Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България

Бизнесът привлича младите у нас
27 фев 2018 09:15, Петя Славова
215
Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България
Снимка: архив, Булфото

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни пред "Монитор", че предложението е обосновано от гледна точка на разходите за висше образование и връзката с пазара на труда.

Той добави, че по въпроса ще има политически разговор. Вълчев допълни още, че подобен модел съществувал във Великобритания и се наричал "заеми с условни плащания".

Идеята за безвъзмездно кредитиране на студенти е провокирана от липсата на млади специалисти в много области, като медицината.

Веднага след завършването си те се насочват към страни от Западна Европа, а държавата инвестира през цялото време на обучението им, т.е. студентите не плащат за обучението си, а след това тези пари отиват като добавена стойност в държавата, в която студентът отива да работи, коментираха от АИКБ.

В момента има наредба, в която са разписани правила за осигуряване на безвъзмездни средства за лицата, учили публична администрация, които след това изберат за свое работно място държавна институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наистина се усеща огромна липса на кадри в медицината и най вече в областта на психичното здраве, за да се изказват такива идеи....и аз на тяхно място бих се притеснил, кой ще ме лекува
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой, каквото да ви разправя, не изкарвате линпарички, другите е вятър работа ...
125
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак същата глупост. Няма механизъм, по силата на който да задължите един човек да работи в тая загинала държава. Правен механизъм няма. Тъй като основно човешко право е това на избор на място на живеене и работа. Не плашете хората, че ще вдигате такси. Още повече ще потекат студенти навън. В Дания е безплатно, например. Какво ще ми задържи децата тук? Насила хубост не става. Без да се разгледа, види и реши основният проблем-мизерията, нищо няма да направите, робовладелци!
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХайде стига си ръсил простотии. Проблемът е сериозен и хубаво е ако се пише по същество. А разпределение имаше и при комунизма.
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи едва ли си завършил и 10 клас,
122
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то па и едно висше образование....ако се приеме изтичането на мозици, не само няма да се намали, а само ще се увеличи
121
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо против, ама какво ще ми предложат като завърша? 12 часов работен ден, 6 дневна работна седмица и заплата от 700 лева?
120
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно, но кво правим ако по специалността нема работа у бгто ??!! тоест, за да искат това наште пишман меринджеи, трябва задължително да осигуряват работни места иначе не става...
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това, че студента мисли само за своето бъдеще е друга история..."Ми на 18 години, за кво да мислят бе, ненормалния ?! Пробелимеъа на света линше решават, чресни-преснинот гимназията ...
118
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мили деца, почти всичко, което учите в училище е с цел да ви направи слаби. Това, че парите били лоши, това, че властта била зла .. гшууупости на таркалета.Насочете се към парички, мили деца, защото всичко друго са глупости и лъжи. Друго е, да имаш парички и да усещаш, Колио е приятно с тях ... Не вярвайте на разни хипита, социалисти и подобни. В живота всичко е до сила !!!
117
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой журналист ще се разрови ли да изкара едни данни-колко средства инвестира чорбаджията в училищата, оборудване, ремонти, учебни пособия, униформи, нещо за университетите? Изобщо влага ли някакви средства, та иска учителите да му мотивират бъдещите работници, иска да получи обучени кадри. Какво е дал чорбаджията, та иска?
116
4
 
7
 
! Отговори
ДААААА... преди 6 години
ТОЧНО ТАКА БЕШЕ И ПРИ СОЦА БЕЗПЛАТНО ОБУЧЕНИЕ И РАБОТИШ В Б-Я - ПО МАЛКО СЕ ДОПУЩАШЕ ДА НАПУЩАТ СЕЛАТА ЗА ДА ИМА ЖИВОТ И НА СЕЛО ИМАШЕ И РАБОТА НИЩО ЧЕ Е НА СЕЛО А СЕГА СЕЛАТА ОБЕЗЛЮДЕНИ МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ СЪЩО И БЪЛГАРИЯ ОБЕЗЛЮДЯ ОСТАНАХА СТАРИ ХОРА И ЗНАЕТЕ КОИ - СТРУВА МИ СЕ ЧЕ ПОЛЕКА ЛЕКА СЕ ВРЪЩАМЕ КЪМ ОНОВА ВРЕМЕ И АКО ИМА КАК ДА ГО НАПРАВИМ ПО СЪВРЕМЕННО ЩЕ Е ИДЕАЛНО -АКО И ТЕЛЕВИЗИИТЕ СА НА НАРОДА А НЕ НА ПРАТИЯТА КОЯТО ИМ ПЛАЩА ДА ГОВОРЯТ ТОВА КОЕТО ТЕ ИСКАТ ДА НЯМА ПОДКУПНИ ЖУРНАЛИСТИ
115
2
 
