53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!

Младите харесват как преминават баловете, по-големите - не
Обновена: 21 май 2018 21:28 | 21 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
170
53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!
Снимка: Булфото

53% от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на празника на славянската писменост 24 май.

Според други 35% обаче четенето на литература е шанс за по-добър живот., а цели 12% не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса.

Проучването показва, че почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Организаторите на допитването отчитат, че все пак младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верен отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование също, напълно логично, отговарят и по-правилно, отчитат социолозите.

Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове, повечето пълнолетни българи отбелязват, че не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. Цели 56% от анкетираните се изказват негативно, а едва 27% - позитивно.

Все пак, сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете.

При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% обаче е неодобрението в групата 56+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
13
 
! Отговори
Мочито преди 5 години
Зависи и какво четеш ...Любимите ми български творци са Яворов, Дебелянов и Далчев. Отделно харесвам всичко на Оруел, Стайнбак, Достоевски, Ранд, Салиднжер, Харди а от по новите - Хосеини и малко Джон Грийн (всеки, в младените си има право на една грешка ... поне така си казвам).Любимите ми философи са Ницше, Жан Жак Русо, Шопенхауер и моя личен любимец - Киркегор.Всичко това, съм го чел преди да навърша 17.Преди 6 месеца, бях диагностициран с "тежка форма" на клинична депресия на 21 годин
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичам книгите, но не съм фен на художествената литература :)
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така и глава само за ядене,а дупе само за туалетна. :)
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Книгата е хубаво нещо , за съжаление качествените книги в днешно време просто ги няма преведени на български.Дори повечето хора не си правят труда да проверяват дали има превод на български.
80
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Къпането и книгата развалят човека"
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Литературата е само подмножество на книгите.Така че някой много се объркал в понятието книги.Литературата е измислица на авторите за да изобразят тяхната престава чрез нея.Но това не са всички книги дори не е основата на книгите.По скоро едно следствие от това че има книги.Електронните книги също са книги не само книжните варианти.Така че наистина има въпрос , колко грамотен трябва да е човек който слага равенство между литература и книги?
78
4
 
3
 
! Отговори
Антисоциалист преди 5 години
До ТерсенетоУважаеми, заблуждавате се, както се заблуждавах и аз. Чел съм всичко публикувано им и самиздата им. Стругацкие са социнтелигенти - слуги на текущата власт, плагиатори и словоблудци с отделни и крадени истини. Дори използват без позоваване стихове на мъртви.Доказвам.Автор на стиховете "Ако ти не се върнеш назад, кой би тръгнал напред!" е летецът - изпитател Чкалов - неспоменат от тях и ... какъв позор за тях! - техен сънародник!Лешояди.
77
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не им трябват книги, а лотарийни билетчета да търкат.
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само книги трябва да чете човек, трябва и някакви умения в някаква област да има. Това не ти гарантира богат живот, но нормален живот може, стига да умее да си продава труда.
75
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
53% им книга не требе а други 12% телета ....НЕ ЗНАЯТ.Това прави 65% от населението и ХИПЕР-просто.За това и Боко-шланга е премиер.НИКАКЪВ шанс за тая държава.Н-И-К-А-К-Ъ-В
74
2
 
18
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Какво му трябва на човек за пълно щастие?Една книга,една филия с мас и членство в ГЕРБ.
73
0
 
13
 
! Отговори
Антисоциалист преди 5 години
Господа, четем: "53 от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре." Истинските книги са против действителността, не са покорен живот и са политнекоректни. Неизгодни са на паразитните управляващи общества и негодяите им ги спират. Защо?Ориана Фалачи - бежанско нашествие, а!Ларин - за произхода на земята? Индустрията не била причина за глобалния припек-запек!Мизес - антисоциалист! Ноам Чомски - вече нямало пролетариат, а прекариат!!!
72
7
 
16
 
! Отговори
Бай Хуй преди 5 години
Аз съм чел само Винету и имам 8 милиарда по офшорни сметки. А вие колко имате, като толкова сте чели?
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом с една книга (недоказано прочетена) се става Министър председател на 'територията' - в училищата трябва да се забрани четенето - за да може народа да получи по добри шансове за успех в живота! Да се преподава ритане на топка и ядене на филий с мас - явно това е начина!
70
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяни, може да имате всички пари на света и да не живеете добре. Чуството за успех не се купува с пари. Вътрешно състояние е.
69
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Артисти и Писатели това са *** , Църквата през средновековието не позволявала да ги пограбват при другите христяни.. Гледащ ли телевизия ти виждаш цял ден ***.. Четейки художествена литуература приемаш мислите и шаблона на дегератите,.. Погледнете само живота на тези как е завършил - гейове , извратеняци , и накрая в лудница .. Включително Толстой на стари години полудял той и жена му..
68
26
 
2
 
! Отговори
! преди 5 години
В нормален свят книгите са излишни защото информацията ти я поднасят по ТВ-то. Само при комунистите се учи на хартия. Сега всичко е на готова затова не е нужно да се учи.
67
4
 
3
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
ми защо да четат? Бати Боко - пръв мъж в 'държавата' прочел една, не разбрал много ама се издигнал! Примера ( премиераА) е голямо нещо...
66
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Книги са само Математиката , Физиката , Информатика и Технически науки .. Защото е трудно , трудно се учи и натоварва мозъка .. А това коете се чете за удовослтвие промива мозъка , налага чужди шаблони и мисли.. Най-много мозъци са промили книгите Библията и Корана , лъженауки като Икономика и психология.
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без книгите затъпяваме