Св. Георги да помолим... Да ни каже чий празник е Гергьовден, 6 май?

Съдържание в учебник по литература разгневи родители
Обновена: 8 май 2018 15:38 | 8 май 2018 14:45, Екип на Dnes.bg
101
 

Така! Това е учебникът за пети клас на сина ми. Питам го аз вчера какво знае за Гергьовден и отрочето ми казва, че било...

Posted by Elena Guncheva on Sunday, 6 May 2018

Текст в учебник по литература за пети клас възмути родители в социалните мрежи. Майка на петокласник сподели в социалната мрежа снимка от изданието, но без да уточнява кои са авторите на учебника.

Постът Елена Гунчева допълва с цитат от учебника: "Св. Георги е един от малкото светци, почитани както от християни, така и от мюсюлмани (...) Гергьовден е и голям празник на ромите в България - те го наричат Ерделез".

Елена Гунчева разказва, че на въпрос какво знае за Гергьовден, синът й изрецитирал наученото от учебника - а именно, че това е един от най-големите празници на циганите в България. Тя уточнява, че за значението на празника за българите, както и за празника на Българската армия е отделено едно изречение накрая на текста, пише "Дарик".

Това не е първият случай, при който родители изразяват недоволство от текстовете в учебници на децата си. Експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) многократно са коментирали, че повечето издателства се опитват да бъдат максимално толерантни към различните етноси, кавото е и изискването на ведомството.

В действителност поднесената в учебника информация не е невярна. Гергьовден се празнува от всички религии - мюсюлманите са го взели от тюрките, ромите също са го приели като свой. Родители обаче коментират, че ударението на урок по темата трябва да бъде поставено върху това какво е значението на празника за българите.

В народния ни календар това е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци - св. Георги Победоносец - покровител на овчарите и стадата.

За първи път 6 май се отбелязва и като военен празник през 1880 г. До 1947 г. се чества от българското войнство като Ден на храбростта и празник на войската. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.

При ромите празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е техен спасител и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но Св. Георги го убил. Освен това Ерделез се е празнувал и като начало на пролетта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УВО, СЪД!
56
3
 
12
 
! Отговори
до 60 дядо ставри преди 6 години
Знаеш ли какви са " демократите " първите и сегашните ? Първите беха най пропадналата безмозъчна из мет от комунистите а сегашните са наркозависими обратни финансирани от Сорос.
55
5
 
17
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Истината е като водата - само въпрос на време е да пробие отнякъде! Що се отнася до историята и историческата догма, това най-вече касае България и Българите! Защото ние не сме дошли от Азия 681г. и после насила приели християнството 864г., както ни учат и нихилизират некои кръгове, ами сме автохтонен народ-староседелец на Балканите (и.е. Траки, Даки, етц.), който народ е приел Христовата Вяра ДИРЕКТНО от Апостол Павел още през 1-ви век!
54
8
 
19
 
! Отговори
дядо ставри преди 6 години
Защо не върнем учебниците както си бяха до преди да нахлуе демокрацията - всичко вярно пишеше и нямаше проблеми. След това демократите казаха че не било вярно това, защото било написано от комунистите и започнаха да създават своя история.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свети Герорги = Saint GeorgeПочитат го католиците и православните. Исляма също. Свети Георги е бил войник във римската армия. От Гръцки произход. Бил е християнин.През 303г. при управлението на император Диоклециан е убит защото защитавал християнската вяра.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко коментара ти казаха да надраскаш тука?
51
0
 
12
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
А мюсюлманството как сее налагало бе артикь, предимно с ятаган.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"...по-мурга вите събратя след 50 години ще са повече от българите и ще имат свой министър председател."---Ама, той и сегашният министър-председател си е техен, нали за него гласуват, те си го избират... :)
49
2
 
