Как се източва бюджетът за МОН? С фиктивни ученици!

900 бона за гимназия в Бяла, по документи 600 деца, реално - 100
25
Как се източва бюджетът за МОН? С фиктивни ученици!
Снимка: pg-byala.com

Държавният бюджет за образование се източва и с фиктивни ученици. Пример за това е професионалната гимназия в град Бяла. Там по документи учат повече от 600 деца.

Реалните ученици обаче са единици, а класните стаи по време на изпити са празни.

За гимназията МОН дава 900 000 лева или по над 2000 лева на година за редовен ученик, по 1000 за задочник.

От професионалната гимназия в Бяла учениците излизат с професии – шофьори, готвачи, шивачи. За миналата година от два 12-и класа средно образование са завършили едва трима.

В гимназията има ученици в редовна, задочна и самостоятелна форма. Задочниците нямат нито часове, нито изпити.

Репортер и оператор на Нова тв попитаха директорката на училището в Бяла Иваничка Георгиева може ли да са задочници, без да стъпват в училището. Отговорът й беше "Да", само че пред скрита камера. След това тя избяга и отказа да коментира каквото и да е.

Редовните ученици пристигат с три автобуса. Единият, даден от Министерството на образованието и два, купени с бюджета на гимназията. От 238 записани ученици, на училище са не повече от 100. Някои от тях стоят по кафенетата.

След началото на първия час вратата на гимназията се заключва, за да не избягат и малкото ученици. Класните стаи по време на изпитите са празни.

На 13 ноември от 17:30 часа в гимназията би трябвало да се явят 120 задочници на изпит. В училището обаче не влиза никой. Само в една от класните стаи двама учители попълват документация.

На следващия ден стаите отново са празни. Оказва се на празни стаи е дошла проверка от Районното образователно управление.

На третия ден идва цял училищен автобус с хора за изпит. Макар и да не знаят по какво са на изпит и по какво вече са се явили, за учители и ученици изпити е имало.

Въпреки че в два поредни дни никой не е отишъл на изпит в протоколите пише друго. Ако се вярва на хартията, излиза, че на изпит са се явили всички 120 ученици. Дори на изпита по математика залата по документи е пълна.

Според протоколите, които са попълнили учителите обаче, са се явили 17 ученици и няма отсъстващи.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имам снимка от едно училище,където децата по списък са 41,а на снимката се виждат 9/девет/.Снимката е от откриването на учебната година - 15 септември.....по нататък няма да коментирам
21
2
 
7
 
! Отговори
ера преди 11 месеца
Нормално е, непрекъснато се тръби само за учителските заплати всяка година.Вдигат се, наливат се там пари...и ето резултата.
А истината е, че освен тях има и други професии и други работещи, които също заслужават....
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Където и да погледнеш корупцията. Като си на шефски пост направи нещо добро. Не можеш да мислиш само за далаверите. България е на това дереджи заради този манталитет и разбирания. Като има нещо такова просто сигнализирате, ако видите нередност пишете на съответната институция отнема 5 минути, но всяка стъпка е води напред към промяната.
19
0
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 11 месеца
Тоя номер мафията с бели престилки го прилага от давна, сега и учителите.
18
2
 
2
 
! Отговори
Даскала преди 11 месеца
Насила направиха много директори на училища милионери !
Образованието е ДЪРЖАВА ОТГОВОРНОСТ,а училищатата НЕ трябва да са търговски дружества !
17
1
 
10
 
! Отговори
риторично преди 11 месеца
Забравили да проверят колко шофьори са назначени за тези 3 училищни автобуса, колко заплати им се изплащат, колко гориво се разходва, с какви средства се поддържат тези автобуси.
Когато класната стая е празна, анулират ли се тези учебни часове и респ.заплащат ли се тези несъстояли се уроци на учителите?
Бяла- Русенско или Варненско?
Много ще се хвали Я.Такева, че е назначила 3000 млади учители. Всички младежи са съгласни да вземат 700лв за стоене в празна стая без да работят. И аз искам така!
16
0
 
