Комунизъм в час: Кой ще пише учебниците?

Важен е и учителят, за да се разбере тази материя
17 яну 2018 09:50,
243

Понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" влизат в новата програма по История и цивилизация за 10 клас.

Темата предизвика дискусия за периода между 1944 и 1989 година. Според данни 79% от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма. За 60% от младежите в България понятия като "Желязната завеса" и "ГУЛАГ" не означават нищо особено.

"Отношението на хората към социализма се изгражда на базата на това какви разкази са слушали вкъщи. От една страна смятам, че всичко това трябва да се изучава, от друга страна обаче си задавам въпроса кой всъщност ще пише тези учебници и през каква гледна точка ще бъде отразен този период", коментира тв водещата Лара Златарева.

Чувствителността по темата за съдържанието на учебниците по история се засили още преди 2 години - по времето, когато министър на образованието бе Тодор Танев, а периодът на османското владичество бе определено като османско съжителство.

Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за ученици, в които думата "съжителство" бе премахната.

"Освен начинът, по който съдържанието ще бъде представено в учебниците е много важно и как то ще бъде поднесено от учителя. Семейната среда също е безспорен фактор за формиране мнението на подрастващите", категоричен бе проф. Христо Матанов, историк в СУ "Св. Климент Охридски".

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е необходимо да бъдат положени усилия в усвояването на този период. А този който пише учебниците трябва да съчетае фундаменталните дадености с историческата истина.

С новата програма в 10 клас ще се учи цялата българска история, а часовете за предмета са увеличени двойно до 3,5 седмично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българската История трябва с дебели букви да се запише:КОМУНИСТИТЕ ПОДЕСОХА БЪЛГАРИЯ НА ТЕПСИЯ, КАТО ЖЕРТВЕН АГНЕЦ НА РУСИЯ В ЗНАК НА РАБОЛЕПИЕ И БЛАГОДАРНОСТ ЗА ПОМЩА НА СЪВЕТСКИЯ ОКУПАТОР В УЗОРПИРАНЕТО ИМ НА ЦЯЛАТА ВЛАСТ !
146
0
 
4
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 6 години
Не можах да разбера,защо всички телевизии се емнаха да се занимават с уч.съдържане по история.Сякаш нито една от дискутираните теми не е била разглеждана до сега.Нито една медия не покани за дискусията изявен учител от т.нар.елитни у-ща, един от по-обикновените, един методист и член от екипа,разработил Програмата за 10 кл. Трябва да е ясно на всички,че проблемът не е в текста в учебника,а в това,какво изисква програмата.Незнайно защо от МОН мълчат за екипа,койта я е съставил.Ченгето Матанов-смях
145
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стотици хиляди БЪЛГАРИ са избити от комунистите, а днес това се крие и се вадят захаросани картинки от онова време. Ами фалитите на НРБ, няколкото обмени на парите, заграбването на пенсионния фонд, заводите които генерираха загуби, безвремието в което живее хората.Дълговете на НРБ, ги платихме ние, които останахме, въпреки мутрите и ченгетата от ДС които продължиха грабят през целия този мъчителен преход.
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги и навсякъде ПОБЕДИТЕЛИТЕ ПИШАТ ИСТОРИЯТА, а каква е истината е съвсем друг въпрос, т.е. едва ли децата ще научат истинската история.
143
3
 
13
 
! Отговори
факт преди 6 години
Тази история е фалшифицирана от мастити седесари-пресъпници които работят в полза на чужди държави срещу много пари!
142
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 23 година до 44 година българия е дефакто в гражданска войнаслед сваляне на законно правителства и заклан като агне министърпредседателот демократите на борис кобурга- това е истината и десетки хиляде безследно изчезнали а преди това избити войниците дето показаха чудеса от героизъм на дойранския фронт - първа световна - затова че въстанали срещу ...... кобург - при владая от германски корпус- геноцидтова днешните близачи на краварски *** няма да го напишат
141
3
 
