Стартова заплата за учител – 920 лв., пари за дрехи, наем

При пенсиониране си тръгват с 10,5 месечни възнаграждения
71
Стартова заплата за учител – 920 лв., пари за дрехи, наем
Снимка: Булфото, архив

920 лева става началната учителска заплата от 1 януари догодина. Това е разписано в колективния трудов договор между министъра на образованието и синдикатите, съобщават от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Минималната заплата за старши учител става 955 лв., за главен - 1005 лв.

Още по темата

Най-ниската заплата за главен учител ще е 1005 лева, а за директор 1140 лева.

От профсъюза припомнят, че според обещанията на финансовия министър Владислав Горанов, при възможност на Държавния бюджет увеличението ще стане факт от месец октомври още тази година.

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а при пенсиониране учителите ще получават по 10 и половина работни заплати.

Педагозите получават вече задължително три допълнителни плащания на знаковите за учителството дати: 24 май, 15 септември и 1 ноември.

Важността на учителската и директорската квалификация е гарантирана с нарастване на 1,2% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал.

Договорено е включването на педагогическите специалисти в квалификационни курсове, предварително съгласувани със социалните партньори и след обсъждане на педагогически съвет, и утвърдени от директора.

Увеличението на допълнителното заплащане с над 30% на професионално квалификационните степени измиват срама от запазените малки разлики между кариерните учителски и директорски длъжности, посочват от КТ "Подкрепа".

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а сумата за работно облекло на непедагогическите кадри се увеличава на 300 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше да направят нещо смислено
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45В тая държава ако можеше да си позволи човек да не работи, а да си гледа децата с удоволствие щях да си седя по цял ден с тях.Ама не става.Тези деца и пари искат не само гледане, затова са училищата. А там е страшно.Обикновено такива идеи се дават от хора, които нямат деца.
47
2
 
8
 
! Отговори
Шебек преди 5 години
Явно на Герберастите ще почне да им пари под краката,щом почнаха да се хвалят с увеличение на заплати в бъдещето !
46
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като чета коментарите оставам с впечатлението, че всички коментиращи стават за учители."Тука повечето сме с педагогически дипломи, но се отказахме да практикуваме, поради крайно обидното отношение на държавата към нас, най-вече по отношение на заплащането.
45
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като почнеш от 5годишни та до края на четвърти клас са по цял ден в училище и на занималня."Като толкова си загрижен за възпитанието на децата си, защо ги даваш на държавата, а не си ги учиш и възпитаваш ти? Ходенето на училище не е задължително, ако докажеш на държавата, че децата могат да покриват критериите на МОН и в домашна среда. Дори и хора, които нямат финансова нужда да ходят на работа си измислят работа, само да не са вкъщи сами с отрочетата си по цял ден.
44
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво им ги дават???
43
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
До 42В провинцията е така. Там учителите са назнчават от кметовете, понеже средната заплата в частния сектор е доста по-ниска от учителската, а и в общия сличай се работи доста повече от 40 часа на седмица.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Ей сега някой умник ще ти отговори,че учител се става само с връзки!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На полицията да разчиташ в България да те пази."А аз да те питам на тебе ако ти се наложи да разчиташ на полицията някога можеш да засечеш дали приживе ще дойдат!!!!!!А можеш да засечеш и на Бърза помощ те идват страшно бързо!!!!!!!!!
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите оставам с впечатлението, че всички коментиращи стават за учители. Вместо да стоят пред компа и да пишат коментари да отиват в училище - постоянно се търсят учители и да взимат по 920 лв. начална заплата
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ще се случи със заплатите на учителите с над 10 год. педагогически стаж и заплата 950 лв.?Ще стане като в частните фирми. Старите служители ще взимат по-малко от стажантите, защото преди 10 години заплатите са били други и никой не си е мръднал пръста да ги актуализира за днешната действителност.
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Учителите на ръце ги носят, а защо на полицая, който и живота си рискува искат да му вземат всичко?"Хаха. Полицая си рискувал живота. Обаждаме се на 112 и виждаме кога идват само да преброят труповете и опишат щетите. Ама искат да се пенсионират на 40 и да им дадат 20 брутни заплати. На полицията да разчиташ в България да те пази.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ще се случи със заплатите на учителите с над 10 год. педагогически стаж и заплата 950 лв.? Или пак се гледа само на младите новопостъпили учители, които са единици за цялата система, а другите кучетата да ги лаят .....
36
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като е педагог, да не е магьосник? Каквото виждат децата вкъщи и на улицата, това си носят и в училище."Че те децата по цял ден са в училище.Като почнеш от 5годишни та до края на четвърти клас са по цял ден в училище и на занималня.По-скоро каквото виждат в училище това си носят в къщи!
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може един "ПЕДАГОГ" да крещи на децата по цял час колко са невъзпитани, вместо да се опита да направи нещо по въпроса.Нали и "педагог"Като е педагог, да не е магьосник? Каквото виждат децата вкъщи и на улицата, това си носят и в училище.
34
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото не е лошо учителите да се явяват и на психотестове.Не може един "ПЕДАГОГ" да крещи на децата по цял час колко са невъзпитани, вместо да се опита да направи нещо по въпроса.Нали и "педагог".Та даже се пробват и на родителските да повишават тон на родители.Е такива са учителите на децата ни.
33
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лели мале даже взимат и допълнителни пари 3 пъти в годината!За какво?Елате да видите как се преподава в пети клас.По половината предмети не са взети всичките уроци. Да не говорим пък другите как са предадени.....На две на три-"Вижте за днес урока Ви е този-пък вие си го научете от учебника-там пише всичко"!Мързи ги да гледат.Не ми се мисли за по-горните класове......Учителите на ръце ги носят, а защо на полицая, който и живота си рискува искат да му вземат всичко? Каква държава само.
32
6
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До АнонименА вашите невъзпитани деца, не може да си ги понасяте в къщи и да има как денонощно да са на училище. Първо си научи детето защо ходи на училище после искай резултати. И както е казал народът от всяко дърво *** не става.
31
4
 
11
 
! Отговори
mid преди 5 години
В общи линии работата е:Те ни лъжат, че ни плащат ние ги лъжем, че ги учим.Така ще е.
30
9
 
20
 
! Отговори
1 преди 5 години
четейки коментарите Ви как учителите не заслужавали такива заплати, считам, че си заслужавате напълно съдбата децата Ви да растат ***, наркомани и невъзпитани без бъдеще неграмотници :)