БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно

Учените планират 2018-та да започне с протести
Обновена: 17 дек 2017 15:37 | 17 дек 2017 14:46, Александър Попов
288
БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно
Снимка: Булфото, архив

Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция, която се състоя днес в сградата на академията и премина под наслов "Повече няма да търпим".

От БАН обявиха, че екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г.

"Бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за учените в БАН. Напрежението в академията ескалира", заяви проф. Славчева.

Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Освен това те ще информират и представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации.

От БАН настояват целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.

От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях. Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научно-изследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

Професор Малинов посочи, че с получаваната бюджетна субсидия БАН изпълнява оперативна дейност в полза на държавата - прогноза за времето, наблюдение на сеизмична дейност, мониторинг на Черно море, експертна дейност и редица други. Академията плаща и за членски внос в международни организации, в които България участва - международни метеорологични системи и представителство в представителство в международни научни организации за достъп до международни системи с научна информация.

Освен това голяма част от средствата се изразходват и за плащане на разходи за ток, вода и парно. Изплащат се и стипендии и издръжка на докторантите, като само в БАН научните ръководители на докторанти не получават хонорари за това.

Доцент Ива Угринова информира, че с финансирането по различни проекти не може да се увеличи работната заплата, защото в редица програми разходите за възнаграждения са недопустими.

Според проф. Славчева БАН в момента е в състояние на предизвикан саморазпад и този процес в най-близко време ще стане необратим. По думите й бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. убива академията бавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
2
 
3
 
! Отговори
Faktum преди 6 години
Stom bg prezident im plasta bg zaplati v ban kato na miachite na chinii ot magdonalds...znachi ne sa nikvi ucheni...ami sa samo zafanati i nedoucheni...;-) ....ili imat nerazpolojenie kam naukite...
268
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Следващата световна война на нашата планета няма да е война между народи, няма да е война между религии, няма да е война между класи и раси последната война на планетата Земя ще бъде война на неграмотните срещу образованите, на безпросветните срещу просветените, на простаците срещу интелигентните. Както всички досегашни земни цивилизации, и днешната наша европейска цивилизация е застрашена да бъде унищожена от варвари варварите вече идат, варварите са сред нас!"Fin
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма място в Европа!
266
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стъпките са тези-въпреки 80те%, да бъде издействано увеличение на заплатите и по този начин да се увеличи и конкуренцията в науката, това навсякъде става с държавни средства,особено пък там където няма индустрия с висока добавена стойност (интелектуална ). И след това, хората със знания и практически опит вътре в системата да изместят ***, които наистина ги има,но както казах в много по малка степен от тези на други места в държавата. Ясно е че държава без наука изкуство и здравеопазване
265
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и хайде, хайде как си представяте нашият компетентен и умен премиер,да отиде на визита във Франция или Германия да речем и да каже,че е закрил Българска Академия на Науките. ..хахаха. Аз някак не го виждам Хахах. Затова е крайно време да се увеличат тези 0.3%, че няма да доближат тези в цивилизацията-няма,но задължително трябва увеличение! Реформа вътре в структурите трябва, но тя ще бъде много трудна и трябва да бъде с външна помощ,защото на някои места много добре са се барикадирали
264
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 263Колкото и да протестират, няма да има подоберение, защото такъв е планът.Целта е в Бг да останат само роми, бежанци, бедни и необразовани българи, европейски пенсионери и бедняциРазбира се, иначе на кого ще обещава безплатни неща ***?Свършат ли бедните свършва БСП.
263
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Темата с некадърниците,които нагло присвояват труда на други и се пишат в статии, в които нямат абсолютно никакъв принос е отделна. Точно такива, наистина заемат и ръководни длъжности, като във всичко в България, но това далеч не е правило а напротив точно в научните институти е значително по малко от други места в държавата. Има наистина агрегати,които пречат на системата и реформа вътре трябва, но това трябва да стане и с помощ отвън,защото само отвътре няма да стане.
262
0
 
6
 
! Отговори
Стопанисват зле! преди 6 години
Прословутите имоти са били дарени с цел приходите от тях да се използват за научни изследвания, а не за да бъдат настанявани там частните фирми на този и онзи професор, в които по принуда да работят ангария млади хора, на които държавата плаща като на асистенти или технически помощници-висшисти.Или пък да се ползват като жилища за роднините на някои шефове от БАН. Знаеш какво установи одитът преди 8 години.Да не говорим пък за сградите или отделните етажи и помещения, оставени да пустеят!
261
2
 
