МОН създава излишен стрес! 55 хил. дванайсетокласници вече пишат

За 3 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула, 10 000 квестори ги пазят
Обновена: 21 май 2018 13:43 | 21 май 2018 08:40,
103


Точно в 8 часа сутринта днес започва задължителният изпит за завършващите 12 клас по Български език и литература, а втората матура по избираем предмет е след два дни. И този път са предприети сериозни мерки от страна на МОН срещу опитите за преписване.

Зрелостниците трябва задължително да носят черен химикал, лична карта и служебна бележка, за да бъдат допуснати до мястото си, където в 4 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула.

Тази година зрелостниците са над 55 хил., а близо 10 хил. са квесторите, които ще следят за спазването на правилата. Родителите също имат право да гледат дали някой от учениците се опитва да преписва, като това може да стане от учителската стая на школото.

Още по темата

"Във всяка една стая има камери за видеонаблюдение. Те предават жива връзка. Квесторите ще са основните лица, които ще следят за спазването на правилата", категоричен е директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му учениците ще могат да ходят до тоалетна между самите модули на матурата.

"Ние ще получим в 8 часа темата и вариантите на изпита и ще започнем да ги разпечатваме", подчерта Александров. Модулите са 3 - първият е тестова част, вторият е въпроси с отворени отговори, а третият е писане на есе или интерпретативно съчинение.

Според психолога Елизабет Шуманова обстановката се пренатяга излишно - както от МОН и учителите, така и от самите родители.

"Стресът за децата е огромен. Не мисля, че резултатите от един такъв изпит ще покажат истинските знания на зрелостниците. Трябва да има междинни изпити по време на самия учебен процес, а не всичко да зависи от една матура. Всички тези мерки за сигурност стресират децата", уточни психологът в "България сутрин".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
9
 
5
 
! Отговори
У преди 5 години
Литературата е безмислено предмет. Преподавател правопис, ама ми обяснете, с какво литературата е полезна ? Еднкнемши, от цялата литература не ми е било полезно. Само депресия ми докара. Нищо, никога, никъде съм могъл, дори и да искам,да приложа от нея. И има 6.00 в дипломата, а матурата ми бе 5.95, заедно с второ и първо място на две "олимпиади" по литература. Казвам ви го - безмислено е.
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56 Защото е глупаво. Запетая тук, запетая там ... Важен е крайният резултат. Важни е, да можеш да разпознаваш ситуацията и да действаш подобавашо. Важни е, да си наясно с фактите. Важни е, мисълта ти да тече, а не да се чудиш, дали си написал правилно някоя дума, дали проверяващия иска да прочете точно това и дали си пропуснал една от 500 запетайки в текста.Какво е полезното от литературата ? Само депресия и безмислена к формация.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Два са основните фактори - солидните знания и самият характер на човека. Знаещите също могат да бъдат притеснителни.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен58Ако наистина си учил 5 години по 8 часа всеки ден, не че го вярвам, шансът да се случи това е много малък. Така, че се успокой, а и честно казано един ден като тръгнеш да си търсиш работа никой няма да го интересува дали имаш 5 или 6 на матурата.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам хора, които сядаха да учат за изпит в нощта преди изпита. Е, ако и за матурата са се готвили така, нищо чудно, че са нервни и стресирани.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
53 - Не е вярно ! Стресирани са всички ! Учил си 5 години, всеки ден по 8 часа, а накрая ти се пада нещо, което просото не си научил добре. 1/100 неща. И после - нямаш право на поправащка на матура. Успеха ти е 6.00, с и в бележника имаш едва 3-4 петици на година. И после, ти се пада едното нещо, което не си научил, получаваш 5.00 наматурата и после родителите от казват, колко са разочаровани и от теб, а след години, децата ти си мислят, че си невежа.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единици са свестните учители в България!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УКаква математика, каква логика, каква химия като не си грамотен? Писането на тема е само част от матурата, има и част проверяваща грамотността на зрелостниците.
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образователната система у нас през последните 10 - 20 години се утвърди само като една фабрика за пари за печатане на " учебници и помагала ".
45
3
 
13
 
! Отговори
У преди 5 години
Смешни е, че залагаме на литературата, като основна матура. Не всички имат нужното "дарслово", та да се изразяват на високо ниво и повечето ученици "папагалстват", което гюунищожава и малкото смисъл от литературата и писането на есе накрая. ИОгромна загуба на време. Вместо да се набляга на математика, на логика, на химия, на социални науки .... Ние натискаме безполезна та литература. Все едно, да сложим Музика, за финална матура.
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който си е учил съвестно е ок, стресирани са тези, които 5 години са се размотавали и после са се чудили как да 2 седмици да научат материала за години.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам " учители " с дипломи 3, 42, 3, 56 и подобни.... На какво такива директорски протежета ще научат децата???
42
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова, че всички ходят на зрелостни изпити благодарност отправете към ЕС. От Брюксел го поискаха и мадам Меги каза - Йес!Едно време се освобождавахме от матура с успех мн. добър 5 ( без четворка в последната година). На матурата ходеха само малък брой ученици, на които не им вървеше предмета или бяха мързеливи и немърливи в ученето.Матурите бяха 5 по мое време - български език и литература, математика, физика, химия, история! Този модел на матури насърчаваше постоянното и системно учене!
41
2
 
37
 
! Отговори
майка на зрелостник преди 5 години
Абсолютно излишно се създава стрес на децата. Обикаляме в малко познати квартали да търсим непознати училища, да измерваме времето, за което можем да отидем ,да не закъснеем! Видеонаблюдение и какво ли още не ! Нашите деца не са престъпници! Кому е нужно всичко това? Това не е нормално. При нас дори нямаше матури, за тези, които имат оценка над 5 - и пак излизахме доста по-грамотни от масата ученици сега.
40
1
 
38
 
! Отговори
Кирил, преди 5 години
през 1992 г. при пълно "6" сме се освобождавали от матури. Много мисъл имаше в това. Подобно скодоумие, като сегашното поголовно явяване на матура, при която за втори модул от миналата година се установи, че няма време за писане и че това не отразява никакви знания, а основно бързина, нямаше. В МОН работят основно нека.дърни тун.еядци, които знаят много по-малко от средния гимназист в добра езикова гимназия. Който има възможност си спасява децата от тази т.нар. образователна система.
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КирилАми то преди беше така. Аз завърших 2000 година и не съм ходила на матури, защото по предметите по които имаше матури, имах 6 и 5. Ама после си имаше сериозен кандидатстудентски изпит.
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще си оправдаят тлъстите заплати нищоправците в министерството?с ей такива безумиязащо всичко трябва да е като, че ли сме във война?защо не може да е в някави нормални човешки граници?Мигенокуневщени!
37
0
 
29
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Като гледам коментарите мисля, че ще е най-добре да направят закон за тези на които успехът през годините им е 6,00 да не правят матури. Така учениците ще започнат да учат много повече от сега.
36
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ау, горките били стресирани. А има държави в които всяка година се държат изпити по всички предмети! Е, това ако не е стрес! Всеки клас да го завършваш с по 10-15 изпита върху материала от годината. А нашите 5 години се мотали и ходили по купони и накрая стрес, че трябва да се явят на 2 изпита.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знае ли се каква тема се е паднала?