1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%

Вълчев: Ще ги увеличим двойно, но до 2021 година
11 май 2018 17:00, Анисия Иванова
137
1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%
Снимка: Булфото

Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите в Националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ.

Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500 лева брутни заплати за някои длъжности - за ръководните длъжности са по-високи, отбеляза Вълчев. Това означава, че са по 1800 лева, но брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите, уточни министърът.

Преди началото на церемонията председателят на СБУ Янка Такева поиска увеличение на учителските заплати с 18 процента от октомври т.г. Министърът отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията в рамките на четиригодишен период.

Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите. За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, не са планирани тези средства в бюджета за това увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г., но при добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни Вълчев.

Той отбеляза, че е много важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение, заяви Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието.

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно - традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министърът. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бивш учител съм. Живея и работя (не по специалност) в Испания. Тук за да работиш като учител (държавен служител) трябва да минеш на изпит (опозиционес). Понякога за 200-300 свободни места се явяват над 7 - 8 хиляди кандидати. Борбата е изключително тежка. Тук че си завършил висше не означава че вече имаш уреден живот. Следват тежки изпити опозиционес за които трябва да се подготвяш допълнително
129
3
 
22
 
! Отговори
Pavel Staikov преди 5 години
ученици, а и това са временни неща за по няколко седмици. Сега съм Холандия и съм си добре. Като направят заплатите по 2000 евро ще дойда да работя в България, дотогава управляващите бандите да ми ядат ***.
128
3
 
28
 
! Отговори
Pavel Staikov преди 5 години
Септември 2017 започнах работа като учител във втора английска гимназия/София, преподавах физика на английски език. Първата заплата която получих за септември беше 550 лева нето. Мислих 2 дни и подадох молба за напускане, имаше 1 месец предизвестие. Вярно с втората заплата имаше увеличение от 110 лева, добавката че преподаваш на чужд език е невероятните 24 лева на месец. Такива суми не ме устройват. Те не устройват и никого. За частни уроци и дума не може да става - подписваш декларация, че няма да даваш такива на учениците си, а от сайтовете за работа е много трудно да се намерят частни учен
127
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите все плачат а те са с най големи отпуски, подаръци , връзки навсякъде където работят на децата родителите а и пари за дрехи им дават.Да не работят в производство или да им трябват униформи.
126
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените се побъркват от яд.Орешарски викаше - Хайде разваляйте седенката като учителите протестираха за по-високи заплати а Бойко им ги увеличи.БСП отива на ***!
125
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да се премахнат делегираните бюджети които произвеждат неграмотници с дипломи,после да се въведе договор между родители и училище за взаймно спазване на реда в учебното заведение.Учениците да знаят че тяхно ПРАВО е да учат и ЗАДЪЛЖЕНИЕ да спазават училищните правила.При не спазване на договора -строги санкции и изключване....и да си трошат главите като искат.Сега училището се е превърнало в място за посещение за забавление и избиване на комплекси на подрастващите,подаряване на дипломи.
124
4
 
23
 
! Отговори
До Валя Иванова преди 5 години
Случайни работи в тази ***-държава, няма. Места за учители, по понятни причини- също няма. Техните статистики да си ги правят за тях, а може да ги ползват в детските градини, като част от куклено шоу. Учители много, а местата са малко, основно в циганизирани и отдалечени райони. Без господин или госпожа " ходатайови" , ще учителстваш, когато цъфнат на баба ми налъмите!
123
3
 
24
 
! Отговори
А-ха преди 5 години
Баба Яни искала още... И аз искам още, ама не дават! Пък и как да я забравя таз баба Янка, дето подлъга масата учители да стачкуват, без никаква полза, а после ги принудиха да ползват неплатена отпуска. Ех Яни, яни- барбаяни!
122
2
 
23
 
! Отговори
Мама преди 5 години
Малките училища с новия начин на финансиране отново нищо не получават за 24 май,най ниските заплати,защо не поискате справка г-н министър
121
8
 