3
 
! Отговори
До 247 преди 6 години
Не се прави на ударен.Разбира се, че поради добро възпитание учените от чужбина ще откликнат с добри думи, когато получат сърцераздирателни молби за подкрепа от нашите "учени".това, че почти във всеки институт има по няколко кадърни хора, годни за научна работа и още толкова добросъвестни, които са качествен помощен персонал, не е достатъчно основание бюджетът да издържа цял мастодонт.
260
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 256 преди 6 години
Не си чел внимателно коментарите.Хората не са настроени срещу интелектуалците, а срещу ПСЕВДОинтелектуалците, които претендират не само да са на държавна хранилка, но и да получават големи заплати за нищо!Няма българин,който да не се гордее с това, че най-старата българска институция от периода на Възраждането е БКД - дружество, поддържано чрез дарения, за да стимулира образованието и да създаде почва за развитието на наука!Проблемът е, че днешната БАН е хранилка за много търтеи и некадърници
259
0
 
8
 
! Отговори
До Extremist /№243/ преди 6 години
Мога да ти посоча един, който беше номиниран за престижната награда "Декарт" и тук ни проглушиха ушите, че това бил първият "учен" от Източна Европа, номиниран за тази награда. Не му дадоха наградата.После какво се оказа? Че този същият е публикувал на английски език статии, преписани от руски автори!А какво се случи пък неотдавна с този същият? Ами избраха го за директор на института, в който работеше дотогава!Ето това е БАН !П.П. Забравих да поясня, че става въпрос за професорски син.
258
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да протестират, няма да има подоберение, защото такъв е планът.Целта е в Бг да останат само роми, бежанци, бедни и необразовани българи, европейски пенсионери и бедняци.
257
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не се е променило-чорбаджии и дребни душици. Що така, от робството ли от какво ли? Но те и Испания са били дълго време под робство. Всички будни хора у нас са страдали,ходили по странство и обиждани. Накрая наистина няма да остане никаква интелигенция и първенютата ще правят абсолютно каквото си искат. Чудя се обаче, като намалеят или спрат средствата от ЕС,какво ще правят? Без реална икономика и всичко изядено,изпито и пропиляно?
256
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И накрая пак трябва да се нърнеш в България, за да изкараш остатъка от кариерата си. Аз пък питам,защо не се направи прогресивно облагане в нашата бананова република, както в много страни по света. И на тези на които не им изнася, те да ходят да въртят търговийка и далаверки по света? Защо само интелигенцията да се изнася? Имам предвид -учени, инженери, лекари и хора на изкуството
255
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На България не и трябват умни хора, наука, култура....Трябват и мутри, банкови обирджии, ц.и.г.анс.ки изстъпления, чалга, тУпи риалитита. Защо се напъват от БАН да мръзнат по улиците, нищо не се променя. Те не са полицаи, лекари, съдебни служители или земеделци, че да получават пари.
254
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тежко се брате сред глупци живее"Ходят приятелю ходят, по целия свят има българи в най престижните институти и взимат заслуженото и като заплащане и като уважение. Проблема е , че в тази сфера конкуренцията между най-умните и значими хора в света е огромна и за това, за да те назначат на перманентна позиция е почти невъзможно, трябва да покажеш качества двойно по големи от тези на техните учени. И така си прекарваш кариерата от проект на проект,от държава на държава.без никаква сигурност.
253
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що тия умните не отидат да работят някъде за повече пари ?Щото никой не ги иска никъде.Що не работят по проекти - ще печелят огромни заплати!Мързеливци, а тази година за заплати им дават 5 млн повече от предната година!Пък миналата година не сецоплакваха ...
252
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам една позната която работо в БАН и ходи на работа само всеки първи вторник от месеца. Вярно е че и заплатата и е малка. Докато управляващите "академици" се радват на уникални привилегии. Има специален закон за тяхното пенсионитане и получават пенсии по над 3000 лева. Като правило всички до един са ***.
251
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това, помислете,ще бъде наистина нелепо България с нобелова награда предвид изписаното тук и настроението на обществото към интелектуалците. Затова дълго време нашите национални герои ще бъдат тези които бухат топки и си правят селфита с напращели мацки. Айде че ми писна. Кучетата си лаят,керванът си върви. Като със всичко
250
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, батка,ти имаш ли представа как се взима нобелова награда за химия, физика или физиология и медицина? И кои нации ги взимат? Освен това и там има лобиране