Бъдещите студенти: По-малко икономисти, повече инженери

МОН: Да се свие и приемът в "Туризъм", да се увеличи в педагогика
26
Бъдещите студенти: По-малко икономисти, повече инженери
Снимка: архив Булфото

По-малко икономисти и повече инженери трябва да приемат университетите, смята просветният министър Красимир Вълчев.

На дискусия, посветена на кадрите, които подготвя висшето образование, той обяви, че е необходимо да се намали приемът и финансирането по част от професионалните направления във ВУЗ-овете. Това са предимно специалностите, създадени през последните 25 години.

Още по темата

"Става дума най-вече за професионални направления Икономика, Администрация и управление, както и Туризъм. За повечето позиции там е необходимо средно образование", каза просветният министър, цитиран от "Дарик".

Той обясни, че се планира да се стимулира приемът в инженерните професионални направления, както и в аграрните и педагогическите, тъй като там има най-голям недостиг на кадри.

На форума, организиран от КНСБ, синдикатите акцентираха на проблемите, свързани със заплащането на преподавателите в университетите.

Има сериозна разлика в средните заплати - например 2060 лв. е средното възнаграждение в Икономическия университет във Варна, а 860 лв. е за Минно-геоложкият университет в София.

Според КНСБ най-онеправдани са младите асистенти, които средно получават 600-700 лв. месечно. Синдикатите настояват за увеличение с поне 20%.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глупости!направо да раздават дипломите след 7 клас - за педагози,за инженери,за лекари,за пилоти.....-нали така раздават и дипломите до 7 клас
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само вождове в тази добре развита държава. А кой ще бере бананите?
Щ
20
2
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
По-добре , според мен, е да върнат средното професионално образование, на ниво и със стандарти от края на 80-те,като организация, не като знания.Вместо да санираме и се чудим къде да окрадем , защо не се инвестира в съвременно средно професионално образование, а се имитира загриженост само? Технологично сме на ниво 1970-85-та година, какви инженери?Инженер се става още от Техникума...
19
1
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Сигурни ли сте в това, което пишете?Фирмите си умират да търсят инженери?Аз въобще не съм убеден в това.25 години съм из фирми, ферми и частници от всякакъв характер.Трудно назначават инженери, имат комплекси, че някой ще знае повече от Шефа, който по правило е със съмнително средно образование, и е препрал едни пари, на някого, или просто е подставено лице. Знам много случаи, когато инженерите са просто изпълнители, а началниците им са със средно образование, много далече от специалността.
18
1
 
1
 
! Отговори
Туризъм преди 3 години
Нали нямаше кадри за туристическия сектор ... кви инжинери.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизмът наруши естествения ред на нещата и ход на събитията, създаде ялова икономика и създаде сума и ненужни висшисти. Тази тенденция продължи и след това, защото ръководните кадри в сферата останаха същите комунисти-некадърници. Излъгаха младежите и им загубиха времето. Сега сме пълни с нереализирани висшисти на ниско квалифицирани позиции, а за всичко това се плаща от нашите данъци.
16
2
 
3
 
! Отговори
Брееей! преди 3 години
Да се свиел приемът по специалността "Туризъм"!
Значи да попречите на 14-годишният от техникума по туризъм, който е ритал даскалицата, да не може да стане студент, а?
Злобари недни!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17 неква реклама ли правиш. Точно пък с тоя аматьорски курс нема да те вземат никъде. Верно за програмист не трябва диплома ама да си кодър рядко е достатъчно.
14
3
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
Инженер по роботика съм. Айде сега някой да ми намери работа като инженер по роботика в БГ-то! Като не могат да си траят. В МЕИ-то има над 60 различни професии за инженери, единствените които се търсят са програмисти. Проблема е че не ти трябва инженерна степен за да си програмист (което работя). Отиваш в Софтуни за 1година. Вземаш сертификат и си програмист, трябва ти някаква хартийка да размяташ че имаш висше и си ТИ! За къв' го учих в МЕИ-то и аз не знам само си късах нервите!
13
0
 
7
 
! Отговори
Елка да смята преди 3 години
Какви инженери търсят бре строителни ли ?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Инженер

Не си добре защото си негодяй.. Добрия инженер първо търси причината в Себе си..
Имам познат електроинжнер има 2-патента който на 50г. замина за Германия . и там пак е газар.
На 6-то място бе най-добрия патент в България и го бяха избрали да му отпуснат 160хил. евро до реализира производство , но герберастите искаха комисионни .. и той си би камшика за Германия.
11
1
 
13
 
! Отговори
Вал преди 3 години
А добро утро, икономисти и прависти с лопата да ги ринеш,ама за иженери не щат да учат.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Инженер

Ми заминавай и ти при тях?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9

Мама не го пуска.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7 - какво чакаш?
Какво те спира?
7
0
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
В момента между 75 и 80 % от завършващите зрелостници се насочват към университетите.У нас само вождове ли ще има след някоя друга година ,или просто този вид търговия е на мода.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инженерите са най-добре в момента в България и не само .. Дори и тези инженери които емигрираха в САЩ , много бърже се оправиха и са най-добре..
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато си правите сметката без да сте изкарали реалните потребности на бизнеса и не се обвърже образование със задължението за работа в България, няма да се получи нищо.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На поне 5 университета не трябва да им се дава акредитация. Те си знаят кои са. Във всички други местата за прием трябва да се съкратят драстично, за да има някаква конкуренция сред студентите и някакво ниво.
3
1
 
17
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 3 години
Не няма нужда от инженери, нито от икономисти. Мутрите знаят и могат всичко.