Комунизмът – в матурите за седмокласниците

Предвидени са екскурзии, посещения на музеи и архиви
293
Комунизмът – в матурите за седмокласниците
Снимка: Wikipedia

Комунизмът ще бъде включен във въпросите от матурата на седмокласниците. Това ще стане с новите учебни програми, разработвани от просветното министерство за малчуганите, които през 2018/2019 година ще бъдат в седми клас.

Според плановете комунизмът ще влезе в учебниците по история и цивилизация в програмата за 7 клас, част от темите ще бъдат засегнати и в 9, а в 10 клас пък всички часове по предмета ще са посветени изцяло на българската история.

Още по темата

Това предвиждат работни варианти на учебниците, които предстои да бъдат обсъдени в началото на 2017, 2018 и 2019 г., защото смяната на учебниците ще става поетапно.

По новата учебна програма десетокласниците ще учат за пръв път през учебната 2019/2020 година.

Отделно са предвидени екскурзии с учебна цел, посещение на музеи и архиви, разработване на проекти, провеждане на анкети в семейството и сред близките за събитията и процесите от близкото минало.

Това отговаря просветният министър Меглена Кунева на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който беше основен инициатор на подписката с настояване - в училище да се учат и тоталитарните режими.

Според Кунева чувствителността в обществото по въпроса е много голяма и това трябва да се отчете.

В същото време тя е категорична, че колкото и да му се иска на Андреев, няма как комунизмът да влезе в учебните програми още през следващата година, защото вече учебниците са готови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
itinata e , 4e predi 89 god. obiknovenniat 4ovek jiveeshe po dobre ! niamashe go stresa, da se 4udish kade da jiveesh, kakvo da yadesh.. lekar.. obrazovanie. uvi plashtash si s svobodata, no koito e iskal... e uspiaval i na zapad da otide ! da si vlojish spestiavaniata v bankata i ... shtrak... te vzemat gi otkradnat, bankata *** ! i interesnoto e , 4e gi kradat v darjava v koyato se govori za demokracia.. prava i tn.. SRAM SRAM SRAM...
174
2
 
6
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
до 37 Средна заработна плата във Русия -32 хил.рубли, наистина от 10хил. - 25.хил. рубли. Това е в Москва. т.е.120-330 евро. безработица над 6%Извинете. Имам лошо писане на български))
173
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
... i kato kajesh ,4e obiknovenniat narod jiveeshe po dobre.....i sledva arest , i kak taka e mojelo da kajesh takiva neshta, hahhaha
172
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизма и Мутроцизма,в Матурите за семи клас.Те варвът заедно.
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кат гледам снимката се сещам за други подобни лозунги от това време:- На входа на цирка: "25 години народна власт - 25 години социалистически цирк"- На село на площада: "Във всеки дом - ***!"- Пред изкупвателния пункт: "Предадохте ли си яйцата на държавата?"- Пред поликлиниката: "Да не оставим нито един болен да умре без лекарска помощ!И още имаше, ама вече съм ги забравил ...
170
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами защо пък да не учат за това? То е история, а и се надявам да си остана само част от историята.
169
3
 
11
 
! Отговори
SOC преди 7 години
завчера на инструкции при Америка за България сега чак и ескурзии ще има .Нещо ми намирисват преследване на подмолни цели
168
0
 
5
 
! Отговори
ОК преди 7 години
допадна ми Живков някъде към 11 клас докато малчуганите ще ни преварят
167
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами вижте къде са страните развивали социализъм и къде са страните в които не са го и помирисвали.
166
5
 
10
 
! Отговори
дърт преди 7 години
Защо се обсъжда нещо, което не го е имало? А колкото до управленците - тогава в управлението и изобщо имаше комунисти точно толкова, колкото сега има демократи!
165
2
 
6
 
! Отговори
специалист преди 7 години
До 222първо данните ти са грешни. Откъде си ги взел бе или си хвърлял зарчете. Един Тошов долар е 12 сегашни, тъй че сметката и е грешна.
164
9
 
17
 
! Отговори
ддд преди 7 години
Свекърва ми работеше в Статистиката и отчитаха престъпността - няма да повярвате - МНОГО ВИСОКА ПРЕСТЪПНОСТ е имало, но са я криели от населението. Естествено защото медиите пишеха каквото им се заповяда.Относно цените, тогава заплатата на майка ми беше 220 лв, а кг. месо беше 5,20, Сега заплатата ми е 900 лв., а кг. месо пак е 5-6 лв.! Престанете с тия опорни точки, защото България фалира 2 пъти по комунистическо време и изобщо не е била такава иконом. сила, каквато я изкарвате, има архиви!
163
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КомунизЪма е супер ако си комунист с червена книжка пришита към вътрешния джоб. Кеф ти безплатни млади другарки, кеф ти кльопачката на корем, кеф ти апартаменти, вили и държавни коли. Плюс бонус към заплатата за това, че си член.За останалите обаче си е кофти работа.
162
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не забравяме само, че комунизма победи фашизма, който дойде от "демократична" Европа с нейните вековни ценности, а и комунизмът всъщност също идва оттам :) Затова някои като се прехласват толкова да си помислят. Факт е, че през комунизма България се развива като индустриална и научно-техническа страна, също така социална и е във всестранен възход. Нивата на развитие оттогава ще има да ги догонваме години наред.
161
7
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
Да сложим край на безсмисления спор.Между фашизъм и комунизъм няма никаква разлика.И двете идеологий са човеконенавистнически и подтискат желанието на хората за свобода и независимост.Демокрацията е нещо друго ,която ние не познаваме .Истинската демокрация у нас е толкова изкривена , та чак ни става мъчно за мизерията на бай Тошо.И тотава бяхме най-бедни в Европа.Само Албания беше след нас и соца фалира.
160
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мишоди Андреев е едно недоносче да се хващат с Миглена Кунева и да вървят на майната си, щом образованието е в ръцете на тези жална ни майка
159
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То преди 30 години и у Венецуела беше по-добре отколкото е сега. Там обаче продължиха да развиват социализма и виж до къде я докараха.
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матурата е изпит за зрелост.Т.е, след 11-и клас.Писна ми от неграмотници!
157
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПитащАми всичките другарЮ. всичките са по-добри от тогава, макар и да не са толкова добри колкото ни се иска, ама това е защото всичките управници са все възпитаници на правекия селянин
156
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123Износ на България дори и в най-добрите Тошови години не надвишавал е 4 млрд долара, за миналата година износа на България е над 30 млрд долара - ФАКТ, ама ти продължавай да си пишеш глупости, за хубавото Тошово време