1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%

Вълчев: Ще ги увеличим двойно, но до 2021 година
11 май 2018 17:00, Анисия Иванова
136
1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%
Снимка: Булфото

Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите в Националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ.

Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500 лева брутни заплати за някои длъжности - за ръководните длъжности са по-високи, отбеляза Вълчев. Това означава, че са по 1800 лева, но брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите, уточни министърът.

Преди началото на церемонията председателят на СБУ Янка Такева поиска увеличение на учителските заплати с 18 процента от октомври т.г. Министърът отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията в рамките на четиригодишен период.

Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите. За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, не са планирани тези средства в бюджета за това увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г., но при добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни Вълчев.

Той отбеляза, че е много важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение, заяви Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието.

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно - традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министърът. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той, цитиран от БТА.


136
Още от Образование
Образование и бизнес – двете страни на една монета
Напиши коментар Коментари
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Червените се побъркват от яд.Орешарски викаше - Хайде разваляйте седенката като учителите протестираха за по-високи заплати а Бойко им ги увеличи.БСП отива на боклука!
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо да се премахнат делегираните бюджети които произвеждат неграмотници с дипломи,после да се въведе договор между родители и училище за взаймно спазване на реда в учебното заведение.Учениците да знаят че тяхно ПРАВО е да учат и ЗАДЪЛЖЕНИЕ да спазават училищните правила.При не спазване на договора -строги санкции и изключване....и да си трошат главите като искат.Сега училището се е превърнало в място за посещение за забавление и избиване на комплекси на подрастващите,подаряване на дипломи.
126
2
 
4
 
! Отговори
До Валя Иванова преди 1 седмица
Случайни работи в тази ***-държава, няма. Места за учители, по понятни причини- също няма. Техните статистики да си ги правят за тях, а може да ги ползват в детските градини, като част от куклено шоу. Учители много, а местата са малко, основно в циганизирани и отдалечени райони. Без господин или госпожа " ходатайови" , ще учителстваш, когато цъфнат на баба ми налъмите!
125
0
 
5
 
! Отговори
А-ха преди 1 седмица
Баба Яни искала още... И аз искам още, ама не дават! Пък и как да я забравя таз баба Янка, дето подлъга масата учители да стачкуват, без никаква полза, а после ги принудиха да ползват неплатена отпуска. Ех Яни, яни- барбаяни!
124
1
 
5
 
! Отговори
Мама преди 1 седмица
Малките училища с новия начин на финансиране отново нищо не получават за 24 май,най ниските заплати,защо не поискате справка г-н министър
123
3
 
1
 
! Отговори
Бедния българин преди 1 седмица
До Валя Иванова
ДАДЕНО !! Щом на вас не ви харесва НАПУСКАТЕ И АЗ ИДВАМ НА ВАШЕТО МЯСТО !
Стискаливи ??
Напуснал учител , полицай или друг служител на държавна хранилка няма !
122
3
 
16
 
! Отговори
Спорно преди 1 седмица
Като много иска бедния българин да учи пет години ,да стане учител и цял ден да слуша псувни и истерични крясъци. И няма учителите със заплата над 900 лв при това стаж над 15г и водене кръжок и допълнителни часове
Ако, беше лесно нямаше да има недостиг на кадри
121
2
 
18
 
! Отговори
Валя Иванова преди 1 седмица
До Бедния българин

Никой Не Ви пречи да замените професията си с тази на учителя. Тогава ще е интересно какъв ще е коментара Ви.
120
30
 
