Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?

В учебния материал по история - от неолита до Живков и Борисов
21 яну 2018 15:30, Петя Славова
446
Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?
Снимка: bTV

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище "Иван Вазов" в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

"От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова", казва тя. Тогава плурализмът е бил непозната дума.

"Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия", разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени. Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

"Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят", казва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
5
 
9
 
! Отговори
681 преди 6 години
Няма нужда да гледам лъжите и плювните на компрадорските телевизии за времето в което съм живял, работил и ползвал социалните блага за българския народ! Благодарен съм на онази държава която ми даде възможност да взема безплатно!!! две висши образования без родителите ми да е необходимо да бъдат богати ,за да ме издържат като сега,се докажа като специалист и в чужди страни на които давахме своя опит в редица области-икономика ,строителство ,образование,здравеопазване! Толкоз! Не споря с разни
314
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 294:)) даже по почивните станции беше заредено с накъсани вестници раб. дело. Тоалетна хартия може да си имал ако си бил от Другарите.
313
5
 
10
 
! Отговори
До 294 преди 6 години
Преди 89 г вкъщи винаги е имало тоалетна хартия, после , чак при демокрацията разбрах, че е била дефицитна. Ама явно тези, които сега ревът за липсата на тоалетна хартия при социализма , тогава са ползвали само в. Работническо дело за задни нужди поради социалния си произход и култура, а откакто вестниците поскъпнаха и разбраха, че тоалетната хартия е по мека и хигиенична, са сърдити, се тогава Партията не ги е заставяла се бършат с т. хартия, по същия начин, по който ги е образовала насила.
312
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До що такаХилядите убити от мандраджиите ще ги забравяме ли ?А какво ще кажем за Сталин директно виновен за избиването на над 100 хил таврийски и бесарабски българи в СССР през мирно време ?
311
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКучешка радост викахме на македонската наденица. Русенско варено, кучешка радост, консерви .... обичайна храна през соца.
310
0
 
2
 
! Отговори
по точно преди 6 години
До що такаЕвреи от Македония
309
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 320Сега остава и да кажеш къде има кучешка радост по рецепта от тогава и на тогавашната цена .
308
6
 
8
 
! Отговори
що така преди 6 години
А за фашизма на цар Борис са писали хубави неща само са пропуснали да споменат за депортацията на 30 000 евреи в лагерите на смъртта и хилядите убити мирни Българи!Явно отявлени фашисти и нацисти ли пишат учебниците по история?позор
307
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 318В Приморско все още съществува и работи едно ресторантче което почти не се е променило от 1986-та с изключение на цените .
306
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 319Бърши си *** с в. Дума, спирай си тока през 2 часа и яж кучешка радост за да се почувстваш като в соца.
305
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 315Е и аз признавам ,,демокрацията" за геноцид над българите - но третополовите това не ви касае .
304
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 305Ххахахахах!!! Абе ***, кви барове през 1975-1980??!?! Ей ся те разбрах, че това време ти е непонятно. "Баровете" бяха мършави ресторантчета на ОКС -Окръжен кооперативан съюз или на "Обществено хранене". Цаца, топла парцалива бира и най-много кебапчета:)) Е те това бяха "баровете" тогава:)))))))))))
303
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 315С мокър печат и нотариално заверено ли го искаш ?
302
1
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Постановката е фалшива. Как ще учат за комунизъм като такъв никога не е имало.
301
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 312Къде е документирано и записано , на козяк ?
300
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комонустическият режим е признат и обявен за престъпен режим. Това трябва да се знае от децата за да не им промиват мозъците разни червени ***.
299
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните 10'окласници трябва да научат от Българската История, че сега щяха да говорят само езика на руснаците, чиято писменост е дошла от македонските земи през руската тайга, ако не беше се разпаднал съветския съюз и комунистическата диктатура в България !
298
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 309Няма една тетка казала. Директни свидетелства на Мирчо Спасов пред журналист. Документирано и записано. Ако не знаеш кой е урода Спасов, значи си поредния *** от позитано.
297
1
 
5
 
! Отговори
До 307 преди 6 години
Те бабите със забрадките все на спа и море ходеха, понеже при царя така бяха свикнали...
296
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До спомен от социалиПо това време в цял свят е преобладавало селското население. 1944 70% селско1989 70 градско населениетоест, партията изгони народа от селото заради брутално ниското заплащане на труда.

Спонсорирани публикации