1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%

Вълчев: Ще ги увеличим двойно, но до 2021 година
11 май 2018 17:00, Анисия Иванова
137
1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%
Снимка: Булфото

Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите в Националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ.

Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500 лева брутни заплати за някои длъжности - за ръководните длъжности са по-високи, отбеляза Вълчев. Това означава, че са по 1800 лева, но брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите, уточни министърът.

Преди началото на церемонията председателят на СБУ Янка Такева поиска увеличение на учителските заплати с 18 процента от октомври т.г. Министърът отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията в рамките на четиригодишен период.

Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите. За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, не са планирани тези средства в бюджета за това увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г., но при добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни Вълчев.

Той отбеляза, че е много важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение, заяви Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието.

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно - традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министърът. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
60
 
! Отговори
Софийска даскалица преди 5 години
Къде ги дават тези заплати на учители по 1000+ лв да се кандидатирам и аз? Заплатата ми след удръжките за данък и осигуровки е 620 лв чисто. Младите колеги и 600 лв не могат да стигнат, освен ако не ги нагърбят с лекторски или разни проекти.
109
4
 
43
 
! Отговори
пецата преди 5 години
не е лесен труда на даскалите да ви учат ла.ната на знания, но какво може да е детето като видиш родителите, пият, карат се ,бият се, онзи ден комшийката я засичам с лапето(6 г) и с любовника си на едно скатано кафенце, ей в такава среда израстват а после ги поемат даскалите, не че всички даскали са цвете, сега ако направят заплатите високи ще се напълни с връзкари дето нищо не могат и не знаят , общо взето образованието го зачерквайте с дебел хикс, материалът не става за съжаление
108
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарката Такева няма ли да се "такиса" най-накрая?
107
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тази дебела леличка дебелата й дъщеря до онзи ден била в уоравителния съвет на София тех парк. Преди това била областен уоравител на София. Съшата селинджърка като майка си с китното име Живка. Живка и Янка се наместили на благи службички и си цоцат. Няма да де изненадам Янка сега да подстрекава протести докато измислят бова длъжност на Живка. Много са близко двете събития по време
106
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая леличка защо никой не може да я помръдне от поста й? Че тя повече от мавзолея се е задържала на едно място, а и заплата й дават за това ч. И да кажеш, че образованието е цъфнало и вързало, а то - от зле по-зле
105
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето учители които познавам са ниско качество хора . Без морал , с ниски познания , оглеждащи се за келепир от някъде . Това е проблема . Възможно е да е породен и от липсата на конкурси . Преди години учител беше символ на порядъчност за разлика от сега . Сега децата научават много малко в училище и може би за това много родители се стремят децата им да не учат в България .
104
0
 
46
 
! Отговори
дадаамане преди 5 години
До 4 клас не повтарят по закон!От 5 нагоре не повтарят, защото ще закрият паралелката.Дел. бюджети - колкото повече ученици записани, толкова повече пари!Започваме от ДГ, влачим ги до 7 клас, после първа степен на средно, втора, до 12 клас, що да не заформим и едно колежче, после що да ги изпускаме - едно цехче на гърба на училището и до пенсия.Получаваме крепостни селяни - неграмотни, ама наши.В нашето училище сме още по-напред - докато завършат 10 клас, децата им са в - затворен цикъл!
103
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 104Може ли да преведеш на нормален език,това което си написал?
102
2
 
39
 
! Отговори
Еднокнижник Храбър преди 5 години
Като гледам физиономиите на наградените и усмивките на баба Янка и министърчето не изпитвам особено светли мисли за бъдещето на родната просвета!
101
1
 
28
 
! Отговори
до 103 преди 5 години
Прав си, че конкурсите могат да са бошлаф. Бошлаф са си. Както почти всичко държавно у нас. За това говорим за връщане на състезателността е конкуренцията, а не само и конкретно за кОнкурси. Колкото до "естествения подор". От години има подбор, ама друг вид. Нарича се обратен подбор. Можем да се опитаме да решим даден проблем или да го замажем под дебел слой нищоговорене. В последното поне сме шампиони.
100
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както писах по-долу,конкурсът е хубаво нещо,но не е панацея!Образованието е система,в която до голяма степен играе роля "естествения подбор".Родителите си изпращат децата в определени училища,заради определени учители,а не за това,че някой бил изметен или по-скоро неизметен!А конкурсите поне в 80% от случаите могат да бъдат и са нагласяни!Добър учител няма нужда от конкурс-него училищата сами го търсят!Или както има една приказка-Първо работи за името си,после то само ще работи за тебе!
99
1
 
30
 
! Отговори
до 94 преди 5 години
Няма такова нещо като елитни училища, когато говорим за една система, управлявана от монопол, оставен напълно без контрол и обратна връзка. Състезателснотта трябва да се върне в родното училище. Не само по отношение на назаначенията, а и във всички други аспекти и особено в учебния процес. То едното е свързано с другото... Темата е крайно неудобна. Много големи риби печелят от разрухата. Губят ония 80-90 процента...
98
1
 
32
 
! Отговори
до 95 преди 5 години
90% от тия в системата трябва да бъдат изметени. И не е вярно, че няма пари. Тази система формално е на българското общество. А то, обществото, всяка годиная снася милиарди в полза на чужди образователни институции. С 1/3 от тия пари може да се създаде жизнена родна образователна система, която да предложи продукт над средно европейско ниво. Или мислите, че сме по-зле от Индия напр? Но първо - трябва да мине метлата от горе до долу. Все пак говорим за една воняща ***.
97
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един приятел кандидатства за учител в няколко училища и навсякъде имало поне по 10 кандидати. Така че лъжа е, че нямало кандидати за учители.
96
0
 
25
 
! Отговори
Заинтригуван преди 5 години
До Машинен инженер 27,Навремето ппи социализма, германките като чуеха машинен инженер, викаха "много са ви черни машинните инженери по морето". Бих добавил "брадати машинни инженери".Три "бона". Ха, сигурно проектираш почивките на шефа си в Гърция.
95
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само жени на снимката , как да стане реформата без мъже???
94
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджука да се бръкне.Стига са само крали.Пари има но не за всички.
93
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2021г.и цените ще станат двойни.До кога ще ни будалкате.
92
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 94Ето защо цялата система трябва да бъде тотално пометена. Само че за това трябват пак пари и хора, които знаят как да го направят. Но си струва, защото там, в образованието е единствено възможно спасение за цялата нация. Иначе загиваме. Всъщност вече сме на път.
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 87Страничен съм,но имам допирни точки по тангентата!Ако за елитно училище кандидатстват един утвърден и доказал се учител и такъв без опит и доказани резултати,кой от двамата е по-логично да бъде избран?Конкурса е хубаво нещо,но не е панацея!