Нов дебат: Шофьорската книжка – вече с изпити от 7 клас!

И още идеи: Родителите да помагат зад волана преди навършване на 18 г.
Обновена: 27 юни 2016 07:01 | 27 юни 2016 07:00,
61
Нов дебат: Шофьорската книжка – вече с изпити от 7 клас!
Снимка: архив Булфото

Учениците в 7 клас да държат изпит за пътна безопасност и ако не го преминат успешно, да не могат да вземат книжка, дори когато станат пълнолетни. Това предлагат от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, пише "Монитор".

Участниците в звеното се позовават на практиката във Франция, където правилата за получаване на книжка са такива.

Според закона за училищното образование там съществува стройна система за обучение на учениците за безопасно участие в движението по пътищата. Обучават се като пешеходци, велосипедисти, мотопедисти. След като натрупат необходимия набор от знания, в 7-и клас децата задължително получават сертификат за безопасност след полагане на изпит, без който не могат да придобият правоспособност за управление на МПС.

В нашия закон за предучилищно и училищно образование няма и една дума за безопасност, отчитат от комисията, която е провела поредното си заседание в МВР наскоро. В училище още от 1-ви клас имало подобни занятия, но те имат само информативна задача и не били обвързани с полагането на изпит и с бъдещото взимане на книжка.

Още по темата
Затова от звеното взели решение да се изпрати писмо до министъра на образованието и науката Меглена Кунева за предприемане на действия за ангажиране на системата с проблемите на опазване живота и здравето на децата чрез законово обвързване.

Друг пример от Франция, който от комисията искат да се наложи и у нас, е управлението с придружител преди навършването на 18 години, при което се ангажира фамилията за по-продължително обучение на кандидатите за водачи.

Австрия също ще ни служи за пример. Там след получаването на книжката в срок от 3 до 9 месеца новият водач трябвало да се яви за двудневно обучение със собствения си автомобил за управление при сложни условия – хлъзгав път, взимане на завои, аварийно спиране и др. В случай че водачът не се яви, следвало отнемане на книжката.

Шосетата трябва да бъдат наситени с още мобилни и стационарни камери, които да снимат за скорост, гласи също така становище на комисията.

През 2015 година за събития, свързани с моторните превозни средства по направление на застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско", са изплатени 694,5 млн. лв., което представлява една неголяма част от реалните загуби, става ясно пък от доклад, публикуван на сайта на звеното. Над 2500 души всяка година попълвали групата на трайно увредените умствено или физически хора, такива, които боледуват продължително.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Костадин преди 2 години
Аз съм изкарах всички изпити със 7 клас отидох във кат да си подам дукументите не ми ги приеха моята диплома е от 2016/2017 година каква е причината да не ми приемат дукументите
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм искарал всички испити със 7 клас отидох във кат да си подам дукументите не ми ги приеха моя диплома е от 2016 година каква е причината да не ми приемат дукументите
42
2
 
2
 
! Отговори
11 преди 7 години
Абе кат гледам - от днеса няма да могат да изкарат книжки.
41
1
 
5
 
! Отговори
opps преди 7 години
Стига глупости! Веднага да се проверят всички за фалшиви дипломи с доказване клас по клас...И който е с фалшива диплома има НК + отнемане на автомобила...
40
2
 
4
 
! Отговори
65 преди 7 години
Пътищата ни са се превърнали в крайпътни гробища.Сега вместо на 18години,децата ще се убиват още на 15г.И родителите ще помагат???ГЛУПОСТ след ГЛУПОСТ
39
1
 
2
 
! Отговори
стита преди 7 години
Стига простотии. Само се чудите как да си оправдавате заплатите вместо да излязат ВСИЧКИ катаджии на терен и да глобяват ВСЕКИ НАРУШИТЕЛ. И вие горе малко да мислите не да симулирате дейност с простотии.
38
0
 
4
 
! Отговори
предложение преди 7 години
Да имаш поне начално образование за шофьорска книжка. И ако хванат някого без книжка - яка глоба (в хиляди) и отнемане на колата в полза на държавата.Само така ще стане.
37
1
 
