Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!

Омбудсманът иска да бъдат изтеглени, защото създават дискриминация
124
Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!
Снимка: БТА, архив

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да се отмени издаването на черно-бели учебници и да се спре разпространението им.

Препоръката на омбудсмана идва след гневните обществени реакции в социалните мрежи на предложените за 8 клас черно-бели учебници, които според издателя са за "притеснени" родители. Те са с 30% по-евтини от цветните.

"Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях", посочва в становището си до образователния министър Манолова.

Още по темата

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието.

"Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система", подчертава Манолова.

Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.

"Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти", посочва омбудсманът.

Манолова смята за неприемливо "черно-бялото" мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.

"Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира "цветното" мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора", завършва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успяло дете може да се нарече Крисия, а в световен план- малките звезди на Дисни, изобщо всеки, който вече печели тлъсти хонорари и уважение за работата си. Всеки останал, колкото и добър старт да има трябва тепърва да се доказва, иначе мамини синчета много.
71
1
 
4
 
! Отговори
до 57 nerealist преди 6 години
Виж за историята се обърка, в родните учебици се подменя от 70+ години. Явно не е точна наука според МОН.
70
5
 
2
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименНяма какво да ти доказват. Науката си е наука, няма как да пишат различни неща в учебниците. Техническото оформление може да е различно, стилът, изказът може да са различни, но основната база информация няма как да е различна. Учебниците се пишат според методическите указания, изискванията отпуснати от МОН. Пример- никой НЯМА да напише, че Бг е създадена през 754г, никой НЯМА да напише, че автор на Под игото е Елин Пелин, 2 и 2 е 8 или че Алпите се намират в Япония.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напечатайте ги с картинки за оцветяване.Така може и да понаучат нещо.
68
0
 
8
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
Е щом критерия за успех в живота са ти марковите дрехи и айфона - евала. И съседка живее в гарсониера смъжа детето и свекърва си (жилището е на свекървата), но носи маркови дрехи и айфон. Ще я преместя към графа успели в този случай
67
4
 
3
 
! Отговори
въпросчИ преди 6 години
Какво значение има какъв цвят са учебниците и каква цена като нито бедни , нито богати деца ги четат?
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтеглете типовия хляб, това е дискриминация!Изтеглете опелите и фолксвагените, оставете само мерцедесите!Кюстендилската *** кога ще порасне?Вечно ли ще е на 15 години ментално?
65
0
 
7
 
! Отговори
Успял в животе преди 6 години
До До успелия в животаМоите деца вече са успели в живота не защото носят марковите дрехи и айфон последен модел който го отличава от децата на неудачниците, ами точно обратното - децата ми са облечени с маркови дрехи и носят айфон последне модел защото вече СА успели в живота.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черно-бели учебници ще напечатаме, а черно-бели монитори от къде ще вземем?Няма такива самозабравили се хора.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрите не ни искат вече и в училище, пречим им.
62
1
 
5
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименПо- ниския данък няма да направи учебниците по- евтини. Доставчици и търговци веднага ще намерят начин и причина да оскъпят учебника. Държавата позволи на търговците да слагат каквито си искат надценки и да обират народа както си искат.
61
6
 
3
 
! Отговори
Това са глупости преди 6 години
Има хора с финансови трудности. Не виждам проблем да има и черно-бели по-евтини учебници. А и какво значение има учебника? Живеем в 21 век и децата са 24/7 в Интернет, а там инфо колкото поискаш!
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре ще пуснат "ВИП столове" - който си плаща по 2лв на ден ще седи на меки столове...
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност марковите дрехи и айфона, които купуваш не ти правят детето успяло в живота. Тъпо е дори да коментирам защо. Не смятам, че успял в живота човек, може да си мисли, че това ще помогне на детето му да успее. Звучиш като получил наследство от някоя баба и ще слезеш на земята, като го опукаш за глупости. И да, аз също съм добре материално, не завиждам на никого, че може да има повече, защото изкарвам достатъчно, че да не ми пука.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквах, че за последните 10- ина години, откакто съм завършила училище нещата поне малко са мръднали, и че споровете ще са за таблети и по технически въпроси, а не за хартия! Ама то и администрацията ни не е много по- различна...
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да ви питам, КАК след като има близо 90 учебника и всяко училище си решава от кой учебник да се учи, КАК на зрелостните изпити всички да са еднакво подготвени.Тогава какъв е смисълът и дали изобщо са "различни" тези учебници, след като се покриват едни и същи изисквания за обравателна степен?Докажеуте ми, че не е чисто печалбарсто и този вой не е смешен плач.А 15 септември наближава. Друга година вече сме купили всичко за осми клас.Аман от вашите интриги..
56
0
 
9
 
! Отговори
учЕник преди 6 години
Няма ли , най-накрая някой да поеме отговорност за поредицата глушпости на МОН ?! Само питам ...
55
0
 
6
 
! Отговори
До успелия в живота преди 6 години
... от другия успял в живота- разбира се, че става въпрос за твоите деца защото с марковите дрехи и айфоните не може "вече да са успели в живота" защото дрешките и телефончетата които спомена по- предишния си пост се броят за децата до 8ми клас примерно... а в 8ми клас няма как вече да са успели. Дори не можеш да си измисляш достоверно. Както казах- помпозен ама глупчо. Поздрави и довиждане и следващия път - малко по логично и подредено да лъжеш.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще се изкаже ББ и ще реши проблема.
53
0
 
2
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До Ау бау мяуТова са типични ученически оправдания- питаха ме неща, които ги няма в учебника или дадоха въпросите от др. учебник. Математиката е една наука, която е еднаква във всички учебници- смятане, изваждане, умножение, деление, неизвестни, ъгли, окръжности и т.н. Биология- амебата е амеба, кучето е куче, човешките органи са еднакви- няма как да пише различни неща за растенията, животните и човека. Същото е и с географията, историята и всичко. Това са наивни оправдания.