14
 
! Отговори
1912 преди 6 години
Нека да празнуваме само 4ти юли и Хелуин......за да са доволни някои!Ако има и ден в който се почита Дявола ще е перфектно за тях!Знаем че в Батак е нямало клане,НЕ сме било под робство и Америка и Бойко славният Воевода са ни спасили.Живеем прекрасно и който не вярва на НЕоблъчващите ТВ,значи е комунист!A комунистите са лоши,още не може да се разграби създаденото от тях НО......лошо беше,сега цъфтим!
48
0
 
8
 
! Отговори
ибнЗаратустра преди 6 години
До Додото и в следващите "Жития на светците" ще пише, че ЕрДели или както арабите го знаят елХуд, преборил "ламята" в Шеруудската гора с викове "алИллях акБар", все пак тази "17-вековна лъжа" трябва да се пренапише за нежните чувства на комитетниците, които не харесват историята даже повече от представителите на македоноидната раса
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... св. Георги Победоносец - покровител на овчарите и стадата.":---Е, сега разбрах защо го почитат и овенните ... пардон, военните.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отсега подготвят следващите поколения с демографските прогнози, а именно, че по-мурга вите събратя след 50 години ще са повече от българите и ще имат свой министър председател.
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кокитоЯзък че си пратил/а детето в частно училище , след като не знаеш как се е налагало християнството в миналото. Ще си остане невежо детето
44
6
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Явно нищо не знаеш а си тука доста коментари да набавиш , Християнството се приема и при това насила през 866 г. офицялно записано стига да имаш желание за четене
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кокитодаскалът защо е оспорвал думата "робство" - иска да пренапише политкоректно и учебника на евреите за Мойсей, Рамзес и изхода от Египет?!от 14 до началото на 18 век на Балканите и в цялата Османска империя положението на немюслиманите е било като на язидите днес в Ислямския халифат, да командироват невярващите там да пишат учебниците, може да си купят и "ратайкиня" от клетка за по 5 долара.
42
4
 
6
 
! Отговори
ист преди 6 години
При соца Гергьовден не се празнуваше. Герои бяха само партизаните мандражии.Шести май беше ден на овчаря и овцете. Обаче агнешко в магазините нямаше. Арабите го ядяха. Каквито са ***, такъв им беше и овчият празник.
41
1
 
13
 
! Отговори
Киро Х преди 6 години
До Додо: Доде, очаквай в следващите няколко години брюкселопоклонниците да дообогатят урока за Св. Георги, като напишат, че българите са много благодарни на роми и мюсулмани, че са ги дарили с този празник!
40
1
 
13
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ето така полека лека ще се опитват да променят съзнанието на младите българи,днес с един празник,утре с друг,с *** и незнам с какво още,и докато търпим разните му НПО-та да промиват мозъците на хората така ще бъде,те навремето дпс-то по същия начин действаха,ние правим партия само да защитаваме нашият електорат,а сега искат дори да управляват цялата държава,и докато си мълчим и сме активни само тук във форума,нищо добро не ни чака,трябва веднъж за винаги да се покаже на управниците,че немог
39
4
 
14
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Поредния случай, при който в някакъв жалък, импотентен стремеж за политическа коректност се омаловажава, обезобразява и ерго, принизява българското, с цел прослава на Исляма и *** малцинства! В такива уpoдливи създания и армия от послушен слугинаж на Брюксел ли се превърнаха Българите, че се стига до такива абсурдни ситуации, какъвто е примера с този учебник?!? Точно със Свети Георги ли намериха да се гаврят и да принизяват? Да! И то това, колкото и да не ви се вярва, е умишлено изпипано!
38
6
 
14
 
! Отговори
кокито преди 6 години
И двете ми деца са в частно училище. Не е за хвалене, просто там все още МОН не могат да шарят много много. Взехме това решение след спор с преподавател по история. Беше писал 2-ка на сина ми, понеже използвал думата робство а в класа му имало деца с друга вяра. Еми ние сме България, тук повечето хора сме християни. Аз не съм чул до сега християни да ходят в мюсюлмански държави и да налагат християнството. Луда работа