Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България

Бизнесът привлича младите у нас
27 фев 2018 09:15, Петя Славова
215
Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България
Снимка: архив, Булфото

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни пред "Монитор", че предложението е обосновано от гледна точка на разходите за висше образование и връзката с пазара на труда.

Той добави, че по въпроса ще има политически разговор. Вълчев допълни още, че подобен модел съществувал във Великобритания и се наричал "заеми с условни плащания".

Идеята за безвъзмездно кредитиране на студенти е провокирана от липсата на млади специалисти в много области, като медицината.

Веднага след завършването си те се насочват към страни от Западна Европа, а държавата инвестира през цялото време на обучението им, т.е. студентите не плащат за обучението си, а след това тези пари отиват като добавена стойност в държавата, в която студентът отива да работи, коментираха от АИКБ.

В момента има наредба, в която са разписани правила за осигуряване на безвъзмездни средства за лицата, учили публична администрация, които след това изберат за свое работно място държавна институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
13
 
! Отговори
Главчо преди 6 години
Дали пък това не е желанието на управляващите от Гроб. Простият народ се управлява лесно. Така или иначе децата от Елитните училища заминават да учат навън.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво? Разпределение ли ще има пак! Тия не са с всичкия си!!!!!!Къде ще назначават завършилите - в администрацията, в държавни предприятия.....?Ако на завършил химик му предложат работа като продавач-консултант и той откаже, ко праим?
5
1
 
15
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Безплатно образование НЯМА - по-скоро въпросът е кой го плаща. Дали от нашите данъци ще плащаме производството на лекари за Германия, или ползвалите български пари ще трябва да върнат жеста - това е въпросът.
4
0
 
13
 
! Отговори
да бе да преди 6 години
ха ха ха ха ха ах ааа хахаааа хаха хаа хаа ох не мога да си поема въздух ха хаха
3
0
 
26
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) защо не направи нещо друго - например на фирма Х и трябват У инженери. Затова фирма Х плаща обучението на У студенти срещу договор да работят за тях 3-5 години. Или друг вариант - Фирма Х и трябват У инженери. Фирмата се задължава да заплаща на инженерите заплати поне колкото средната в Полша. Срещу това държавата ще обучи кадрите. М?
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въртим сучем ...май се връщаме назад ..както на времето е било....
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахах, ненормалници.Да не съм луд да ми запишат кредит и после да ме заробят да бачкам на родните червени мутри, при положение, че образованието в много страни от Западна Европа е почти безплатно, МНОГО по-добро и без такива робски условия.

Спонсорирани публикации