култура, тази измишлиотина е ненуждна. И никакво влияние не е оказала тази музика, по същата логика децата трябва също да изучат химна на пастафаряните, които са къде по-готини и имат по-богат фолклор
79
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвременната поп, рок, соул, джаз и т.н музика НЕ е основана на "ромската" такава, а на н.е.г.ъ.р.с.к.а.т.а. Рифът например е изобретение на освободен роб-пианист от Луизиана. Това че даден ром от коментарите в момента претендира, че цялата музика видиш ли, била дело на индийския "избран" народ, го отдавам на отколешната традиция на въпросния "народ" да присвоява всичко.
78
27
 
15
 
! Отговори
преподавател преди 8 години
Преподавател та дрънка. Нито една дума относно музикалния аспект на песента? ако се беше аргументирал на професионално ниво относно произведението да му приемеш думите макар и да не си съгласен с тях, но така изказани говорят много за неговия професионализъм.
77
27
 
15
 
! Отговори
божеее хахах преди 8 години
Не била БГ музика абе пич що не почнеш да преподаваш Дриско?!?! той е по по най Бг изпълнител хахах егати смешния даскал
76
18
 
18
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Ксенофобията е присъща на малоценни хора които имат нужда от "котва" за да знаят че принадлежат някъде. Ако не намерят нещо което да мразят заедно с други маргинали като тях губят идентичност... Музиката няма нищо общо.
75
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВладиA za bulgarina kmet koyto e iznasilil 16 godishna kvo shte kajesh?,znachi i nie trqbva da nqmame nishto obshto s vas i kvo shte stane s BG ,zamislqteli za posledstviyata,vijte samo na sever i na yug ot nas kakvi ujasni neshta stavat,opomnete se
74
4
 
25
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Браво, само така
73
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕТО ТОВА Е ЛИЦЕТО НА ГЕРБ ЛИЦЕТО НА ПРЕСТЪПНИКА УБИЕЦ БУДА!!!!!!!!!!НАРОДА САМ СИ Е ВИНОВЕН ТОЙ ГЛАСУВА ЗА ДОКАЗАН ФИНАНСОВ *** И ТУРСКА И ВСЯКАКВА ДРУГА *** НО НЕ И БЪЛГАРСКА!!!!!!!!!1
72
32
 
20
 
! Отговори
дрън дрън преди 8 години
Що за глупаво изказване?! Това е песен с някакво значение за някаква група хора. Все едно да каже че Марсилезата няма да я преподава в час защото не еБг музика. Ми то в този ред на мисли да каже същото за Бах, Шопен, Шустакович, Моцарт и една камара други... Музиката си е музика и има други измерения. Тя просто е музика...
71
3
 
67
 
! Отговори
Влади преди 8 години
Стига глупости! Откъде-накъде синът ми ще учи музиката на онези, дето изнасилват и пребиват баби по селата или продават децата си в Гърция. А и самите роми не са хомогенни нито като етнос - някои говорят турски, някои румънски, други - български, а съвсем неголяма част ромски. Е, на кой от тези езици ще се изпълнява химна им? Стига с тоя мит, че ромите били весели и готини - вижте им злобните погледи, още от деца. Безотговорни, да!