15
 
! Отговори
! преди 11 месеца
Уволнение за всички отговорни. Проверки в други подобни училища и още уволнения! Само така ще се покаже, че безграничната наглост не се търпи!
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така ще е докато за ученик се плаща на бройка,както за глава добитък. Директорката си взима субсидията , семейство си получава помощите и всичко е на 6. Бюджети , помощи и т.н. трябва да се обвъжат с постижения и резултати ,иначе все ще е така!
А да задам и един *** въпрос искам . Дали един човек с диплома за готвач или шофьор има по-добри перспективи от неграмотен марсианец ,чиито родители са били цял живот на помощи?
14
0
 
14
 
! Отговори
До Я, па Я преди 11 месеца
Даваш много добри предложения.
Според мен, необходимо е да се организира някаква гражданска инициатива, да се съберат стотици хиляди подписи, подкрепящи твоите две предложения и това да се внесе в парламента.
Откъде накъде ще качват на гърбовете ни цяла армия хрантутници, които не правят друго, освен да създават проблеми? И ни изнудват да плащаме пенсии на хора, които никога през живота си не са работили или са работили в сивия сектор и не са внесли нито лев осигуровки!
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това не е държава а пълна анархия и хаос!Тиквостан.
12
1
 
36
 
! Отговори
Я, па Я преди 11 месеца
Без диктатура няма да се мине. Веднага да се спре тая ягма с помощите. Къде в света има такова нещо, да ти се плаща за да раждаш деца и после да хи превръщаш в маргинали и пак да ти се плаща. Помощи трябва да има но те да са във вид на отстъпка от платените годишни данъци. пенсиите за старост за хора без трудов стаж да се извадят от пенсионна та система и да минат в социално подпомагане. Не може работилите съвестно през целия си живот на стари години да получават мизерни пенсии за да има за ...
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До РБК37

Това не е американската система, другарю.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До РБК37

Това не е американската система, другарю.
9
0
 
20
 
! Отговори
Дали.. преди 11 месеца
..ще има смислена реакция от страна на МОН? Дълбоко се съмнявам, защото тази порочна практика няма как да не е известна на чиновниците в министерството и съответното РУО, а очевидно мерки за решаване на проблема не се взимат!
Налице е доказуемо съучастие на управляващите и контролни органи в кражба от държавния бюджет, те или делят краденото с конкретните извършители, или са напълно неспособни да осъществят контролните функции, за които им плащаме.
8
6
 
5
 
! Отговори
РБК37 преди 11 месеца
Така е, като се използва бленуваната американска система в училище .
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В много училища е така, както е описано по-долу в коментар №6.
Професионалната гимназия в гр.Бяла е друг тип случай, който нагледно ни показва колко неразумно и безнадеждно е да се опитваме да вкараме в една матрица всички етноси, от които се състои нашата нация. Един от тях винаги е бил и ще си остане чуждо тяло, нежелаещо да се интегрира, да работи и да поеме грижа за децата, които безконтролно създава с цел получаване на пари и други помощи наготово.
6
0
 
26
 
! Отговори
Не само така преди 11 месеца
Източването чрез одобрени за финансиране наукообразни проекти е още по-страшно.
Парите, взети за фиктивни ученици, отиват в училищата и се използват за подобряване на качеството на учебния процес. Общоизвестна истина е, че в повечето училища парите за нищо не стигат и родителите по неволя стават спонсори, макар да са бедни или средна ръка хора.
Парите, дадени за осъществяване на уж-научни проекти отиват в джобовете на
уж-учени връзкари, заели силни позиции и деребействащи без срам и задръжки.
5
1
 
32
 
! Отговори
Ха, преди 11 месеца
Добро утро стрино Пено! Това се коментира по форумите откакто се въведоха делегираните бюджети които са си план за източване на пари.А от МОН си затварят очите защото и те са в далаверата.Премахване на делегираните бюджети и затваряне на такива "училища" с мъртви души които са печатници за фалишициране на изпити и фалшиви дипломи .Които желае да учи ще си намери къде.
4
0
 
22
 
! Отговори
LabyrinthOfTheFaun преди 11 месеца
Ха-ха-ха! А предната статия беше за увеличаващия се брой на младите учители.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДО 1

А баш, схема използвана навсякъде де има държавана пара. В тая "държава" корупцията е от чистачка до последния етаж.