България през 1942 година – 10 500 училища, днес – 2456

Синдикат: Нужна е нова национална стратегия в образованието!
Обновена: 9 яну 2017 18:31 | 9 яну 2017 17:15, Анисия Иванова
75
България през 1942 година – 10 500 училища, днес – 2456
Изоставеното училище в с. Голема Раковица. Архив: Булфото

Ако в царска България през 1942 г. е имало 10 500 училища, то през 2000 г. вече са 3491, а през тази учебна година училищата у нас са 2456. За 14 години са закрити близо 1000 училища, а само за 2016 г. са закрити 27, се казва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" за проверките на институциите в училищата, свързани с отпадането на учениците и с отсъствията им.

След Освобождението на България и особено след 1880 г. е имало национална кампания за възраждане на българското образование и училище, като са били построени и открити училища с работещи и активни настоятелства в почти всяко българско село.

Може би времето на просветителството вече е свършило и сега е наложително да се дефинира нова образователна стратегия за постигане на качествено съвременно образование, посочват от синдиката. И заявяват, "че ако тя кореспондира със закриване на училища и организиране на училищната дейност само в "мега" училища от 700 до 2500 ученици, то сме на правилния път и можем да продължим да закриваме училища".

Според синдиката в училището в Хераково се наблюдават два основни порока на българската просвета. "Първият е недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000-те детски градини в страната, а дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряване на равен шанс за децата и учениците".

Вторият порок е по-стар и по-страшен - това е проблемът с прибиране и задържане на учениците в училище и определяне на реалния възможен лимит на отсъствия за учениците.

Истината е, че и старият, и новият образователен закон с хилядите страници нормативна база не дават отговор на този важен проблем - как да задържим учениците-роми в училище, без учители и директори, да нарушават правилата, се посочва в съобщението.

Затова синдикатът "Образование" предлага на МОН и на парламента да има промяна във философията на делегирания бюджет и финансиране на база на национална стратегия за това дали да има училище в съответното населено място, а не на база делегиран бюджет и на брой ученици.

Според синдиката на родителите трябва да се наложи ефективна финансова и административна отговорност, за да осигуряват присъствието на децата в училище.

Трябва да има промяна в новия училищен закон и във връзка със социализацията на учениците-роми и с тяхното задържане в училище. "При сегашните правила, ако не се проявява милост към тях, според обема на знания и процента на присъствие, повечето не биха преминали дори и във втори клас", заявяват от образователния синдикат.

Според него детските надбавки за деца трябва да бъдат в училищните бюджети и МОН, а не в МТСП. От синдиката настояват също 16-те вида социални помощи за ромските семейства също да бъдат обвързани с присъствието на техните деца в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напречен разрез на симптомите на геноцида. Унищожи образованието на една държава и просто изчакай, тя ще рухне сама. Родшолд ли го беше казал, не се сещам, Хенри Кисинджър ли...
30
2
 
35
 
! Отговори
35 преди 7 години
Отчасти си прав. През 1942 България е била типична селска страна и училищата по селата са били повече и наистина са били доста малки и окачни. НО какво ще кажеш за следното сравнение - пред 80-те в България е имало 5000 училища. Ако си бил жив по това време, трябва да знаеш, че голямо училище имаше във всяко село. Имаше и деца.Разрухата в момента е пълна. ПЪЛНА!
29
20
 
11
 
! Отговори
Суека преди 7 години
България пада под робство 9-ти септември 1944 каквото и да си говорим и така до ден днешен ! А вие си се кланяйте на водкаджии окупатори , на кравари бомбаджии и другата там еврейска *** !
28
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нормално 42г.комунистите са били избивани системно,естествено далеч от властта са били и е нямало кражби.след ,като взимат властта 44г до ден днешен това е положението. а народа е ногу прозз ще става и по зле!
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега е вносна демокрация, американско робство, трябва им само територията ни, както и *** население, за да не задава въпроси.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинските кибератакисти са проникнали в компютрите на министерството на образованието и са подправили плановете за откриването на нови училища.
25
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След девети 44 комунистите избиха елита и интелигенцията на нациията, затова нямаме образование сега. Където минат комунистите след тях остава пустиня.
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 89та година са отворили врати 5000 нови училища.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А между 42ра и 89та?
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българското образование и средното и висшето до 1989г. наистина беше перфектно и авторитетно и на изток и на запад както и много други отрасли тогава. Сега образоването ни е като държавата ни има ги на книга, но без съдържание.За дисциплина на учениците и студентите да не говорим, за знания положението не е по различно с малки изключения." Голямата демокрация" и тук си свърши работата .
21
0
 
19
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Не само образователната система е сбъркана ! Синдикалистите също ! Системата като цяло е сбъркана ! Ако на м....Го му спрад детските , че децата му не учат ,ако му спрат помощите ,че отказва да рине сняг , ЗАЩОТО ЗА ДРУГО НЕ СТАВА ,АКО МУ СПРАТ ТОКА И ОЩЕ И ОЩЕ НЯМА ДА ИМА РОДИЛКИ НА 13 ГОД !!!
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човече, ти къде живееш? Вероятно си емигрант. "Ами ромчетата като не искат да ходят на училище, спират им се детските, като няма 8 клас, няма книжка и готово! То и досега ако не ходят на училище, би трябвало да им се спрат детските, но не се спазва!"1. За голяма част от ромите детските са без значение.2. Шофьорските книжки се купуват.3. И дипломи за висше образование - също.Вървим по път, който не води до храма. Затъваме в безпросветност...
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте малко, за какво са ни тези деца, за които плачем, че ги няма?Да речем, че сме отново 9млн.Има ли работа за всички тези деца?Има ли възможности за нормален живот за тях?В отворената среда на съвременният свят, можем ли да ги задържим в България?За какво са ни тогава?
18
2
 
37
 
! Отговори
Нас преди 7 години
При бай Тошо се лансираха многодетните семейства ! В същото време се задържаха ромите да не раждат повече от три деца ! За това как го правеше можете да прочетете ! Но този закон работеше ! Чудя се защо сега не е така!? Може би наистина на големите сили им трябва само Българската територия !!!
17
22
 
11
 
! Отговори
Свободен преди 7 години
това е в следствие на съветското робство в България ... и фашиските им пост-метазтазите им в последните 25 години!
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да си батка или златка образование не требе.
15
6
 
30
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До АнонименУМИШЛЕНО Е ПРЕСКОЧЕН ПЕРИОДА 1945---1989---УЧИЛИЩАТА СА 29 475 ИНСТИТУТИТЕ--23 ВВУ--4 ЗА 25 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ СЕ ВИЖДАТ ПОСТИЖЕНИЯТА И ----БЪРЗО И БЕЗВЪЗВРАТНО ЛИКВИДИРАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И НЕЍНОТО ЗАМЕНЯНЕ С ЕВРОАТЛАНТИЦИ
14
2
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Някой от по дъртите като мен спомня ли си някога някой етнос да е имал привилегии за да учи. По татово време тези със сегашните права учеха на равно с другите и за това сегашните им прабаби могат да четат и пишат за разлика от пра внуците си ,а колкото да броя на училищата защо точно от 1942 г. дайте от 681 г. или пък от нЕкоя друга например от 1989 г. или не е много удобно ,нали.
13
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здрави и прави хора ни идват на границата,ние се правим на бели хора и ги гоним.Признайте си, че сте фашисти.
12
1
 
41
 
! Отговори
художника преди 7 години
Правилно ли прочетох? - 16 вида СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ за ромите !?!?!?А бе тия роми много СОЦИАЛНИ бе. А колко са соц. помощите за българите ???