28
 
! Отговори
роби бяхме и пак сме преди 6 години
Бизнесът още малко и Берлинска стена ще издигне, за да задържи насилствено хората в Бг. За да ги накара да му работят безплатно. Нека АИКБ да мотивира младите да останат тук!Нали братя славяни щяха да внасят, кво станА?НЯМА БИЗНЕСМЕНИ! ВСИЧКИ СА КОМУНИСТИ С КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ.Държавата обслужва интересите на изедниците на българския народ.
114
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата плащала образованието. Ахахахахахаха. Голям виц.Индустриалците имат право да отпускат стипендии на студенти и ученици срещу подписване на договор, че ще работят при тях еди колко си години след завършваенето. Даже по време на социализма го правеха.Така и студента няма да се чуди как да изкара пари, докато учи и ходи на лекции вместо на работа. От ходене на лекции се научава нещо, не много, но повече, от колкото, ако се ходи на работа, кочто не е по специалността през това време.
113
5
 
11
 
! Отговори
Жельо-Же Ка То преди 6 години
Като чета коментарите,всички искат да се изкарат големи разбирачи по всичко,от футбола,жените,парите и политиката?!Повечето се праскате със заплати от по десетки хиляди на месец,къде в евро,къде в долари,човек ще вземе да се комплексира,с обикновен доход като моя,само от 3 000 месечно в средностатистически български град в БГ с около 120-130 000 жители.Обаче подозирам,че зад словесните бомби,които хвърляте,повечето сте обикновени скъсаняци и ***,които ако не са мама и тате от глад ще ***
112
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50Ако китайците бяха много велика нация, щяха да си имат университети и да си подготвят кадри сами. А не да чакат чужди университети да им подготвят кадрите.Тия китайци що не си пратят студентите тук?
111
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До инженерИ къде видя че няма? Аз според теб единствен ли съм с 6 цифрена годишна заплата? Абе *** аз сум ИТ магистър инженер в киберсигурноста. И вместо да гледаш разни доджи статистики направо влез и ни виж заплатите на самия трудов пазар, отвори сеек.ком.ау и сам можеш да видиш колко вървят заплатите ни в обявите ги пише!Поне да си направиш труда да погледнеш обявите а? 100-120к взимаме всички с опит. И дори познавам и други българи! 60-80к са студенти.Поздрави от сиднейАв$тралия
110
1
 
15
 
! Отговори
DK преди 6 години
до 127отдавна слушам приказки като вашите и не можахте да разберете ,че благодарение на училището и университета сте това ,което стете дават базови знания ,а шефа ви доусъвършенства и насочваако вашите разсъждения са верни то тогава вземете един петокласник и му дайте да програмира система в здравеопазването напримерс много голямо самочувствие станахте това ит-тоно без другите професии сте за никъде ,така че айде по кротко с вашите акълине всичко е пари
109
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това прилича на крепостничество.Бизнесът продължава да използва механизмите на ПРИНУДА. Ще окове хората с вериги.Бизнесът да започне ДА ПЛАЩА, за да останат кадрите тук и да му работят. И да питам- държавата ли плаща разходите на студентите, докато учат? Или родителите на студентите ги издържат или те самите работят, за да се издържат?Държавата да престане да изнудва хората, за да угоди на чорбаджиите!
108
0
 
9
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До АнонименАнонимни, на теб ти е кеф, а на 60 000 дето бягат навън всяка година - и на тях им е кеф. Да са далече от тебе!

Спонсорирани публикации