Търсят се 2000 учители, а 15 септември наближава!

Проблемът в сектор "Образование" е много осезаем
30 авг 2017 21:00, Александър Попов
65

Над 15 000 са свободните работни места, които са обявили фирмите у нас. Според данните на Агенцията по заетостта по-голямата част от тях са в частния сектор, съобщава Bulgaria ON AIR. Най-много обявени позиции има в сектора на преработващата промишелност, следвана от търговията и администрацията.

Най-търсените професии според заявените работни места в бюрата по труда са учители, продавач-консултанти и машинни работници. Броят на регистрираните безработни в края на месец юли са над 220 000, като от тях близо половина са с основно и по-ниско образование. Едва 12% са с висше образование.

Осезаем е проблемът в сектор "Образование". По-малко от месец преди началото на учебната година се търсят над 2000 педагози.

По данни на синдикати липсват специалисти по математика, информатика и чужди езици. Намирането на кадри е трудно както в малките населени места, така и в големите градове.

В следващите между 5 и 15 години се очаква най-голям недостиг в сферата на средното образование. В момента образователното министерство разработва стратегия за преодоляване на проблема. Една от мерките, която ведомството обсъжда, е на преподавателите в пенсионна възраст да се предлагат длъжности с по-ниско натоварване, въпреки че и сега броя на тези учители е голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: учителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Гледай си работата ,
16
2
 
4
 
! Отговори
до 9 от Теди преди 6 години
Не съм прочела щом пак повдигам въпроса . Много съм възмутена , адски даже .
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да направят заплатата на учителите 3,000лв и въпроса сам ще се реши
14
3
 
20
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименНе учителите чакат 14-ти. Директорът чака от засада с готовите назначения на 15-ти сутринта в 8:01 часа. Дори може да не стигнат свободните места и да принудят някой да се пенсионира около 1-ви октомври, две седмици след началото на учебната година.
13
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да преподават на десетина деца в паралелка и с 800 лв заплата. Да не говорим за всякакъв вид ваканции. И за коледни и 24-то майски бонуси. Те пък за различните *** са различни. Плачат училищата за проверки от всякакъв вид, но няма кой да ги проверява. Кой проверява лекарите и правосъдието, същото е?
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно имам роднина, която пет години драпа докато се вреди да стане учител. Връзки, ходатайстване ..... . Явно зад тези публикации има и финикийски знаци. На всички ,които са вътре в нещата им е ясно че има излишък на учители.
11
8
 
5
 
! Отговори
до 6-ти преди 6 години
Ами и ти и учителите народете толкова деца и си стойте вкъщи и си гледайте пашалъка- то отстрани е много лесно да се критикува.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно има 5000 кандидати, но чакат 14-ти за да си подадат документите- така си вдигат цената.(ironic mod- OFF)
9
3
 
2
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До ТедиПрочете ли какво ти отговорих в предната тема? Сега питаш същото. Какви хора само пишат в тоя форум?!
8
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да ви споделя. В 109 ОУ, мъжката директорка,видна герберастка, принуди една от младите и можещи педагожки, да напусне. Детето ни, след като разбра че тя няма да е госпожата, дни наред плака за нея и си промени поведението. Но мухъла си гледа далаверата,на него не му трябват можещи, а послушни хрантутници. Фамилията й няма да я спомена,че тук слухтят мърдички.
7
2
 
35
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Учители има.Тази седмица го пиша за пети път.Нека подкрепят твърдението си с конкретни факти- не с фиктивни бройки! Да посочат градове, села, училища и директори, реално търсещи безработни учители
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4Не зная какъв проект си ти и как го проектираш върху учениците, но явно не си наясно с граматиката...
5
2
 
29
 
! Отговори
Noname преди 6 години
Кой ще се навие на такава работа за никакви пари, че и на временен договор? В много места учителите се назначават не на постоянен ТД, а със срок колкото да изкарат учебната година т.е. през "ваканцията" всеки да се спасява, а от 01.09 ново назначение.
4
3
 
17
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Аз работих по проект в училище . От проекта искаха заплатите ни да са достойни , но директора не ни даде парите да не се дразнят другите .
3
3
 
20
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Понякога надлюдавам че едни и същи училища периодично търсят кадри .Какво ли не е наред? А за половин щат нямам думи . Чувала съм директори да обсъждат и назначения за по 2 часа . Можеш ли да изчислиш каква ще е месечната ти заплата ?
2
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А 2000 учители си търсят достойни заплати.
1
3
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Има да ги търсите. Едно приятелите ще почва сега учител на половин бройка от 01.09 с брутна заплата 330 лв или чиста заплата 253 лева. Малко хора ще започнат и при цяла заплата от 660 бруто или 506 лева чисто.