3
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
До ???А РОДИТЕЛИТЕ, КОИТО ВОДЯТ ДЕЦАТА СИ НА УЧИЛИЩЕ ИЛИ ДЕТСКА ГРАДИНА КОЙ ЩЕ ГИ НАУЧИ, ЧЕ СЕ ПРЕСИЧА УЛИЦАТА САМО НА ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА, А НЕ НА 10, 15, 20 М. ОТ НЕЯ ???
36
3
 
2
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Като гледам колко не грамотни населяват територията наречена България, направо си мисля, че терминал 2 е най доброто решение за младите българи.От 6 млн.жители на България има около 1 млн.неграмотни п.едимно ***.Кой уважаващ себе си инвестихор ще вложи средства в страна където нямй да има досхйт чно квалифицирана работна ръка, къдетозаконите са врата в полето през която само нормалните минават.А колко останаха нормалните?
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нищо няма да помогне и това .за всичко е виновен световният начин на живот-цивилизацията която ражда природни недоразумения и води до затъпяване.именно липсата на сиво вещество е причината за войни, престрелки бандитизъм влкючая и случащото се по пътищата; ЛИПСАТА НА МОЗЪК.така наречената демокрация е създадена да причинява перманентно унищожение на човечествотое
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз предлагам след завършване на 4 клас!Тогава всички мургавелки ще си купят законно книжки и ще напълнят хазната или...?Що за простотии бе хора?Кой е този гений който измисли това?Престанете ,че станахме за смях на гаргите!Чета че ще се раздават сертификати.Боже,боже,колко мъка има по нашия свят!Вие не разбрахте ли ,че в училище вече шашнахте всички?И учители,и родители, а пък за децатада не говорим.Просто тези от министерството най-добре ще направят ако върнат старите програми за обучение!
33
1
 
7
 
! Отговори
gtf преди 7 години
нещъ да коментирам поредната гербарска простотия
32
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 7 години
Ако децата от малки се запознават с закона за движение по пътищата. има голяма вероятност пострадалите деца да станат повече, заради масовото непознаване на закона от шофьори и катаджии. Типичен случай е "пешеходна пътека". Ше научи детето какво е "пешеходна пътека" и че има предимство по нея, но повечето шофьори и пешеходци не знаят какво е "пешеходна пътека" и детето може да пострада. Повечето шофьори знаят само за пешеходна пътека тип "зебра", но не знаят останалите и че там предимство пак им
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тази идея - първо на изпити трябва да има за служителите на КАТ, които според мен не знаят основни неща от Закона за движение по пътищата.Иначе прав е номер 38, без ефективен контрол за изпълнението на закона, нищо няма да се промени. Това казано по-просто означава, че всеки шофьор трябва да е убеден, че извърши ли нарушение, неизбежно ще бъде наказан от контролния орган на държавата. Това сега трябва да е КАТ, но КАТ спи и не прилага закона и най-доброто в случая е КАТ да се закрие.
30
1
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
А може ли с цел превантивност изпита да е малко след раждането,може и в родилното?
29
0
 
13
 
! Отговори
50 нюанса старост преди 7 години
Преди години още като ученици ни водеха в ОСО(организация за съдействие на отбраната-от там се ставаше водач).На 14-15 години познавахме знаците,правилата и какво значи "танца на катаджията".На 16 ни водеха на СИП("свободно" избираема подготовка),където ни учеха на устройство на автомобила-разрези на двигатели и цели коли.Пак на 16 баща ми ме водеше на полигон(за това не обяснявам какво е) да покарам Ладата...Горната идея е много добра.Младежите ще се научат,че физиката важи и за автомобилите.
28
3
 
1
 
! Отговори
Аз съм преди 7 години
До ,,един българин": твоят чип сменен ли е,трябва хапчетата да смениш
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
* масово карат без книжки, технически неизправни автомобили, без да плащат данъци. Тях как ще ги принудят освен чрез конфискация на МПС и 6 месечна ефективна присъда миене на улици и сметопочистване без заплащане само с право на безплатна храна за периода на присъдата. Това предлагам аз.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да приемат няма ли ефективен контрол по прилагането му, е все едно, че нищо не са приели.
25
2
 
8
 
! Отговори
и още нещо преди 7 години
Мда, докато от КАТ съобщават във всеки ден и час къде точно, за колко време и за какво точно ще проверяват - какви резултати очаквате?