МОН създава излишен стрес! 55 хил. дванайсетокласници вече пишат

За 3 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула, 10 000 квестори ги пазят
Обновена: 21 май 2018 13:43 | 21 май 2018 08:40,
103


Точно в 8 часа сутринта днес започва задължителният изпит за завършващите 12 клас по Български език и литература, а втората матура по избираем предмет е след два дни. И този път са предприети сериозни мерки от страна на МОН срещу опитите за преписване.

Зрелостниците трябва задължително да носят черен химикал, лична карта и служебна бележка, за да бъдат допуснати до мястото си, където в 4 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула.

Тази година зрелостниците са над 55 хил., а близо 10 хил. са квесторите, които ще следят за спазването на правилата. Родителите също имат право да гледат дали някой от учениците се опитва да преписва, като това може да стане от учителската стая на школото.

Още по темата

"Във всяка една стая има камери за видеонаблюдение. Те предават жива връзка. Квесторите ще са основните лица, които ще следят за спазването на правилата", категоричен е директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му учениците ще могат да ходят до тоалетна между самите модули на матурата.

"Ние ще получим в 8 часа темата и вариантите на изпита и ще започнем да ги разпечатваме", подчерта Александров. Модулите са 3 - първият е тестова част, вторият е въпроси с отворени отговори, а третият е писане на есе или интерпретативно съчинение.

Според психолога Елизабет Шуманова обстановката се пренатяга излишно - както от МОН и учителите, така и от самите родители.

"Стресът за децата е огромен. Не мисля, че резултатите от един такъв изпит ще покажат истинските знания на зрелостниците. Трябва да има междинни изпити по време на самия учебен процес, а не всичко да зависи от една матура. Всички тези мерки за сигурност стресират децата", уточни психологът в "България сутрин".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам само един проблем - Все още не адресираме правилно, проблемите на децата с дислексия !Писна ми, да ми казват - знанията ти са за 6, разсъжденията са ти правилни, но имаш грешки, затова 3. Може би, ако имах екстра час или компютър, та да го коригирам, щеше да е различно!В същото време, човек присъствал в едва 23% от часовете (водех собствена статистика), получава също 3 ! Есете у е едва от теи и половина листа и липсват половината важни неща, ама ...
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти колко изкарваш :)
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80 - Лесно е ! Изкарай MSc on CS и си готов. Това и 6 години, и 10000 часа учене.
71
2
 
9
 
! Отговори
До У преди 5 години
Никога не бих се усъмнил, че един очеизвадно неграмотен човек има 6,00 по БЕЛ. А да изразя съмнения в това, че подобен интелектуалец изкарва поне 200 000 годишно - по никакъв начин!;)
70
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успехът се измерва след време, с положителната наличност в банковата сметка, а не с оценката от матурата. Аз не бях първият във випуска (провал, който не ми дава мира и до днес), но по пари, съм на първо място, като разликата между мен и втория е около 25 пъти по-голяма от тази, между втория и третия.Аз спечелих накрая !
69
1
 
17
 
! Отговори
и не само МОН преди 5 години
целта е да бъде стресиран народа отвсякъде , даму се казва , че е неграмотен , не работи достатъчно , че не бил компетентен за тока , за парното , за водата и НАЙ-ВАЖНОТО , ЧЕ "ЕКСПЕРТИТЕ" - КРАДЦИТЕ И ЛЪЖЦИТЕ - МИСЛЯТ ЗА НЕГО И ВСИЧКОТО КРАДЕНЕ И МАЗАНЕ Е В ИМЕТО НА НАРОДА И НАШИТЕ ДЕЦА . ПЪЛЕН ФАРС .НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На моя тест, бях толкова блъскан с валериан, че едва не заспах :D
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
75 - Как съм живял глупаво ? Винаги съм бил приложен ученик ! Давал съм 100% от себе си. Докато другите бягаха от пасове и пушиха цигари, аз учех и се развивах. Учители, родители и приятели бяха горди с мен ! И не са излишни драми !!!Ами ако бях изкарал ниска оценка ? Днес щях да съм я в Макдоналдс, я просешка за хляб !
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излишни драми! "Шансът е малък, но шансът ти проваля живота, без право на промяна." Матурата не е краят на света. Стига да искаш и с тройка ще учиш в университет, може и да го завършиш...А ако си живял глупаво и установиш в последния си час, че си провалил живота си? Имаш ли право на промяна? Гледайте да не проваляте живота си и важните неща в него. Човек се учи, докато е жив!
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
73 - Благодаря !Хах, супер езотеричната тема.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът и вярата и стихотворението Вяра на Никола Вапцаров
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60И това не е вярно. В моята фирма, правим пълен профил на кандидатите и винаги гледаме матурите, присъствието в социалните мрежи, както всякаква друга публична информация и съдим за най-малките детайли.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60Шансът е малък, но шансът ти проваля живота, без право на промяна. Може да е много малък, но е там и те изяжда отвътре.Това, че въпреки всичките си усилия, можеш да се превърнеш в провал, отритан от родителите и приятелите си, е ужасно тежко бреме, което носих от 9 до 12 клас.
61
9
 
6
 
! Отговори
У преди 5 години
До 65 Извинете ме господине/госпожо/госпожица !Аз не мога да пиша, но това никога не е бил проблем в кариерата ми, защото ползвам програма, след което грамотната ни секретарка проверява още веднъж. Доходите ми надскачат 200 000 лева, но макар това да ме поставя с във едва в горните слоеве на средната класа, ми е все тая, дали ще изтърва една буква тук или там.Другият път си наемте адвокат !
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
66 до УДа, защото ми писна, да препрочитам по 12 пъти всеки текст, при положение, че на компютъра си имам autocorrect. Сега пиша от телефона, но честно казано ю, не вярвам, че си заслужава и труда, да бъда коректен с хора в случаен интснет борим. Бая безмислено си е ...
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64 - Всяка година матури ? Виж, хората забвшравиха смисъла на образованието. Моето училище имаше ужасна политика. Учехме само за тоиоочно това, което може да се падне на матурите и. И накараха, да си изберем матурите още в 10 клас, макар и неофициално. И общо взето, всеки учеше само по литература и предмета, за втората матура.Учехме, за да минем някакъв ТЕСТ ?Какво му е полезното, на това ?
58
0
 
6
 
! Отговори
Йозии преди 5 години
Кога и къде ще кажат темата някой знае ли??
57
2
 
9
 
! Отговори
До У преди 5 години
Човек, който пише "безмислено" твърди, че има 5,95 от ДЗИ по БЕЛ?Хе, хе, класика ;)
56
1
 
14
 
! Отговори
до 62 преди 5 години
Извинявай НО НЕ СИ ПРАВ.Ако искаш да получаваш добри пари трябва да умееш да пишеш и четеш.Това аз го научих по трудния начин.Като сключих договор и една запетая просто промени смисъла.И просто получих 15000 лв по малко.Заради една запетая.Представяш ли си?Затова трябва внимателно да се четат договорите и да се знае как се пише!
55
5
 
6
 
! Отговори
Ан преди 5 години
До 45:Миналата година карах матура. Бях редовна ученичка, биваше ме в литературата, граматиката ми е отлична, НО този изпит е СТРЕС, когато не се практикува редовно. Карайки подобни матури всяка година би било много по-полезно, най-вече си е тренинг за мозъка и нервите. Дори със своето съвестно учене по БЕЛ през последните 2 години от училище, притеснението ме докара до някакво смешно 5.64 и за жалост завинаги ще си стои в дипломата ми.