22
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
До Валя Иванова ДАДЕНО !! Щом на вас не ви харесва НАПУСКАТЕ И АЗ ИДВАМ НА ВАШЕТО МЯСТО !Стискаливи ?? Напуснал учител , полицай или друг служител на държавна хранилка няма !
120
4
 
41
 
! Отговори
Спорно преди 5 години
Като много иска бедния българин да учи пет години ,да стане учител и цял ден да слуша псувни и истерични крясъци. И няма учителите със заплата над 900 лв при това стаж над 15г и водене кръжок и допълнителни часовеАко, беше лесно нямаше да има недостиг на кадри
119
2
 
39
 
! Отговори
Валя Иванова преди 5 години
До Бедния българинНикой Не Ви пречи да замените професията си с тази на учителя. Тогава ще е интересно какъв ще е коментара Ви.
118
41
 
31
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
Писнами да работя по 12 часа на ден без Неделя. Искам да ми се вдига като на учител заплатата , искам като учителя да имам 2 месеца почивка която ми се плаща. Искам да седя на едно място и да говоря едно и също , без да ме интересува дали някой разбира нещо, също като учителя. Искам почивка на празниците , също така събота и неделя подобно на учителите.ИСКАМ ДА СЪМ ВРЪЗКАР КАТО УЧИТЕЛИТЕ !!!!
117
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Еднокнижник Храбър 105 *** той министъра бил много висок .Путин е до кръста му.
116
0
 
24
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Янка нема геле. Още се жевее при социализма .Кеф.
115
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе тия журналисти що не вземат да пишат неща ,дето ги разбират,ами пишат глупости,да настройват хората срещу учителите.няма такива заплати в образованието,а ако има-то те са единици или само в София и Варна,да речем
114
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИЗЧЕТОХ ПОСЛЕДНИТЕ КОМЕНТАРИИ- ТЕ ПРИКАНВАТ ДАСКАЛИТЕ ДА РАБОТЯТ БЕЗ ПАРИ КАКТО И ДО СЕГА ЗАЩОТО ВИДИТЕ ЛИ ТОВА ИМ БИЛО ПРИЗВАНИЕТО- НИЕ ДАСКАЛИТЕ ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ РАБОТИМ С 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДЕЦА ОТКОЛКОТО В ЕВРОПА/ТУК С 30+, ТАМ СЪС СЕДЕМ , 35 ВЕЧЕ ДЕТСКА ГРАДИНА/И БЛИЗО 8 ПЪТИ ПО НИСКИ ЗАПЛАТИ- ТУК ОТ 650+, ТАМ ОТ 2500 ЕВРО+- УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ- НИЕ ДАСКАЛИТЕ ИСКАМЕ ДА СИ ВЪЗПИТАВАТЕ ДЕЦАТА СИ, ДА ГИ УЧИТЕ НА ЕЛЕМЕНТАРНИ УМЕНИЯ И НАВИЦИ, НЕ ИЗОСТАВЯЙТЕ ДОМАШНОТО ВЪЗПИТАНИЕ НА ИНСТИТУЦИИ.
113
4
 
37
 
! Отговори
ккк преди 5 години
В нашето училище няма учител с такава заплата. С 20 години стаж съм и вземам 670лв чиста заплата. А да не говорим колегите с малък стаж какво вземат. Тя брутната ми заплата няма 1080лв
112
2
 
31
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Лъжат. И забележете, ще има заплати, ама 2021 г. герб тогава няма да са на власт.
111
4
 
56
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
Такева предаде най-масовата стачка в новата ни история-учителската. Тя е виновна не по-малко от Вълчев, който въведе принципа "Парите следват ученика" , за състоянието на образованието днес.Всичко вървеше добре до момента, в който решиха да преговарят с правителството, прекратиха седянката, купиха я,и резултатът е видим, навсякъде. Ученика вече е ходещата касичка на образованието, всичко се върти около парите, които го следват, не около качеството на обучението. Разтуряй седянката....