Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

Премиерът си го позволявал, защото имало повече приходи
Обновена: 4 окт 2016 12:39 | 4 окт 2016 12:22, Веселина Йорданова
123
Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

223 млн. лева допълнително ще бъдат дадени за образование за следващата година, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание. В тези пари се включва и увеличение на учителските заплати от 1 януари с до 10%.

Още по темата

"Позволяваме си го, защото тази година сме събрали с 1,6 млрд. лева повече вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата", каза Борисов. Премиерът допълни, че средствата трябва да се разпределят така, че да отидат до всяко българско дете.

От 1 януари учителските заплати ще се увеличат, е записано в Колективния трудов договор. За това се дават 126 млн. лева. Очаква се ръстът за учителите да е с 8%, а младите учители да се стимулират с 10%.

За увеличението по длъжности ще се разберат социалните партньори, коментира Янка Такева от Синдиката на българските учители. Срещата за образованието при Борисов е била по искане на синдикатите, стана ясно още.

По думите на Такева най-високия процент увеличение трябва да се изрази в ръст на минималната начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители. Според нея средното увеличение ще бъде 10%. КНСБ очаква да се осигури увеличение на работните заплати с между 7-10%, каза и Пламен Димитров от синдиката.

Анкета

Одобрявате ли решението за вдигането на учителските заплати?
9 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за изплащане на обезщетенията на учителите и останалия персонал при пенсиониране. От 1 октомври то е 10 брутни заплати за учителите, а от догодина 10.5 заплати. За останалия персонал съответно 8 заплати и 8 заплати и половина.

12 млн. лева ще бъдат отделени за транспорт. С 3 млн. лева ще се финансират допълнително защитените училища. Ще бъдат подкрепени и учещите в чужбина български деца в съботно-неделни училища с 1.5 млн. лева. Увеличават се и стандартите за детските градини.

Скокът в заплатите на учителите идва след като през юни месец премиерът Бойко Борисов и образователният министър Меглена Кунева влязоха в задочен спор. На учителския събор в "Арена Армеец" Кунева обеща, че от 1 януари догодина всички учители ще получат 10-процентно увеличение на заплатите си.

По-късно премиерът Бойко Борисов се разграничи от обещанието на просветния министър и отсече, че увеличението не е обсъдено с него и финансовия министър.

Тогава той изчисли, че за увеличението ще са нужни 250 млн. лева на година и допълни: "Аз не знам да ги имаме!"

На брифинга днес в Министерския съвет, на който бяха обявени допълнителните пари за образование, не присъства просветният министър Меглена Кунева, въпреки че малко по-късно тя мина покрай журналистите и стана ясно, че е в сградата. На пресконференцията освен представителите на синдикатите, бяха финансовият министър Владислав Горанов и шефката на ресорната комисия в НС Милена Дамянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: образованиепари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава не може, преди избори всичко може. Постната пица става с шунка от 5 лв. килото и канарчетата доволни кълват.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов е взел петдесет милиона долара подкуп по сделката Виваком.Кога ще се самосезира прокуратурата и ще започне разследване ?Кога Борисов ще бъде привикан на разпит,така както шефа на Агромах го привикваха на разпит за пуснат майтап срещу БОЙКО ?Ако това беше във Румъния този вече щеше да търка нара