9
 
! Отговори
Бедния българин преди 1 седмица
Писнами да работя по 12 часа на ден без Неделя. Искам да ми се вдига като на учител заплатата , искам като учителя да имам 2 месеца почивка която ми се плаща. Искам да седя на едно място и да говоря едно и също , без да ме интересува дали някой разбира нещо, също като учителя. Искам почивка на празниците , също така събота и неделя подобно на учителите.ИСКАМ ДА СЪМ ВРЪЗКАР КАТО УЧИТЕЛИТЕ !!!!
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Еднокнижник Храбър 105 Ма той министъра бил много висок .Путин е до кръста му.
118
0
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 1 седмица
Янка нема геле. Още се жевее при социализма .Кеф.
117
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
абе тия журналисти що не вземат да пишат неща ,дето ги разбират,ами пишат глупости,да настройват хората срещу учителите.няма такива заплати в образованието,а ако има-то те са единици или само в София и Варна,да речем
116
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ИЗЧЕТОХ ПОСЛЕДНИТЕ КОМЕНТАРИИ- ТЕ ПРИКАНВАТ ДАСКАЛИТЕ ДА РАБОТЯТ БЕЗ ПАРИ КАКТО И ДО СЕГА ЗАЩОТО ВИДИТЕ ЛИ ТОВА ИМ БИЛО ПРИЗВАНИЕТО- НИЕ ДАСКАЛИТЕ ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ РАБОТИМ С 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДЕЦА ОТКОЛКОТО В ЕВРОПА/ТУК С 30+, ТАМ СЪС СЕДЕМ , 35 ВЕЧЕ ДЕТСКА ГРАДИНА/И БЛИЗО 8 ПЪТИ ПО НИСКИ ЗАПЛАТИ- ТУК ОТ 650+, ТАМ ОТ 2500 ЕВРО+- УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ- НИЕ ДАСКАЛИТЕ ИСКАМЕ ДА СИ ВЪЗПИТАВАТЕ ДЕЦАТА СИ, ДА ГИ УЧИТЕ НА ЕЛЕМЕНТАРНИ УМЕНИЯ И НАВИЦИ, НЕ ИЗОСТАВЯЙТЕ ДОМАШНОТО ВЪЗПИТАНИЕ НА ИНСТИТУЦИИ.
115
2
 
19
 
! Отговори
ккк преди 1 седмица
В нашето училище няма учител с такава заплата. С 20 години стаж съм и вземам 670лв чиста заплата. А да не говорим колегите с малък стаж какво вземат. Тя брутната ми заплата няма 1080лв
114
2
 
11
 
! Отговори
Константин преди 1 седмица
Лъжат. И забележете, ще има заплати, ама 2021 г. герб тогава няма да са на власт.
113
3
 
31
 
! Отговори
Бивш учител преди 1 седмица
Такева предаде най-масовата стачка в новата ни история-учителската. Тя е виновна не по-малко от Вълчев, който въведе принципа "Парите следват ученика" , за състоянието на образованието днес.Всичко вървеше добре до момента, в който решиха да преговарят с правителството, прекратиха седянката, купиха я,и резултатът е видим, навсякъде. Ученика вече е ходещата касичка на образованието, всичко се върти около парите, които го следват, не около качеството на обучението. Разтуряй седянката....
112
1
 
40
 
! Отговори
Софийска даскалица преди 1 седмица
Къде ги дават тези заплати на учители по 1000+ лв да се кандидатирам и аз? Заплатата ми след удръжките за данък и осигуровки е 620 лв чисто. Младите колеги и 600 лв не могат да стигнат, освен ако не ги нагърбят с лекторски или разни проекти.
111
4
 
25
 
! Отговори
пецата преди 1 седмица
не е лесен труда на даскалите да ви учат ла.ната на знания, но какво може да е детето като видиш родителите, пият, карат се ,бият се, онзи ден комшийката я засичам с лапето(6 г) и с любовника си на едно скатано кафенце, ей в такава среда израстват а после ги поемат даскалите, не че всички даскали са цвете, сега ако направят заплатите високи ще се напълни с връзкари дето нищо не могат и не знаят , общо взето образованието го зачерквайте с дебел хикс, материалът не става за съжаление
110
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Другарката Такева няма ли да се "такиса" най-накрая?
109
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На тази дебела леличка дебелата й дъщеря до онзи ден била в уоравителния съвет на София тех парк. Преди това била областен уоравител на София. Съшата селинджърка като майка си с китното име Живка. Живка и Янка се наместили на благи службички и си цоцат. Няма да де изненадам Янка сега да подстрекава протести докато измислят бова длъжност на Живка. Много са близко двете събития по време