Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?

В учебния материал по история - от неолита до Живков и Борисов
21 яну 2018 15:30, Петя Славова
446
Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?
Снимка: bTV

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище "Иван Вазов" в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

"От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова", казва тя. Тогава плурализмът е бил непозната дума.

"Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия", разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени. Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

"Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят", казва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щеше да е по-добре ако след 10-ти се бяха търкулнали няколко стотин кому-ятяшки глави както в Румъния ама все още не е късно! Щяхме да сме много по-добре отколкото в момента!
334
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАааааа,това си е национални традиции,няма нищо общо с нещо друго.Хората и днес си приготвят такива домашни вкуснотии,ако имат възможност! И за пиене и за ядене.
333
6
 
11
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Всички комунисти, дружно под земята...
332
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За масковските шумкари има само едно лечение- Пиночет, стадион, бетон!
331
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 343Ами ето ти и плодовете от великата фараонова епоха - колкото по-***, толкова "по-горе"! Крушката не пада по далеко от фараоновата осанка!
330
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имахме си корекоми, Техноимпекс, Кинтекс, Интрансмаш и още куп *** предприоятия. На гурбетчиите им вземаха 80% от месечната им заплата и с къртовски усилия смогваха за трансфер от около $500 месечно - партията прибираше за да пълни ануса на "фараоновата" семка. Имаше 'слушалки' и отрядници които бяха по-прости и от милиционерите/пожарникарите. Имахме си и лагери където "тепахме" всеки по-интелигентен дръзнал да "подцени" фараоновата прелест!
329
3
 
8
 
! Отговори
Gogo до сатаНАТО преди 6 години
Ако не ти харесват кадрите от старите филми,можеш да пообиколиш в Северозападна и Северна България,а и не само там и ще видиш що е мрак и Апокалипсис.В селото на майка ми през соца имаше 3 ресторантаа, сега са останали само следите от набезите на "братята" и пустеещи къщи.
328
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже имаше всичко през соца и Некерманите се четяха гладно и жадно като библия.
327
2
 
1
 
! Отговори
Варбан преди 6 години
До СатаНАТОЯвно толкова ти стига Акъла .
326
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Берем плодовете от "фараоновото" царуване!
325
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 325То щото всичко беше евтино и затова народа се избиваше да прави домашна лютеница,нали ? Да не говорим за домашните подкови висящи по балкони и дворове.Да не коментираме джумерките, бахурите и домашното сирене.Въобще няма да разказваме как на село се гледаше всичко възможно като животни и зеленчуци и се правеха буркани като за последно.Щото всичко имаше през соца, нали бре ?
324
4
 
3
 
! Отговори
Гредоред преди 6 години
До до 334И... Какво се опита да кажеш?! "Неква" остроумна реплика?! В България трябва да има ТОТАЛИТАРИЗЪМ - единствения начин да се справиш с тази *** - т.е . човек, който си мисли, че е много умен.
323
5
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
България беше една жалка дупка, по образ и подобие на ***.Има достатъчно филми от онова време, да разберете за каква пародия на държава ставаше въпрос.
322
4
 
4
 
! Отговори
до 334 преди 6 години
До До 325Значи *** те хранеше с "домашно приготвена храна" от столовата???? Ама сериозно ли????? Ей ся ще набъхта жената, че готви!! Баси ужаса! Има поне 20 ресторанта наблизо които доставят "домашно приготвена храна"!!! Е, не е субсидирана ама вкусна и прясна!!! Мухахахахах!
321
1
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Като чета как се изразява ученичка в десети клас, ми става тъжно.Но като прочетох как се е изразил учителят по история, ми се дорева.
320
8
 
12
 
! Отговори
До 325 преди 6 години
При соца обичайната храна беше домашно приготвената. А майка ми, началник цех с 300 души подчинени и 3 деца, през работните дни пазаруваше от стола - готова, сготвена храна, вкусна и прясна, без надценка или субсидирана т.е., и беше по евтино да купи, отколкото да готви. Такива, които сега обясняват как през 70-те и 80 - те години на 20 век са яли консерви и кучешка наденица като деликатес, явно са си били мързеливи и про сти ми зерници- и тогава, и сега.
319
1
 
14
 
! Отговори
е това е историята преди 6 години
И до ден днешен ни управляват комунистите -техните деца внуци и доносници !След 1989 си разделиха всичкия материален ресурс и сега -у тях и ножа и хляба .Ама ние не сме народ а м......- подлизурковци и предатели
318
12
 
9
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
"Почивката на море" по време на соца беше върха!!1. докопваш се до "великите' профсъюзни" карти, купуваш бански/дамски три вида а мъжки цели пет!/ и......стягаш багажа2. Гарата........влака за Бургас3. Автобуса за Китен/например/ -жега, пот, чомодани и върховен ентусиазъм 4. Станцията!!! Леля Сийка ви дава ожълтените чаршафи и ви казва в коя стая сте.5. Стаята е върха!-мирише на мухъл но *** няма! Е, смърди на яхния от столовата ама нема да капризничим като капиталисти , я!
317
6
 
10
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Човек може само от геба комунстическа България да направи заключение за пъклените намерения за светлото бъдеще на Родината на Левски и Ботев, а именно - изтриване от картата на Европа.Всеки който погледне този герб не може да не забележи, че той всъщност представлява един надгробен венец с рожденната дата на БЪЛГАРИЯ и предизвестената и смърт: ( 681 - 1944 )
316
3
 
7
 
! Отговори
всички виждат преди 6 години
Или как фашисти пишат историята и то под натиск!