В XXI век на хартиена матура? Време е за електронна!

Учениците живеят в интернет, формата на матурата е архаичен
Обновена: 29 май 2018 07:06 | 28 май 2018 22:30, Боряна Павлова
37

5920 гледания   |  Още видео

Време е матурата да стане дигитална, учениците живеят в интернет, заяви директорът на столичното 119-0 СУ Диян Стаматов.

В студиото на "Денят ON AIR" той предложи примерен вариант за дигитализиране на изпита, в който компютър да разработва индивидуален вариант за всеки ученик като разбърква въпросите, за да няма съвпадения и преписвания.

Още по темата

"Постоянно си говорим за реформа. Тя трябва да тръгва от Министерството. Зрелостните изпити преминаха нормално от организационна гледна точка. Този хартиен вариант, който се прилага от последните 10 години, е остарял. Вече учениците живеят в интернет. Те трябва да могат да приложат тези си умения по време на изпит", коментира Стаматов.

"Електронни изпити вече се прилагат. Все още подобни идеи звучат много революционни. Трябва да се направи тази смела крачка, иначе за пореден път ще изостанем от поколението, което излиза. Надявам се, че МОН скоро ще бъде готов. Трябва да се намерят експерти, които да се лишат от страха, който ги е сковал", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

И тази година изпитите на зрелостниците не преминаха без куриози. Близо няколко дни обществото ни беше свидетел, а на моменти и участник, в спора между МОН и БАН дали седми въпрос на матурата бил грешен.

"Тази грешка можеше да бъде лесно извинена на високо ниво още първият ден, без цялата страна да говори за един въпрос 3 дни. Имаше известна доза професионален инат. Липсваше извинение. Реформа реално има и то в много посоки. Има много свършени неща през изминалата година и предстоят още. В началото сме на образователната реформа. Краят ѝ вероятно ще дойде след 15 години", завърши Стаматов.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки ученик си прави аватар и герой, който трупа точки през годините и се саморазвива в играта на училище и героят се явява на изпита на матурата. Време е да се премине на електронна игра - матура. Квесторите ще са администратори на играта и ще пазят стадата аватари в интернет.

Време е... за още един иддиот да се изкаже по телевизията.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дигитализирани игьоди! Кога тъ-пите тикви ще разберат, че знанието е нещо различно от инструментариума? Когато някой не е чел книжки, ей такива, от хартия и не е писал ръкописно, няма никакъв шанс да поумнее, ако ще да му имплантират под мишниците два 32-ядрени компютъра.
Извинявам се, написаното не важи за банкянския гений Бойко Методиев Борисов!
33
0
 
1
 
! Отговори
Директния преди 7 месеца
До Анонимен 18 Значи другото е излишно което им се предлага у нас след 4 5 ти клас според твойта логика.Младите и с копиютрите са добре в 4 5 клас.Според мене трябва да си намерят значи да учат нещо смислено в тоя живот което си заслужава ученето било то и навънка
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А най-вече е време матурите да започнат да се правят от истински професионалисти. И да се реши наистина, реално проблемът с преписванията и подсказванията. Синът беше на матура тази година и сподели, че който не е искал, само той не е преписал.
31
0
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 7 месеца
Чекиджията Стаматов да е чувал някога за фина моторика и връзката й с развитието на мозъка? И как се създава тази моторика? Само с писане Стаматов, само с писане.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Та те не могат да пишат заради интернет! Лист хартия, перодръжка и мастилница!!!! И да пишат красиво!
29
0
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 7 месеца
твърдо против!!!
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Честно казано е по-удобно, но аз забелязвам след толкова време (вече 20 години) писане само на компютър, ръкописният ми почерк е ужасен.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

Ах, да, да го оставим като в доброто старо време, а?

Само дето в "доброто старо време" са пишели с калем върху дъска, а преди това върху пясък, щото училищата са били бедни и са нямали пари за хартия.

Това ли трябва да върнем?
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да, много скоро дивачетата няма да могат да могат да напишат имената, защото няма да са виждали "архаичните инструменти" като молив и хартия...
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На компютър се набира, не се пише. На компютър могат да се набират и изображения, и звуци, което не ни прави нито художници, нито композитори. Освен това, се набира само един тип печатни изображение, гледа се също само подобен тип изображение, което връща "четенето" към фаза картинка, както е било първичното писмо.
Огромна част от хората и сега не умеят да четат по същество, не умеят да четат и собствения си почерк, за чужд е трагедия. Неразвитост на мозъка.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Матурите дигитални, ама главите им са аналогови. Хардуерна несъвместивосх ;)
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що бе? Не знаят как се държи химикалка ли. И с таблети ще са също толкова неграмотни.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анка преди 7 месеца
Получи ми се лапсус..., да обуваш, да обучаваш !)
21
1
 
2
 
! Отговори
Анка преди 7 месеца
Ани,
не закупуването на йоотата, е проблем, а с тях, за да обуаваш детето си, доколкото е твой избор!...това си е избор!
Малкото човече е по-голямо от теб! !
Вслушай се и тогава реши! )
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ани

На хартия учебници и тетрадки са още по-скъпи.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А елктронно гласуване кога?
18
2
 
6
 
! Отговори
Ани преди 7 месеца
А от къде 55 хиляди компютъра?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Директния

Езикът ще научат в 4-5 клас да четат и пишат, ако не и по-рано.
16
3
 
7
 
! Отговори
Директния преди 7 месеца
Те и така не ни признават нащо образование никъде обаче и според мене е по добре да си остане на хартия да се научат да пишат поне младите,а технологийте в днещно време са такава порнография че не и се говори, в много грешна насока е човечеството за тва че едни щати и ли други по развити страни от нас си мислят че технологийте са най важни вече обаче са в много грешна посока,по добре е да си остане на хартия а не да учат история на компютри младите