2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?

Задача в помагало за първи клас озадачи родители
Обновена: 13 фев 2018 15:55 | 13 фев 2018 09:15,
147
2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?
Снимка: Facebook

Текстовите задачи по математика са една от най-големите спънки пред учениците в начални класове. Какво става, когато в условието на задачата се говори за момченце, облечено в женски дрехи? Естествено, социалните мрежи и бдителните родители първи реагират.

Всъщност става въпрос за допусната грешка, а не за умишлено написан текст. Въпреки това задачата предизвика вълна от възмущение сред родители.

В нея се говори за момченце с рокля. От Министерството на образованието заявиха, че не са одобрявали въпросното помагало. От столичното 51 училище, заявиха пред Bulgaria ON AIR, че по закон през последните две години помагалата не се одобряват от МОН.

Преди дни родители забелязали странното условие, а възмущението от написаното само за часове обиколи родните социални мрежи и последваха стотици коментари.

Самата задача гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лв, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?"

От издателството разбулиха мистерията като обясниха, че става дума за грешка от недоглеждане. Задачата е публикувана в помагалото "Курс по математика за 1 клас" на издателство "Сънрей".

Родители обаче призоваха учителите, които препоръчват учебните материали, по-внимателно да преглеждат написаното в тях, за да не се стига до подобни недоразумения.

Авторката на помагалото заяви, че грешните бройки ще бъдат коригирани и ще бъдат пуснати нови тиражи.

"Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират. Досега не сме имали такива проблеми от толкова години и помагалата ни по математика са най-добрите и са харесвани и от учители, и от деца, и от родители. Аз съм автор на изданието и гарантирам, че задачата не е такава – трябваше да пише колко струват двете дрешки. Не знам кой е написал за роклята, вероятно някой колега редактор или коректор от преумора. Ще проверя и ще има последствия, а бройките ще бъдат коригирани", заяви авторката Боряна Милкоева.

Авторката на изданието научи, че всъщност грешката е скандализирала обществото във връзка с настъпването на джендър идеологията, понеже пише момченце, което носи рокля.

"Дори не се бях сетила за това. Ама как може някой да си помисли такова нещо, ние нямаме нищо общо с такива джендър-мендър неща. Имам нормално семейство, съпруг и деца, ние сме доказани хора на образованието и истински християни. Дори не би ми хрумнало такова нещо", коментира Милкоева и се извини на всички родители и деца за допуснатата грешка, която категорично заяви, че не е злоумишлена.

МОН може да съди издателство "Сънрей" за допуснатата грешка. Министерството не е одобрявало това помагало, коментира пред "Канал 3" зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя все пак похвали именно родителската бдителност, защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега и патиротите ще се изкажат нещо от сарта - ще спасим Бългаиря от джендрите, защото само ние мисилим за България.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колегите явно са превеждали от английски думата "dress".
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересното е че в учебниците по математика понякога има грешни отговори а задачите, но от това неправят новина.
70
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Да пробваш нещо ново.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 69Наеми си частни учители тогава щом не са безопасни училищата.
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Защо,изобщо,трябва да обличам рокля бе,крeтeн!?
67
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 66Хванах моят син с роклята на сестра му. Той е на 10. Решихме да му купим за него собствена рокля. Ще я носи в апартамента и след време ще му мине мерака. Ако му забраним ще ние е сърдит цял живот.
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Детските градини и училища не са вече безопасни за децата.
65
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България е гордост ако имаш голямо шкембе, но ако облечеш един път рокля и ако другите разберат ще те спукат от подигравки.
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова, аз не си пращам децата на училище. Глобяват ме с по 1000 лева всяка година, но си струва.
63
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо в учебниците децата да изучават науки им проминат главите с най-различни простотии. Не са само джендърите, ако отворите учебниците ще откриете откровенни глупости и лъжи, чиято цел очевадно е да програмира едно ново поколение *** екоталибани, толерантни до степен мекотело, ортодоксални вегани и т.н. Чиста наука в учебниците няма да откриете!
62
3
 
17
 
! Отговори
Шотландска пола преди 6 години
Преписвали шотландски учебник. Забравили са да го редактират. Чудо голямо. Никой не си върши работата както трябва.
61
7
 
6
 
! Отговори
СЪР ЕЛТЪН ДЖОН преди 6 години
Е и ?!?! ... Кво ? ... Някой има нещо против ли ? ......... Само да чуя "ГЪК !" и веднага ще Ви викна БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ и ще видите кон боб яде ли !!! ТРЯБВА И ЩЕ ИМА "ЕВРО Г _ Й СКИ ЦЕННОСТИ" БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ !!!!!! ...
60
2
 
5
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 61Къде пък видя защита бе глупи ... Просто казах истината за историята. Не е грешка на издателство, a Photoshop. Излезе оригинала. То бива злобен ама и глупав. Велика комбинация ...
59
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като остана сам и я няма жената и детето редовно обличам някоя рокля танцувам с нея. Аз съм широкоскроен човек но живея сред хора, които не са.
58
2
 
5
 
! Отговори
до Бау преди 6 години
А бе нещо много ги защитаваш "различните"? Що така?
57
3
 
3
 
! Отговори
Шотладнец преди 6 години
За рокля съм съгласен,че е проблем, но за пола не.
56
4
 
5
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 59Ако не е конспирация и скандал е скучно нали ? :D "Шегата" е на някой тийнейджър с Photoshop умения. Ама ти продължавай да търсиш конспирацията! И не забравяй - ракията помага конспирацията да се разкрие! :D
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Криско засне клип с рокля съм убеден че днешните младежи ще го последват и ще почнат да носят рокли.
54
3
 
5
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Photoshop. Оригинала е с бебе момиченце. И той плъзна из фейса. Някой е решил да яхне вълната на конвенцията ...