10
 
! Отговори
Няма проблеми!!!! преди 6 години
Учебниците по антикомунизъм ще се пишат от Ал.Йо. МИтоди Андр. Антон Тодоров, може и други. Фашизмът ще се представя като благоденствие на нацията.
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Великобритания не са ни бомбардирали, а разчистиха центъра на София за новите социалистически сгради и площади на Нова България. Много работа спестиха на работниците.
139
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KOMUNIZMA E SVETOTO BADESHTE NA COVECESTVOTO.KOMUNISTITE SA NAI-CISTITE V MORALNO OTNOSHENIE.
138
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народният съд е по нареждане на страните-победителки във Втората световна война, в която България е на страната на Фашистка Германия, - САЩ, Великобритания, СССР.Комунизъм е нямало. Имало е социализъм.
137
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В периода 1944-89 би трябвало, да се каже, че сме били окупирани за 5 години, плащали сме репарации, държавата ни е била сателит на съветите и не сме водили самостоятелна политика, изостанали сме чувствително от европейските страни поради лошо ръководство на държавата.
136
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм съгласен в Историята да пише, че великия вожд и баща на нацията Г. Дим. комунистите - неговите верни ученици - го изнесоха от мавзолея на *** и го закопчаха като куче.
135
2
 
4
 
! Отговори
НС 7 преди 6 години
Дванадесети върховен състав на Народния съд известен като "Гестаповския процес". Подсъдими са 176 души, останалите на японската и италианското разузнаване, всички бранници, легионери, секретни сътрудници и 10 жени.Тринадесети върховен състав на Народния съд подсъдими са служители на жандармерията.""По време на бомбардировките от 1943-44 г. са убити, безследно изчезнали и починали от раните си над 2000 души от софийското население, разрушени са над 12 500 сгради. 1800 бомби от Англия и САЩ
134
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се говори за жертви на "народния съд", а не за осъдени.
133
4
 
13
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
Учебниците ни се пишат от фондация Америка за България. Ще учат децата колко е хубаво трети пол, колко благотворно е влиянието на демокрацията и колко зле ни се е отразила преди дружбата със СССР. Колко е било лошо да има стабилна държава без либераски простотии.
132
2
 
5
 
! Отговори
НС 6 преди 6 години
Десети върховен състав на Народния съд като подсъдими са привлечени шестима ръководители на БНБ начело с управителя Кирил Гунев и 85 служители на БНБ с основни обвинения: - БНБ купувала германската марка със скрита премия над 200%; - Насочване на целия износ към Германия с нереален курс на германската марка; - БНБ монополизира цялата търговия само в Германия, като намалява премията на златните валути от 35% на 25%, като с това БНБ остава без златни резерви...Айде със здраве
131
2
 
6
 
! Отговори
НС 5 преди 6 години
Четвърти върховен състав на Народния съд подсъдими са 140 души, бивши генерали и полковници, между които ген. Никола Жеков, ген. Христо Луков...Шести върховен състав на Народния съд подсъдими са 104 души издатели и редактори на вестници, списания, писатели, артисти и др.Седми върховен състав на Народния съд главният подсъдим е Александър Белев пълномощник на Мин. съвет и комисар по европейските въпроси и др...Девети върховен състав на Народния съд подсъдими са 86 бивши съдии,прок
130
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки петък гледахме съвеЦка телевизия, а от както сме в ЕС - всеки ден по няколко канала.....за да не се нарушават правата на русофилите и ограничаване на слънцето и въздуха, а по соц. време запечатваха радиоапаратите !Е, това няма да го намерите в съветската История на България !
129
1
 
5
 
! Отговори
НС 4 преди 6 години
Втори върховен състав на Народния съд подсъдими са 110 народни представители от ХХV ОНС от 01.01.1941 до 09.09.1944 г., като основните обвинения са: - Одобрили и гласували присъединяването на България към Тристранния пакт; - Одобрили пропускането на германските войски през България; - Одобрили окупирането от нашите войски на югославски и гръцки територии; - Гласували изменението на ЗЗД; - Гласували Закона за защита на нацията.
128
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм съгласен в учебниците на децата да пише, че комунистите са пращали инакомислещите в трудово-поправителни общежития, а нацистите са пращали евреите в концентрационни лагери.