Психотест за учителите? Обидно е, смятат от гилдията

Преподавателите се готвят за протести срещу изискванията
21 ное 2016 10:07,
45
Психотест за учителите? Обидно е, смятат от гилдията
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Доста обидно е за нас като учители да бъдем подложени на подобни изисквания. Това заяви преподавателят по история Кирил Станев пред Bulgaria ON AIR по повод наредбата, която предвижда учителите да бъдат подлагани на психотестове и медицински прегледи за общо 9 заболявания.

Още по темата

Наредбата е подписана от здравния министър и е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование. Сред болестите, за които ще трябва да се проверяват учителите, са деменции и шизофренни състояния.

"Редно е, когато един учител се подлага на подобни проверки, да бъде еднакво за цялото общество. Учителят има нужда от подкрепа, не от скандали и непрекъснати проверки", настоя Станев.

"От позицията на психолог смятам, че има нужда да се търси модел, който да помага, тъй като учителската професия е свързана с най-високо ниво на стрес. Има смисъл да има скринингови програми, които отчитат нивото на стрес и къде биха имали нужда от подкрепа самите учители", посочи психологът доц. Маргарита Бакрачева.

По отношение на това дали ще има ответна реакция от страна на гилдията на преподавателите, гостите в студиото споделиха, че в пространството се говори за протест.

"По-важният момент е, че средствата, които ще бъдат вложени в тези тестове, никак не са малко. Нека се обърне внимание към това учителят да може професионално да се развива", коментира още Станев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ама теста да е с тия дето го измислят
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябва да се поне с кривоустата куневица
41
1
 
3
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Преди да пращаме тази или онази професии на психотест нека честно признаем що за животно е това психотеста? Нима някой си мисли че кой за кой да е луд ще бъде проблем да намери начин да премине психотеста? Или мислите че някой депутат ще бъде махнат от поста си поради липса на печат в сдравната книжка.Ми това просто тук в България няма как да стане. Всичи ние знаем как се взимат медицински прегледи, технически заверки, как незаконни неща се узаконяват след плащане на съответна такса.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39, за всички изброени има и минават задължително психотестове. Друг е въпросът доколко си плащаш и получаваш съответния документ с гриф "годен"
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОК, ама теста нека е за ВСЧКИ, които работят с хора. Учители, лекари, шофьори, пилоти и най-вече за ония 240... защото ок една учителка като превърти ще ошамари едно дете, много лошо, но какво правим когато превърти пилот или шофьор на международен автобус? Впрочем вече имаше такива случаи на превъртели пилоти... и после 300 човека загинали. А за онези 240 е ясно, защо, въпреки че е съмнително колко от тях ще издържат на проверката.
38
5
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Не разбирам какво обидно може да има за когото и да било да се яви на проверка за психическа пригодност. Аз заемам мениджърска позиция в частна компания и моят тест за психическа пригодност и издръжливост ( стрес тест) продължиха 8 часа. Не работя в ядрена централа, но отговарям за много хора, както и за многомилионен бизнес. Ако съм психически нестабилен мога да сътворя грандиозни проблеми. Тук става въпрос за ВЪЗПИТАНИЕ И РАБОТА С ДЕЦА, би трябвало сами да поискате такива тестове скъпи учители
37
0
 
10
 
! Отговори
Божидар Психарски преди 7 години
Първо, трябва да се започне от Госпожа Подарицентрала, след това министъра на ваксините/виж му физиономията/, Влдислав Горанов; трипъти седмично, Даниел Митов/разбата-психо+генеколог/, Николай Ненчев/Букета-два пъти седмично/и т.н.
36
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
да ходят на тест! заради една учителка от 1-ви до 4-ти клас детето ми намрази училището...сега отучва други 20-ина деца, а можеше вече да не е в училище, ако имаше тест
35
2
 
7
 
! Отговори
Ботьо Петков преди 7 години
Първите, които трябва да бъдет подложени на психотест са политиците с безумните си идеи и нулево КПД.Та като стана дума за КПД - да ви светна. Учителите работят с материали на клиента. Трудно е да направиш дебилчетата, каквито се народиха в последно време, свестни хора. Това е работа на - родители, общество, учители (в този ред).Та нека родителите, които оставят цялото възпитание на децата си единствено на учителите, да бъдат подложени на психотест. Пък после едва след това и учителите.
34
2
 
14
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Може и да е обидно,но е належащо. Учител на 50 г. с 20 години учителски стаж е готов за освидетелстване. А ако някой е претръпнал, то той вече не е полезен. По-добре върнете старото пенсиониране на 55 години
33
2
 
9
 
! Отговори
Никой преди 7 години
По принцип не бива и тест за педофилия да им се прави, щото е обидно. Освен това и педофилите имат права и никой няма право да ги спира да имат достъп до океан от деца, като училището. Я се опомнете? Много ясно, че луди не могат да обучават децата ни!
32
3
 
5
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
До АнонименОбъркал си се даскале ! Или си за психотес ! Децата си подобаващо съм възпитал и изучил ! Ти тях не ги мисли ! Виж вашата гилдия-подсмърчащи за пари неграмотни мързеливци !
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да почнем от депутатите, нали са наши представители?А от де толкова психиатри? и кой реши да им прави оборот от пациенти?мяза ми да стане като с годишните прегледи на автомобилите, минаваме за талончето само.
30
4
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 7 години
На всякъде и в услугите и в производството и в науката всеки труд се заплаща според КПД то и постигнатите резултати ! Само учителския труд не е обвързан с резултати и КПД! Там както казва един по долу пишещ се е обърнало на филиал на социалното министерство ! Даскалите като *** ! Те винаги имат да взимат и никога нищо да дават ! Ако може сами да учиме и възпитаваме децата си ! Те за нищо да не отговарят и да ходят на последно число -заплатите да си получат ! За какво са ни такива даскали ?!
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дедо ГогоДецата ти са неграмотни заради лошото възпитание което си им дал, а не заради учителите.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шабан ШауличПрави се преди сключването на брак.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕЕЕЕ,СПГТ ли бее,тая е голяма кукувица.
26
9
 
10
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Пак се прави опит на едно малко,нахално и кресливо малцинство ,да налага волята си над мнозинството! Обидно им било ! Я ги виж ти ! И на мен ми е обидно децата ми да са зрелостници без да знаят да четат и пишат ! Хиляди пишман даскали бъркат училището със социално учреждение ! С тестове и подбор ,да се отсеят само истинските и кадърни учители ! Другите -дето ги е страх от един елементарен психо тест не са ни нужни! А и ние като общество с нищо не сме им длъжни !
25
2
 
7
 
! Отговори
Дааа , ами след това преди 7 години
Ами след това като отпаднат повече от половината , а ?
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да има психотест.В нашето училище госпожа Мариана Христова нарича родителите ни *** комунисти които са ни родили на 20 години и затова сме *** и ние.Не я понасяме тая психаркаааа.