Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България

Бизнесът привлича младите у нас
27 фев 2018 09:15, Петя Славова
215
Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България
Снимка: архив, Булфото

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни пред "Монитор", че предложението е обосновано от гледна точка на разходите за висше образование и връзката с пазара на труда.

Той добави, че по въпроса ще има политически разговор. Вълчев допълни още, че подобен модел съществувал във Великобритания и се наричал "заеми с условни плащания".

Идеята за безвъзмездно кредитиране на студенти е провокирана от липсата на млади специалисти в много области, като медицината.

Веднага след завършването си те се насочват към страни от Западна Европа, а държавата инвестира през цялото време на обучението им, т.е. студентите не плащат за обучението си, а след това тези пари отиват като добавена стойност в държавата, в която студентът отива да работи, коментираха от АИКБ.

В момента има наредба, в която са разписани правила за осигуряване на безвъзмездни средства за лицата, учили публична администрация, които след това изберат за свое работно място държавна институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
23
 
! Отговори
SS преди 6 години
каквото и да измислят, НИКОЙ и по НИКАКЪВ НАЧИН не може да спре младите да емигрират. Особено високо-образованите и добре квалифицираните (ако изобщо такива са се излъгали да са учили в България).И това не може да не е така, след като разликите в заплатите им в БГ и чужбина са 10-20 пъти.Точка по въпроса! Всякакви други приказки са просто изгубено време!
86
0
 
15
 
! Отговори
Св до инж. преди 6 години
Аз също съм маш. инж. Работих в един завод след завършването си - 3 год. на 240 лв заплата (тогава беше толкова мин. заплата), която последните месеци и не ми я изплатиха и завода фалира. Като машинен оператор, настройчик, разработчик, механик. После се лових по други места, почти без заплата. Сега работя нещо супер коренно различно и разбира се от 18 год. не съм и се сещал за машини, та вече не съм инженер :). Да им кажа - на мен да не разчитат.
85
17
 
5
 
! Отговори
Бау преди 6 години
до 98О да има безплатно. Ама не взимат всеки неудачник :D И като отидеш там трябва и да работиш. Не може само да учиш. Трябва да миеш чинийки доста. За това нашите университети са пълни с народ. Ако беше тооолкова лесно да се учи навън всички щяха да са там. Тук излиза доста по-евтино и лесно. Така, че не се прави на тарикат. Предложението е добро. Предложението е за доброто на България. Това, че студента мисли само за своето бъдеще е друга история... Този начин на мислене ни докара до тук.
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИнженерМойто момче, и аз съм инженер и аз съм бил на Еразмус. И трябва да ти кажа, че западните студенти не са нещо повече от българските. Очевидно не си бил там, а само така говориш тук. В Германия си има работа за всяка специалност. Иначе вярно, че икономика и психология и т.н. лесно се завършват, но и за тях има работа. Не че сме негодници, напротив. Ако се явим на тестове и на практика, заданията ги правим без грешка. Просто бизнесът не дава повече от 600 лева!
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"И аз съм иженер взимам 3750лв. знам английски немски , програмиране, електро"И аз съм инженер, знам Английски, Руски, Немски, поне 12 езика и поне 10 технологии за програмиране, "електро"-то ми е хем от техникум, хем от ТУ, имам 12 години стаж в големи компании и оная ми работа е 23 сантиметра и сечение като на малката бутилка Кока-Кола! И ми даваха 1000 лева заплата. Сега със собствен бизнес ги правя 5 пъти повече!
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До инжПотвърждавам казаното от теб! Абсолютно същото нещо съм преживял!
81
3
 
19
 
! Отговори
600 лв заплата преди 6 години
До БауНикъв Бау не си. По-скоро си ми най-обикновен Бaй X*й!Къде ми е "скъпичко" навън бе, шматкa? В Холандия има безплатно образование, в Шотландия има безплатно, в Белгия има, в Дания има, в Скандинавските страни, в Германия. И после като завършиш там, ти ценят дипломата и ти дават висока заплата. А ако си първенец на специалност или на випуск, те ухажват от 100 места, като лека жена в дискотека! А тук те оставят да yмреш от глад! Само Топлофикация ти иска 100 лева за тръби в апартамента!
80
1
 
