Образованието приоритет! СУ получи 10 млн. за ремонти

Министрите заседаваха в обновената зала 3 на НДК
Обновена: 10 яну 2018 16:15 | 10 яну 2018 16:00, Веселина Йорданова
114
Образованието приоритет! СУ получи 10 млн. за ремонти
Снимка: БТА

Правителството отпусна 10 млн. лв. и нова сграда на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Решението за това бе взето на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе в Зала 3 на НДК. От утре тя ще се ползва за събитията от европредседателството ни.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че 9 млн. лева ще бъдат използвани за поддръжка и модернизиране на сградата на университета. Той посочи, че по-голяма част от сградите, които ползват различните факултети на ВУЗ-а, са паметници на културата, които формират архитектурния облик на София.

Останалият милион от отпуснатите средства ще бъдат използван за въвеждането на единна информационна система, която да поддържа всички процеси във висшето училище, и за придобиването на активи.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент за подпомагане на научните изследвания и библиотеката в университета.

Висшето училище ще получи и бившата сграда на Професионалната гимназия по облекло на софийския булевард "Черни връх", която да се използва за обучението на студентите от Медицинския факултет.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков коментира, че България може да постигне по-голям икономически растеж чрез образование и наука. Да използваме този момент да поставим основите на магистралата на духа, цитира Герджиков думи на премиера преди време, с които Бойко Борисов обясни, че образованието е приоритет за правителството.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
С магистратурата и MIT имах предвид, че нивото, което ми даде СУ, беше достатъчно, за да нямам никакви затруднения в САЩ (преди това направих и магистратура в Лондон). Относно как се влиза в MIT и топ 200 университети. Да кажем, че член от семейството ми учеше там по това време и имат политика, когато братя/сестри искат да учат заедно. Тъжното в случая е, че споделям едно положително мнение за СУ, а *** веднага напада с тотално празни приказки. Както и да е- такова ви е нивото, не се сърдя.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От СУ ти не можеш да се биеш с добър университет топ-200 , въпреки че учите много математика.. Там взимането не изпит е много трудно , много трудно .. Бил съм не в не в MIT , ами в KIT Карсруе и знам колко е трудно в СУ, ТУ и колко е трудно в KIT
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащото всички важни езици за програмиране са били финансирани с огромни суми, в страни, в които е имало среда за това. А колкото до OSтата - Защото Windows и OS X са софтуер, който е обновяван от 30 години насам и струва милиарди ? Защото вече има Linux ?
50
2
 
1
 
! Отговори
за СУ преди 6 години
ТУ - София е много по-добър университет от прехваления СУ.
49
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ок, пич, зщаото си ***, това е последната нещо:"Нивото в СУ не е лошо, предвид факта, че с лекота завърших магистратура в MIT"Не завършваш един университет, защото си бил в друг, преди това. Ти просто си "специален" и щеше да завършиш и в Перник (е, едва ли с пълен набор от зъби ...), но пак щеше да се подвизаваш и в MIT. Само смали малко егото, че закрива луната ...
48
2
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Никой не казва, че провинциалистите са глупави, набляга се на отвратителния им диалект, ценностна система и обществено поведение. Разходи се из Студентски град и виж мякащите как се държат, после виж децата от София как се държат. Фактите са си факти. Че има много умни и възпитани деца от провинцията, има. Но са абсолютна рядкост. А относно мякащите из университетите- абсолютно точно изказване. Собствения си език не можеш ли да говориш, за никъде си.
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Прехвалените БГ-програмисти и информатици защо не измислихте един език за програмиране или една операционна система???
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 39 баче много си измисляш от СУ бакалавър информатика не можеш да скочиш в MIT там приема е много много ограничен.. и от такива университети като СУ след топ-200 не пускат.. От СУ можеш да идеш в някой германски университет защото приема е свободен и приемат всеки , с изключение на ТУ-Мюнхен и Хайделберг но с интервю и там става,.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има девалвация на титли и научни звания................пълно с професори и доценти............а БГ-открития са около 10.............неоспорим факт.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Като изключим мякащата провинциална пaплач, която се подвизава там, всичко е на ниво."Горките хора, които са имали неблагоразумието, да стоят в една стая с теб ...
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Колко сте умни софиянци и колко сме глупави провинциалистите................слушали сме ги тия приказки от 1001 нощ..............спрете се вече.............великите надути софиянци.
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ как се казва компанията ? BragAboutIT ?
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не като икономиката, историята , правото , медицината да се иска само да помниш като флашка памет.. Тука се иска мислене ..."Съжалявам, че мислиш така. Наистина, съжалявам ...
40
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за СУ Аз ти казвам че си бабалюга и будала , светът се крепи все още на онова поколение от 80-те години когато имаше конкуренция между САЩ и СССР.. Сега няма конкуренция науката и хората деградират.. Ти ли си този който ще замени професора академика..
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завърших Информатика в СУ. Като изключим мякащата провинциална пaплач, която се подвизава там, всичко е на ниво. Не бях от най-добрите (имах успех 5.00), но в момента съм мениджър на редица от най-добрите, защото те нямат почти никакви качества да израстнат в кариерата си- не ги ли направляваш са тотална нула. Нивото в СУ не е лошо, предвид факта, че с лекота завърших магистратура в MIT и там бях сред най-добрите. После започнах работа в американска компания. Има ли желание, има и начин.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36Много си прав, старите учебници са по-добри, не само тези по математика.Ама БГ-професори и доценти, нали са много велики, всеки си пише по едноученниче за да докаже колко е велик.
37
4
 
2
 
! Отговори
за СУ преди 6 години
Кажете в кой друг университет по света освен в СУ има учен с титла "акад.проф.дн"?Как може един учен да е хем академик, хем професор?Никъде другаде няма такъв абсурд, само в прехваления СУ.Да не говорим че титлата "академик" е един анахронизъм , останал от комунистическо време, от времето на СССР.Само в СССР и бившите соц. страни имаше академици.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банда Бабалюги будали тръгнали за наука да пишат .. За 50г. имаме само едно откритие в Математика .. Човеците са деградирали не могат да мислят.. Всичко е копи пейс , флашки за 20стотинки на гигабайт.. Ако вземеш един учебник по математика и информатика от 80-те години се оказва , че е на по-високо ниво от днешните..
35
1
 
1
 
! Отговори
за СУ преди 6 години
В България има научна олигархия, голямата част от която е концентрирана в прехваления СУ.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа, Тесла е бил финансиран от JP Morgan - еквивалент на тогавашния Microsoft/Apple/Google.Проблемът с финансирането е огромен, на световно ниво. Според сегашните тертипи, Айнщайн щеше да е с втора работа, че да си плати сметките.Бизнеса, инвестира в пъти повече, но бизнеса е бизнес, и би предпочел, да продава хапче, за ъдължаване на пениса, отколкото да излекува рака на простата. Само споделям личните си наблюдения ...