Учители vs. родители: Без камери за шпионаж в забавачките

Било нагло, безотговорно, лишено от образователна логика
186
Учители vs. родители: Без камери за шпионаж в забавачките
Снимка: Булфото, архив

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се обяви против видеонаблюдението в образователните институции.
Българският учител не е престъпник, за да бъде следен или наблюдаван, се казва в становище на съсловната организация.

Още по темата

Няколкото случаи на насилие в детски градини провокираха протести на родители в големите градове на страната, които още продължават.

Сред основните им искания са поставяне на камери и мандатност на директорите.

Днес в Министерството на образованието ще има среща с различни институции по проблема.

Според синдиката обаче исканията на родителските организации са нагли, безотговорни, лишени от образователна логика.

"Българският учител е най-контролираният, атестираният, сниманият, критикуваният. Няма уважаваща себе си страна, в която учителят да се извинява публично и да се оправдава за приложените от него мерки. Няма цивилизована нация, която да не вярва на учителя и да го подлага на ежедневен шпионаж", посочват още в позицията си от организацията.

Синдикатът заявява, че ако просветното министерство и останалите институции не предприемат адекватни мерки за защита на българския учител от родителската и ученическа агресия, може да се стигне до национални безсрочни протести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
12
 
! Отговори
до 84 преди 6 години
жалко, че така разсъждавате - децата не са виновни - те са жертви на потребителското общество, камерите само задълбочават проблема, защото с конфронтация между родител и учител, няма как да бъдат възпитани хора, които изпитват емпатия и са толерантни към различния. Това което се случва не внася оптимизъм за бъдещето на нацията.
83
22
 
14
 
! Отговори
Обществото не знае преди 6 години
От 16 години съм адм. перс. в ДГ. Всички учители с по 15 - 30 години стаж без изключение крещят на децата. Младите им колежки са тихички - в началото. После придобиват същите навици - примерът е заразен. Камери!!! Не може това съсловие да се ползва само от привилегии - 56 работни дни отпуск, 2 пъти годишно диференц. заплащ., 2пъти начисляване на клас прослужено време към заплатите, които са едни от най високите в страната, средства за представително облекло, ДМС- 3 пъти годишно, храна и др...
82
4
 
18
 
! Отговори
Вместо преди 6 години
пари за камери, по-добре да се отделят пари за истински добри психолози и педагози, защото децата наистина са под голям психологичен натиск в семействата си и просто са плудели заради лудите си родители. Какво може са се случи като се гледа с камера - нищо- просто констатация и уволнение на учителя. А родителите, които психясват децата си - и там ли камери. Проблема в градините са повече родителите, които не признават педагогическия авторитет - те трябва да се лекуват.
81
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата са нагли, нахални и същите лигльовци като родителите си - по точно не може да се каже! И прости, неуки, безотговорни!
80
1
 
34
 
! Отговори
Кристина преди 6 години
В училището в което работя /гр.София/ вече от 4 години има видеонаблюдение в коридорите и в почти всички класни стаи! Никой колега учител не е направил проблем за това, напротив, в случай на по- сериозни нападки от страна на родител за отрочето му- камерите вършат чудесна работа! Само в рамките на тази учебна година затворих устите на 4 семейства с моето дете е най добро ! Децата са нагли, нахални и същите лигльовци като родителите си! И още много може да се добави.....
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където има постоянно и законно видеонаблюдение, задължително е отбелязано. Ако съм съгласен да ме наблюдават, отивам там. Ако не искам, не отивам. Обаче училището е задължително за децата. Там не е въпрос на избор. Други въпроси?
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разберете, че тези записи могат да попаднат и в педофилски ръце. Да не ревете после, но да е късно?
77
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тези който не искат да бъдат снимани те или децата им - ходите ли по млове, на кино, в метрото возите ли се, в рейс, трамвай, тролей, на лекар и зъболекар? На 99% от тези места има видеонадблюдение. Как правите така, че да не ви снимат?
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моето е така възпитано в къщи, че да на са му счупени зъбките, спокойно. Надявам се и ти така да си възпитаваш твоето, но не искам да го снимам без да ми разрешиш.
75
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже си плащам, искам да сложат камери в пилотската кабина, за да съм сигурен, че пилотът кара правилно самолета. Също в кухнята на ресторанта, за да видя какви ги върши готвачът. И в сервиза за колата, че тез автомонтьори са опасни.И още и още...
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОбаче, ако зъбките на твоето са счупени , друга песен ще пееш
73
7
 
8
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Не знам с какво са контролирани учителите. Но знам: всчка детска градина, във всяка група има телевизор и се пускат филмчета. При това филмчета в които винаги има и някава форма на насилие. Всичките директорки знаят това. Синдиката и инспектората(заслужено се пише с малка буква) се правят на ощипани.
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кое от къде ще разбера, ти може и с кафевия салон да рабереш, знае ли човек. Обаче никой не може да снима детето ми без разрешение. Дори да счупи зъбките на твоето.
71
6
 
6
 
! Отговори
продължение преди 6 години
Поглеждам домашните и установявам, че почти нищо не са разбрали и написали почва се едно четене и писане до 11. В 11.30 вече скапани си лягаме. И в 6 на следващата сутрин пак същата програма. Много искам камери. Да добавя, че на работното си място имам освен камера и карта за достъп с която се чекирам при влизане и излизане.
70
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя мършата се знае. Само че никой не иска да си направи труда да я изгони. Защото има един лаф - "Гарван гарвану око не вади" Учители с педагогичен опит 30-40 г. Мислите ли, че за първи път посягат на 2-3 годишни деца? А помните ли най-добрата акушерка? Ако нямаше камери още щеше да си практикува!!!
69
9
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Значи синдиката смята,че е нагло да се поставят камери,а не е нагло да се увеличат учителските заплати,а?С най-много привилегии,с високи заплати,а същевременно с най-малко работни часове,е ако не им изнася-да станат шивачки.
68
9
 
21
 
! Отговори
111 преди 6 години
Доброволен Биг Брадър... Егати тъпите майки. Учителите трябва да поискат и камери вкъщи, за да се види и там как им крещят и обиждат.
67
6
 
7
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:70Сега не те интересува, но ако моето дете е регулярно бито и тормозено от твоето, оооо повярвай рязко ще те заинтересува, ама много рязко, чак през зъбите и ребрата ще те заинтересува.
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влади, скъпа, ти можеш да си мислиш, че нещо е най-доброто за детето ти и да не си прав. Както и учителката може да мисли кое е най-доброто за детето ти и да не е права. Нека да снимаме и да видим. За доброто на децата, не за друго.
65
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля, да заповядат да сложат камера в къщи. Какво ще видят - ставане в 6 сутринта, извеждане на кучето, кафе, баня. В 7 събуждане на децата, 3 на брой, в 7 и 20 второ събуждане на децата, междувременно чинии, пране, закуска. в 7 и 40 всички се обуваме и излизаме. Между 2 и 3 следобяд се прибират учениците, хапват нещо, почива и учат. Към 7-7.30 се прибирам с най-малкото, големите разхождат кучето. Почвам с приготвянето на вечерята, децата приготвят масата, междувременно поглеждам и домашните.