29
 
! Отговори
инж преди 6 години
Глад за инженери!? Къде го бре? Машинен инженер съм. Със стаж и завидни умения в някои области. Откакто съм завършил работя все по специалността. За 15г. смених 2 завода и 2 по-малки фирми. Заплата по-голяма от 800лв. нето не съм получавал никъде. Много мои колеги зарязаха дипломите и се ориентираха към ниско квалифициран труд заради повечето пари. Държавата и бизнеса унищожават инженерите и слагат труда им наравно и под този на неграмотни и необразовани хора!
79
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно да кажеш, "дайте ми 8x350=2800 лева, за да ви ставам заложник в кoчината за следващите 5 или 10 години". (Вместо да си ги платят децата и да си ги избият с 2-3-4 месечни заплати после.) Е, толкова луди НЯМА. И на всичкото отгоре, работодателите най-безсрамно искат държавата да изплаща тези пари, вместо да ги плащат те. Бизнесът в България значи е ударил дъното. Даже не дъното, ами копаят под дъното вече!
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Студентите не се интересуват от парите, а от качеството на образованието и за това избират чуждото. Така ще привлечете само тези, които отдавна вече не учат, а работят, да запишат безплатно задочно висше, че да си имат диплома.
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хей, имам по-добра идея. Хайде вместо студентите, да пробваме да върнем капитала на членовете на АИКБ в българия за да го обложим с данък, а?
76
19
 
8
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Който не му харесва да заминава да учи навън. Няма проблем. Ама ви е скъпичко нали ? За това учи тук на евтинииката и после "довиждане скапана България, от каквото успях се възползвах". Как точно да се оправим? Не ви пука дали ще се оправим нали мили студенти? Гледате себе си, останалите да се спасяват.
75
0
 
19
 
! Отговори
BG ха ха преди 6 години
На един лекар за едно 24 часово дежурство в шокова зала се плащат 100 лв. Ако за тези 24 часа има примерно 5 тежки случая при които неговите действия спасяват човешки живот СМЕТКАТА Е - 5 живота по 20 лв на живот равно на 100 лв. Кой от вас счита че за спасяването лично на неговия живот 20 лв са напълно достатъчни за лекаря????? КОЙ??? Справка: за котката ми ветеринаря ме одра с 80 лв.
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ами Бегай в Дания и Германия и ти да видиш колко е безплатно .. общежитие 300евро , за Данмия 400-500 евро.. и още 500-600евро за издръжка. И никой не завършва навреме .."Братовчед ми, не просто завърши, а завърши даже предсрочно и с отличие! и сега на месец взима колкото моята годишна заплата!
73
0
 
21
 
! Отговори
тръъъъъъъъътт преди 6 години
Учиш и завършваш с кредит, след това или връщаш парите или започваш работа при бг бизнесмен и не връщаш парите от кредита! Ха сега познайте какви заплати ще дават използваните латексови предпазители, именуващи се работодатели?
72
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страхотна идея на бизнеса! Да поставим вила на гърлата на завършилите студенти да не напускат, за да може още да им свалим заплатите. "Длъжен си да стоиш при мен 10 години или си изплати дълга. Ето ти 500лв да не можеш да го направиш"
71
2
 
17
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Прави си всичко възможно бизнеса да не плаща , а да плаща държавата.Спасението е само едно.Европейски заплати. Как да стане това не е наша работа.В парламента вземат по 4 бона и да го измислят.
70
3
 
19
 
! Отговори
Lora преди 6 години
Как не. Това да не е комунизъм. Германия и скандинавските страни предлагат напълно безплатно висше образование дори за чужденци от ЕС. Те да не би да ни задължават да останем в техните държави и да работим там.
69
12
 
8
 
! Отговори
Супер преди 6 години
И понеже много се коментира по въпроса - вече не е комунизъм и няма т.нар. "разпределение". Хора, разберете - никой, най-малко държавата, не е длъжен да ви осигури работа! Нито висока заплата. Човек носи сам отговорността да се развие, за да бъде достатъчно конкурентен на трудовия пазар, независимо дали тук или в чужбина. Комунизмът свърши! Не може вечно да чакате държавата да ви реши проблемите. Затова сте бедни.
68
0
 
6
 
! Отговори
Гошето преди 6 години
Първо да ограничат корупцията. Ама надали, много хора са в играта.

Спонсорирани публикации