Главоблъсканица за 12 клас: Има ли такъв успоредник?

Не само матурата по БЕЛ е с грешки, и математиката – също
30 май 2018 09:50, Боряна Павлова
41
Главоблъсканица за 12 клас: Има ли такъв успоредник?
Снимка: архив, Reuters

И в МОН не са безгрешни: Оказва се, че не само матурата по български език и литература е сгрешена. Зрелостниците, които са решавали задачи по математика на 23 май също са се сблъскали с грешна задача.

В случая задачата във въпрос 18 е спорната. Тя гласи:

В успоредник дължините на по-малката страна и на по-малкия диагонал са съответно равни на 8cm и 6cm, а ъгълът между тях е 60 градуса. Дължината на другия диагонал на успоредника е равна на:
А)45cm Б)8cm В)63cm Г)14cm

Така описан успоредник не съществува. В задачата са зададени параметри на по-малката страна и на по-малкия диагонал, които образуват ъгъл 60°. Като се направи сметка, излиза, че другата страна на успоредника се оказва още по-малка от по-малката, обясняват математици пред "24 часа".

"Задачата има за цел да провери косинусовата теорема. Това е задача, която съдържа в условието си фактическа грешка, но тя нито пречи, нито помага за решаването на задачата. Косинусовата теорема може да се приложи само за половинката на диагонала, който се търси. Задачата не е за построение", отговориха от министерството на образованието.

77% от абитуриентите дори са дали верния отговор. Тази задача носи 3 точки. Ще се търси персонална отговорност на този, който е допуснал грешката, казаха още от министерството.

"Ученикът ще трябва да провери има ли такъв успоредник, така ще е загубил време, вместо бързо да отиде на следващата задача. Авторите трябва да дават коректни задачи, за да няма смут. Математиката не иска адвокати", казаха още специалисти по математика и родители.

"Ако забравиш за думата "по-малката" страна, а е просто "една" от страните, задачата може да се реши без проблем. Успоредник обаче наистина не съществува. Има формална грешка, недоглеждане от хората, които съставят теста, и това никой не го отрича”, потвърди и шефът на Управителния съвет на Съюза на математиците в България проф. Николай Николов.

До 8 юни е срокът за проверяване на изпитните работи. Обявяването на резултатите пък е до 13 юни.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
0
 
! Отговори
герб преди 7 месеца
До 18 . Ами то и другото става за секунди , много важно дали ти е в устата или отзад. Какво като си толкова ...ти си знаеш.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ромбът всъщност е частен случай на успоредник с равни страни. Всички формули все още важат.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 30, прав си. Прсто ме е яд ...
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Към 29. :Да ви подаря един учебник за 6 клас или..?
Успоредникът има две по две срещуположни успоредни и равни страни, т.е. ИМА по-малка страна. Ако всички бяха равни, щеше да е ромб...
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вие ми давате следните факта. 1 -Имам успоредник. 2 - Успоредника има по-малка странта. 3 - Успоредника има по-малък диагонал; Ако нещо е успоредник, то има РАВНИ СРЕЩУПОЛОЖНИ СТРАНИ. Факти #2 и #3 си противоречат с факт #1. Така че, или страните са равни, или не е успоредник. И не е проблем, че има "малка" грешка. Проблем е, че се извивате, все еднос те някакви безгръбначни.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен, колега/колежке,
не донски казаци, а донбаски казаци е по-правилно да се каже, според мен.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Мислеща
ааа не, бе!
26
2
 
3
 
! Отговори
0700.......... преди 7 месеца
До Анонимен
Не си прав, Кучи Гьз, по-важното е да си червен-*** и да пишеш само с ГЛАВНИ букви и то без да знаеш, "кой ще ти даде париии".
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди не беше конкретна комисия, а просто някаква комисия. Сега не е по- малката страна, а е "една" страна, изобщо много ловко се измъкват от гафовете, които сами сътворяват. Това е резултатът от всичките връзкарски назначения, които се правят в Просветата от 20 год. насам. Назначения най- отдолу, като се започне от чистачките, администрацията им, възпитателите им, учителите... догоре.
Някой потърси ли лична отговорност за матурата по български език?
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не може в математиката да си ги нагласяш нещата. Ако беше реална ситуация, в която трябваше да се сметне нещо, от което зависят животи? Когато хората, които пишат и проверяват задачите са роднина на някой така става. От кръвта вода не става, но читавата кръв се разводнява. Трябва да се избират хора със собствени постижения, а не да се минава с лафа: "Той ще се научи". Виждал съм хора, който 5 години правят едно и също и все обясняват, че още не са се научили. Пълно безумие!
23
1
 
15
 
! Отговори
Д. преди 7 месеца
Всъщност, стоим пред компютрите си и си чешим езиците. Няма ли някой да носи отговорност за всичко това? За всичко, което става с образованието на нашите деца?
22
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ СТАТУС НА ЕКСПЕРТИТЕ В МОН Е МНОГО НИСЪК.
НЕ Е ВАЖНО ДА СИ УМЕН, ВАЖНО Е ДА СИ ОТ ГЕРБ.
21
13
 
7
 
! Отговори
сс преди 7 месеца
Е,оказва се че повечето не са се затруднили и в бъдеще ще правят програми,ще строят мостове и ще се борят с вируси. За останалите е по-важно да научат как се сгъват чаршафи и как се сервира.
20
0
 
9
 
! Отговори
tman преди 7 месеца
До Анонимен
номер 18, математиката е точна наука,следователно е важно.. както е важно, ако сметката ти е 4 лева и платиш с 10, дали ще ти върнат 4 лева или 6.. сметката излиза, ама не точно
19
5
 
32
 
! Отговори
Мислеща преди 7 месеца
Вчера бях на родителска среща. Госпожата каза, че във външното оценяване тази година за 4-класниците е имало два въпроса, които цитирам: " са закопали децата". Въпросите не били сложни, но според нея са неразбираеми за детската психика. И понеже и на нас ни предстои догодина такова оценяване, тя каза, че ще учи децата "как да налучкват при такива въпроси". Явно и самите учители се удивляват на простотиите на МОН!
18
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво толкова, задачата се решава за секунди. Много важно дали е по-малката или по-голямата страна.
17
3
 
26
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Значи аз пък ви се чудя! Вие очаквате от НЕ ЗНАЕЩИ хора да изпитват ОЩЕ ПО НЕЗНАЕЩИ хора и очавате да се получат и коректни резултати! Ай сиктр! Тия матури се виде, че тия дето ги съставят са още по НЕ ЗНАЕЩИ и от горните НЕ ЗНАЕЩИ! Пълен т.шак!
16
0
 
26
 
! Отговори
Тим преди 7 месеца
Експертите в мон нямат нищо общо с учителите и материала който се преподава там както се вижда измислят нов български език и нова математика
15
0
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Всички министерства в България са пълни с негодници. Между тях има и нормални, свестни хора, но са малцинство, а така не може да се очаква нещо хубаво..
14
6
 
20
 
! Отговори
Задача за МОН преди 7 месеца
На един триъгълник страните му са съответно 5 и 10 см.
А хипотенузата 16 см. Колко е ъгълът между хипотенузата и малката страна.
Който намери ъгъгла може да остава на работа в МОН.