Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

Премиерът си го позволявал, защото имало повече приходи
Обновена: 4 окт 2016 12:39 | 4 окт 2016 12:22, Веселина Йорданова
123
Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

223 млн. лева допълнително ще бъдат дадени за образование за следващата година, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание. В тези пари се включва и увеличение на учителските заплати от 1 януари с до 10%.

Още по темата

"Позволяваме си го, защото тази година сме събрали с 1,6 млрд. лева повече вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата", каза Борисов. Премиерът допълни, че средствата трябва да се разпределят така, че да отидат до всяко българско дете.

От 1 януари учителските заплати ще се увеличат, е записано в Колективния трудов договор. За това се дават 126 млн. лева. Очаква се ръстът за учителите да е с 8%, а младите учители да се стимулират с 10%.

За увеличението по длъжности ще се разберат социалните партньори, коментира Янка Такева от Синдиката на българските учители. Срещата за образованието при Борисов е била по искане на синдикатите, стана ясно още.

По думите на Такева най-високия процент увеличение трябва да се изрази в ръст на минималната начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители. Според нея средното увеличение ще бъде 10%. КНСБ очаква да се осигури увеличение на работните заплати с между 7-10%, каза и Пламен Димитров от синдиката.

Анкета

Одобрявате ли решението за вдигането на учителските заплати?
9 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за изплащане на обезщетенията на учителите и останалия персонал при пенсиониране. От 1 октомври то е 10 брутни заплати за учителите, а от догодина 10.5 заплати. За останалия персонал съответно 8 заплати и 8 заплати и половина.

12 млн. лева ще бъдат отделени за транспорт. С 3 млн. лева ще се финансират допълнително защитените училища. Ще бъдат подкрепени и учещите в чужбина български деца в съботно-неделни училища с 1.5 млн. лева. Увеличават се и стандартите за детските градини.

Скокът в заплатите на учителите идва след като през юни месец премиерът Бойко Борисов и образователният министър Меглена Кунева влязоха в задочен спор. На учителския събор в "Арена Армеец" Кунева обеща, че от 1 януари догодина всички учители ще получат 10-процентно увеличение на заплатите си.

По-късно премиерът Бойко Борисов се разграничи от обещанието на просветния министър и отсече, че увеличението не е обсъдено с него и финансовия министър.

Тогава той изчисли, че за увеличението ще са нужни 250 млн. лева на година и допълни: "Аз не знам да ги имаме!"

На брифинга днес в Министерския съвет, на който бяха обявени допълнителните пари за образование, не присъства просветният министър Меглена Кунева, въпреки че малко по-късно тя мина покрай журналистите и стана ясно, че е в сградата. На пресконференцията освен представителите на синдикатите, бяха финансовият министър Владислав Горанов и шефката на ресорната комисия в НС Милена Дамянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: образованиепари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тая коя поредна лъжа е че им забравих бройката вече
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално, изборите са сега. Но иначе купуването и продаването на гласове е престъпление :D
20
13
 
2
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Браво Бойко! Въпреки, че комунистите те плюят ти си щедър. Голям Държавник!Поклон!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избирателният глас купува ли се или се продава не мога да свана.?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах, благодетелю наш! Бащицата!Както 'може да дадем', така и може да не дадем. Който иска да вярва.Поредния предизборен морков от мутро-олигархичния първенец
17
1
 
7
 
! Отговори
брокер преди 7 години
Купувай!!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
верно ли ? преди 7 години
Досега в България , нито един политик не е издържал на ОБЕЩАНИЯТА си .
15
0
 
17
 
! Отговори
izbiratel преди 7 години
ЗАПОЧНАХА С КУПУВАНЕ ЗА ИЗБОРИТЕ!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този натъпка 14 милиарда в КТБ и ги хариза на руските бандити,а банкера пусна да се укрие в Сърбия,като се замисля имаше хора които публично алармираха ,че се готви банков грабеж но бяха обявени за луди и им се присмиваха,та тоя сега лъже учителите,нашите бащи ,майки синове и дъщери ,че ще им вдигне заплатите ама догодина.
13
9
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
Това държавно образование е пълна скръб. Само погледнете в топ 100 на университетите по света колко държавни има ?Защо се наливат пари в безънна яма. Образованието няма да се подобри.Пари да се дават само за резултати. И да се дават и на частни училища.
12
1
 
10
 
! Отговори
както каза Симон две преди 7 години
---Вервайте ми !
11
1
 
10
 
! Отговори
даа. преди 7 години
От 223 млн., за даскалите остават 223 000 лЪвЪ. , останалите са за ''РАЗХОДИ'' !
10
0
 
11
 
! Отговори
Брат на дебелия депо преди 7 години
Ако искате 10 % , нали знаете за кой ? Иначе идва и зима и без 10 процента.
9
1
 
9
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
предизборно
8
1
 
14
 
! Отговори
сМятката преди 7 години
Разпределението на парата:---За партийна каса ---30 % !---За КОНСУЛТАНТИТЕ ---30 %!---За хУнУрари---30 %!---За учителите ,.....10 % общо !
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има заплати ама догодина мухахахаха,гавра с даскалята
6
0
 
24
 
! Отговори
ясно преди 7 години
С каквито и мизерни суми да подкупвате хората,ГЕРБ няма да победи на изборите.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как може външната ни политика да се задейства и наркотрафиканта Боевски да бъде освободен от бразилски затвор,как може да впрегнем целият ресурс на ес и да освободим осъдени на смърт медици А НЕ МОЖЕМ ДА ВЪРНЕМ БАНКОВИЯТ КРАДЕЦ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ОТ СЪРБИЯ ???
4
0
 
10
 
! Отговори
ВСЕ ПАК ДА ПОПИТАМ преди 7 години
За коя партийна каса са предвидени ''ПРЕДВИДЕНИТЕ'' кинти?Все пак избори идват , нали ?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, още тогава казахме, че тази реплика, която тогава Кунева изрече е запазена за Бойко! Само той дава. Затова тогава Кунева бе нападната. Рейтинга трябва да се обгрижва.