53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!

Младите харесват как преминават баловете, по-големите - не
Обновена: 21 май 2018 21:28 | 21 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
170
53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!
Снимка: Булфото

53% от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на празника на славянската писменост 24 май.

Според други 35% обаче четенето на литература е шанс за по-добър живот., а цели 12% не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса.

Проучването показва, че почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Организаторите на допитването отчитат, че все пак младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верен отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование също, напълно логично, отговарят и по-правилно, отчитат социолозите.

Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове, повечето пълнолетни българи отбелязват, че не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. Цели 56% от анкетираните се изказват негативно, а едва 27% - позитивно.

Все пак, сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете.

При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% обаче е неодобрението в групата 56+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Ентелигенцията , колко от вас знаят, че Винету е трилогия ???
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от тези 53 % , 100% са почитателите на ГЕРБ.А най са ми смешни когато пишат неграмотно и без всякаква пунктуация как сме дали азбука на Русия.Прости ,примитивни полухорица.Заради такива в Европа ни имат за трето качество ,а техните господари отвъд океана даже не ни пускат да припариме да тях.Джендърчета ,сричайте си "Винету" и въобще не коментирайте нищо
122
1
 
6
 
! Отговори
Перко преди 5 години
До HELL Очевидно е, че си много далече от това за което говоря, но и такива като теб имат право на съществуване. Да, взел съм диплома за висше и не съм, и не смятам да трия нищо с нея. Знанията които тя удостоверява съм използвал по начин, който ми позволява да съм сред онзи процент българи които са убедени, че трябва да се чете и го правя, без да се притеснявам, че ако отделя средства за закупуване на книга ще трябва да се лиша от храна. А ти поздрави Анубис и знай че невежеството е блаженство.
121
1
 
18
 
! Отговори
! преди 5 години
Зависи какво означава да живееш добре. Ако под добре разбираш чалга, алкохол и слънчака, книги наистина не ти трябват. Ако искаш обаче да си стойностен човек и да храниш и душата, не само тялото, тогава книги са необходими
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВерноХайде с тия глупости, не всички висшисти бъркат по кофите или блъскат за 600 лв, къде ги четете тия статистики. И аз съм с висше, няма да пиша на колко години съм и какъв догод изкарвам, че ще се почне със завистливите изказвания.
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не са им нужни, я, нужни са им билети за търкане само и някоя дебела жена да им гледа поколението.
118
2
 
2
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До Перко"Теорията на Маслоу се изучава от много специалности във висшите училища"Взимаш си дипломата за висше и си изтриваш знаеш кое след голяма нужда! Твоя коментар пък ме кара да мисля, че се от 80% ***, които просто говори и пише фанатични глупости от миналото само да не заспят вечно!ОЩЕ ЕДНО НЕЩО НИКОГА НЕ ПИШИ ПИРАМИДА БЕЗ ДА РАЗБЕРЕШ ОРИГИНАЛНОТО И ЗНАЧЕНИЕ ОТ ЕГИПЕТ, А НЕ ОТ ХАМЕРИКАНСКАТА ГЛУПОСТ НА АЛЧНОСТТА И "ВСЕВИЖДАЩОТО ОКО", КОЕТО НЕ Е НА РА.
117
1
 
5
 
! Отговори
Перко преди 5 години
До HELLНеуместния ти коментар ме навежда на мисълта, че ти си в тези 53% или може би си някъде в свой паралелен свят. Теорията на Маслоу се изучава от много специалности във висшите училища. Съчетана с теорията за доходите дава възможност за оценка на състоянието на обществото и държавата. На теб това едва ли те интересува след като си с Лорд Анубис ...
116
5
 
4
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Четенето на книги е за подобряване на общата култура но едва ли ще ти подобри начина на живот.Пък и нали младите гледат как дебеловрати момци си карат мерцедесите макар може да нямат и основно...Четенето няма да ти напълни хладилникът...грубо е но е така...поне във времето в което живеем..
115
0
 
10
 
! Отговори
Joko преди 5 години
"Не ми трябват книги, за да живея добре!" Ниска летва. Голямо изпростяване !
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами хората виждат, че една тиква еднокнижник си живее много добре..какво ли да си мислят друго?!
113
0
 
3
 
! Отговори
nina преди 5 години
Така са ги научили родителите!Като имам предвид какви светове разкриват книгите, чудя се тези, които не четат какво виждат в "своя" си свят, какво намират в него?!
112
3
 
1
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До ПеркоАз мисля да си познаваш историята много добре, че трябва да си стоиш в гьола и да не мърдаш с думите "доход" и "пари". Има върховни рангове и без пари, но трябва да стопират такъв като теб. Не че си "заплаха", а пречиш на останалите да живеят в света на живите. Няма да се допусне да се вменява на човечеството да е алчно и да се избива за "доходи". В името на съдбата и в чест на Лорд Анубис, който държи везната на справедливостта(от една страна перо, а от другото сърцето)!
111
0
 
6
 
! Отговори
Да , така е преди 5 години
Опростачването и профанизирането на българите върви с пълна сила. Да , но рибата мирише от главата.
110
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, ние за това се затриваме като нация, защото четенето е за "см0таняци", пък "готините" не четат
109
2
 
3
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Пирамидата на потребностите на Маслоу ще ви помогне да разберете много. Намерете я, разгледайте я и отговорете на въпроса - Аз на кое ниво съм? За да прецезирате резултата съпоставете доколко доходите ви съответстват на нивата и. Сигурен съм, че ще ви е интересно като определите резултата.
108
1
 
3
 
! Отговори
Читател преди 5 години
До Анонимен - Това не е съвсем вярно. Не всички чистачи на тоалетни са необразовани. Над 50% от хората, принудени да търсят ниско квалифицирана работа в чужбина през 90-те са образовани и сигурно са прочели повече книги от вас. Понякога безисходицата кара човек да търси всякакви варианти и да върши неща, които не са му съсвсем приятни. Да не говорим, че по чужбина има местни, които събират *** на града, сигурно мият и тоалетните...
107
1
 
1
 
! Отговори
11 преди 5 години
До АниАнито много страда от безумствено усилие.
106
0
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Това донесе " ДЕМОКРАЦИЯТА " на България: Тъ*п и оскот*ял народ.НО!Но, говоря за НАШАТА-БЪЛГАРСКАТА демокрация. И управляващите мошеници много добре осъзнават, че докато на неграмотния човек една порция кИбапчита, съчетана с " Кой ги мама разклрати тез твойтИ домати " или " Радка пиратка " са достатъчни да го дерат, ТО ОБРАЗОВАНИЯТ човек има едно лошо качество - ПИТА, РАЗПИТВА, ЗАДАВА ВЪПРОСИ ........
105
1
 
13
 
! Отговори
Верно преди 5 години
На практика е вярно. Най-необразовани хора живеят заможно или направо богато, а начетени висшисти работят за 600-700 лв. Друг е въпросът, че четенето изгражда духовен свят, който носи вътрешно удовлетворение.