Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България

Бизнесът привлича младите у нас
27 фев 2018 09:15, Петя Славова
215
Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България
Снимка: архив, Булфото

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни пред "Монитор", че предложението е обосновано от гледна точка на разходите за висше образование и връзката с пазара на труда.

Той добави, че по въпроса ще има политически разговор. Вълчев допълни още, че подобен модел съществувал във Великобритания и се наричал "заеми с условни плащания".

Идеята за безвъзмездно кредитиране на студенти е провокирана от липсата на млади специалисти в много области, като медицината.

Веднага след завършването си те се насочват към страни от Западна Европа, а държавата инвестира през цялото време на обучението им, т.е. студентите не плащат за обучението си, а след това тези пари отиват като добавена стойност в държавата, в която студентът отива да работи, коментираха от АИКБ.

В момента има наредба, в която са разписани правила за осигуряване на безвъзмездни средства за лицата, учили публична администрация, които след това изберат за свое работно място държавна институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
6
 
! Отговори
Съседа преди 6 години
Който няма пари за образование, като завърши пак няма да си има пари като остане в България. Това е капан за младите, за да не бягат в други държави, подсигуряват им безплатно обучение и после с подсигурените 510 лева ще се трудят за родината и ще създават поколение. Те така се подмладява нацията, иска се акъл.
146
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези искат да си купят крепостници - висшисти, май....
145
2
 
17
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Сетиха се, че хората нямат пари за образование.
144
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сори, ама за в страна, в която 1400 лева е "висока заплата", не ми се работи.
143
7
 
7
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Сетила се Мара да се по бара ! Защо чак сега ? Влиза държавна поръчка и 3 години работа в БГ ! Нали си спомняте едновремешното "разпределение". Софиянци 3 год. в провинцията, нискостеблените в 3 г. София
142
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колежи за професионално образование,е нали имахмеТехникуми?Само че издръжката на техникум или професионален колеж е скъпо удоволствие,понеже навремето тези училища се издържаха от министерствата по ссъответното проф.направление.
141
4
 
3
 
! Отговори
до предходния преди 6 години
Не знам комунизмът ли те е увредил или с дедукциите имаш проблем по рождение,но и в двата случая не е мой проблем. Сполай ти!
140
5
 
8
 
! Отговори
Курти преди 6 години
А добър ден,в Англия е така от години
139
0
 
16
 
! Отговори
о.о преди 6 години
Поредното безумие в мутренската, шуробаджанашка държава... Да факт че университета не дава добри познания за работното място, но проблема идва още от училището. Да минат на западния модел на образование до 16годишни в у-ще, след това или колеж или подготовка за университет. От колежа да излизат кадърни работници готови да работят по специалността.Академиците следователно ще са на по-високо ниво в йерархията. А заплащането кога ще стигне европейско ниво не се знае...
138
0
 
8
 
! Отговори
140, преди 6 години
не си ли виждаш противоречието?От една страна "не го ползвал никой бизнесмен", т.е. не работи за никого, а от друга - гледал си бил децата и си плащал бил данъците. С какво ще ги гледа тези деца и какви данъци ще плаща един безработен? Нека не почваме със смешките, че млад новозавършил може да се издържа у нас със собствен бизсен. В Монополария това е невъзможно. Точно за кого ще работи е въпросът. При какви условия и за какви пари.
137
2
 
13
 
! Отговори
а преди 6 години
да ви имам държавата... сега ще се наложи за всички да го направите безплатно, че да могат и тези които наистина искат да учат да се образоват за да слугуват на мутрите, които си купуват дипломите. ама късно ще трябват 2-3 поколения за да се изчисти бездарната ***, натрупана през годините на мутренско управление:)))
136
4
 
6
 
! Отговори
до предходния преди 6 години
Ако остане в България - не го ползва "некой бизнесмен", а генерира част от икономиката на страната - харчи си парите в държавата, отглежда си децата в държавата, плаща си данъците в държавата, отделно осигуровките всеки месец отиват за българските песнионери. Не става въпрос за кого ще работи, а да работи у нас!
135
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-правилно е да се създадат условия фирмите да плащат обучението на кадрите си, а те след това да работят за тях. Не виждам смисъл българският данъкоплатец да плаща за обучението на хора, които ще носят полза на нЕкой "бизнесмен". Да се покриват само таксите на хора, които след това ще работят за държавата. Всичко друго да си плаща. Висшето образование не е задължение, още по-малко е заъллжително, за да се поема от бюджета!
134
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво предпочитате - безплатна гола вода , или платен таратор? Защо са ви дипломи като дефакто нищо не знаете като завършите - знанията не са актуални, не са практически, не са приложими?!? За тапията на стената - ами то само в България в администрацията някой ще ви държи за тапия. Знания трябват, конкурентноспособност, предподаватели с хъс,на които им се плаща, зали,консумативи. Да ти е кеф , че си в университета.И в общежитията така- студентски град е показен сам по себе. В момента гола вода
133
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам по-добро предложение - всичко платено на реални цени и като завърши , ако остане и работи в България - след три или пет години му се опрощава кредита за образование, който е получил. Ако го мързи или е некадърен или си вземе багажа - ами да плаща. Така ще се подобри и качеството на образованието, защото ще влизат реални пари. Аз посещавах софийски университет точно 2 години, преди да се обедя , че си губя времето. Последва Терминал 2. Не сгреших.
132
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако това се приеме правителството ще падне....което не е толкова лоша идея, кото се замисли човек
131
4
 
14
 
! Отговори
роботи, не са хора преди 6 години
Какво цъкате минуси на пост 141? Китайците напредват във всичко, защото са се научили бързо да усвояват чужди постижения и практики. Една многомилионна маса, която под строй усвоява чужд опит, открития, познания, набива ги в главите на следващото поколения, постепенно превърнати в роботи и започват да произвеждат под строй огромно количество продукт на конвейр. Дисциплина, покорност, усвоен чужд опит, крадене на идеи, евтина раб. ръка и в добавка милионно население- това е Китай.
130
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия 3 млн души, които не могат да намерят поминък у нас, все психиатри ли ще ги правиш всички? Примера ти е частен случай,от който не може да се направи генерален извод за "липса на кадри" по принцип. Дори проблема, за който говориш, не е породен от "липса на кадри", а от липса на добри условия, които да задържат специалистите на работа у нас.Отново се предлагат някакви непазарни регулации, които ще задълбочат проблемите, вместо да ги решат.
129
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има къде и условията са добри, студентите и сами ще си остават, без да се налага да ги задължавате с таксите...Боже, вие които генерирате подобни решения на проблема, СТЕ ПРОБЛЕМА. ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ ДА РЕВЕШ ЛИ?
128
0
 
17
 
! Отговори
Хайек преди 6 години
При съотношение - едно обявено СРМ в бюрата по труда на всеки 1000 безработни у нас не е ясно какво точно ще работят тия висшисти. А по БТВ цял министер от управляващата позиция се изходи по темата, като посочи, че 80% от тия СРМ, които все пак са обявени, били за хора без образование. Примерно, временна заетост на чистачки по някакви бюджетни програми. Е те такава ни е икономиката, пазара на труда и всичкото. А медиите каканижат по всяка тема все по неадекватно.