Вълчев убеден: Учителската общност неизбежно ще се подмлади!

Просветният министър заяви, че днес празнуваме това, което ни свързва
24 май 2018 11:15, Екип на Bulgaria On Air
54

3895 гледания   |  Още видео
24 май е най-хубавият български празник. Ние всъщност празнуваме това, което ни свързва - азбуката, образованието. Денят на българската просвета и култура и славянската писменост се чества от сънародниците ни по целия свят, отбеляза пред Bulgaria ON AIR министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му това е празник на бъдещето, тъй като "чрез образованието ние ще пребъдем".

Красимир Вълчев коментира и проблема със застаряването на учителите в България, който все повече се изостря.

"Учителската общност е пред неизбежно подмладяване. Вече много учители навлизат в пенсионна възраст. Проблем с обезпечаването на специалисти ще има във всички сфери през следващите години, но без учители не можем, тъй като те са тези, които трябва да подготвят кадри за всички останали професии", категоричен бе той.

Вижте какво каза министърът на днешния празничен ден във видеото!

 


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Бедния българин 45
Преди 2-3 години за едно възпитателско място в Търговищко се бяха явили 37 или 38 учители, а през това време един поповски директор ревеше по медиите, че нямало учители и бил ходил на църква, за да пали свещ- Господ да му изпрател учител. Учителските места се разпределят между "познати" имена, които се местят от училище в училище. Тогава, евентуално, случайно, ако... остане незаето място се назначава следващият чакащ "наш" човек. "Непознат" не може да влезе в системата.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има и добри пенсии в София.Аз съм доволна лт моята.43 години стаж 840 лева.Работила съм в професионална гимназия,взимам и от учителския фонд.Работила съм само като учител и продължавам да работя.Няма учители след голямото пенсиониране.Винаги съм харесвала работата си
46
2
 
11
 
! Отговори
Просто мисля преди 7 месеца
Министър Вълчев изглежда добър човек, интелигентен, но най-вече изпъква чертата му на безхарактерен чиновник, удобен слуга за тези, които дърпат конците на цялата държава. По-добре не мога да го формулирам.
Относно подмладяването - ами това за сега е една мечта предвид ниските заплати, големите отговорносите и намалени права на учителите. Да не говорим за унижението от безсмислената растяща документация и проверките от груби чиновници, които не са виждали жив ученик през целия си живот.
45
1
 
5
 
! Отговори
Бедния българин преди 7 месеца
Когато в Търговище се обяви място за даскал в училище, обикновенно има по 15, 20 човека желаещи ! Разбирасе връзкаря се назначава, защото е познат на директора. За да си даскал трябва, подобно на полицията , пожарната и другите държавни хранилки ДА СИ ВРЪЗКАР. Нищо друго не се иска от тебе. Затова толкова млади хора се махат всяка година - връзкарщина и робски труд в частния сектор. Всичко си има начало и край. Края ще е когато 2020г евро парите ще спрът и държавата фалира :)
44
5
 
5
 
! Отговори
пери преди 7 месеца
До Анонимен 30
Защо образованието в университетите да е трагично? Да не би в средното училище да на ниво Оксфорд? За 4 години в университета не могат да се наваксат 12 от средния курс. В университетите преподавателите подготвят, доколкото могат за тези 4 години, каквито обучаеми им пратят от средното училище. Ако там са им подарили дипломите, са им дали право да кандидатстват в университета. "Батакът" е в средното образование, не висшето.
43
0
 
9
 
! Отговори
даскал Пандо преди 7 месеца
Единственият адекватен човек влизал в това министерство за последните 29 години е доц. Кирчо Атанасов ...И то като зам.министър ! Всичко друго е плява...
42
0
 
22
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 месеца
Тоя гербер надмина по оптимизъм, дори БКП. Въпроса не е в подмладяването на учителският състав, а в качеството му. И там е голямата катастрофа, която е вследствие, не само демографската, но и икономическата, социалната, духовната.
41
6
 
2
 
! Отговори
vbn преди 7 месеца
Еми като измрат даскалите - пенсионери ..... все някои трябва да дойде
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доколкото знам има няколко учителски института, които всяка година бълват учители. Тия хора къде изчезват, че така е застаряло учителското съсловие ? Да не би нещо пенсионната система да е ненормална а ? Даскалите да се пенсионират на 70 пък младите да чакат да подмладяват състава докато одъртеят.
39
1
 
24
 
! Отговори
Vuio преди 7 месеца
Погледнете го този....Само го вижте! Коментара е излишен! Този човек е министър!
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има Вуз - ове, които приемат хора, завършили дори и с 3.00, но важното е да им вземат парите за таксите и да ги накарат да си купят " препоръчената " от тях литература, така бизнесът с учебниците върви с пълна сила.
37
1
 
17
 
! Отговори
колапс преди 7 месеца
Смъртност тази година- 41 806
Раждания тази година - 26 067
Ръст на популацията тази година - минус 19 523 души
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото си плащат за всеки изпит и затова са толкова много 52 на брой.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам за младите учители но не притеснява това което става във Висшето образование по 5 студенти присъстват в кабинетите редовно а когато има изпити са присъстват всички останали и всичките тези масово преписват професорите го виждат но никаква реакция няма.А тези 5-те редовните си пишат това което са научили И питам Аз какви служители ще станат тези преписвачите примерно мед.сетри или лекари защо се толерират тези нередовните преписвачи
34
5
 
17
 
! Отговори
Горан преди 7 месеца
Пенсионер съм от 6 години,а съпругата ми е учител в елитно училище в един от големите градове на България с 25 годишен стаж-приблизително с около 200 000 души население! Куриоз е,че през учебната година,когато има немалко лекторски часове,заплатата и е с около 100 лв.по-ниска от пенсията ми,а през летните месеци,когато си получава единствено основната заплата с около 200?!
33
1
 
12
 
! Отговори
Ха-де преди 7 месеца
Те като ги гледам младите на какво приличат, страх да те хване...1,2,3,4...12 ооооуоуо
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Млади? Видяхме я онази, която крещеше и биеше децата в детската градина... И как говореше, без коментар... Такива като нея какво възпитание показват?!
31
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То няма деца за какво са ни учители,Борисов уби България чрез тоталната корупция не ви ли стана ясно!?
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички много добри учители, които познавам, днес са пенсионери или им остава да работят още малко.
Младите само имат претенции за пари............а повечето от тях за нищо не стават, защото образованието в университетите последните 20 години е трагично.
Не е добро бъдещето на образованието...............парите сами по себе си няма да решат проблемите.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само източват бюджета на държавата и резултат клони към нула.