Четвърто поколение неграмотни: Виновни ли са ромите за това?

Лекар направи експеримент – 7-класници не могат да пишат прости изречения
Обновена: 28 юни 2018 13:16 | 28 юни 2018 10:30,
253


Лекар от Ихтиман направи експеримент и даде елементарни задачи по математика и български език на ромски ученици в 7 клас. Оказа се обаче, че те не могат да четат и пишат дори прости изречения като: "Днес времето е слънчево".

"Изненадата ми беше много голяма, защото това са деца, които кандидатстват за професионална гимназия, но не са в състояние да прочетат, напишат и сметнат нищо. Това са познания по български език на ниво детска градина", коментира д-р Виктория Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според нея грешката е системна и не смята, че учителите имат конкретна вина, защото работят в зададената им рамка. По думите на д-р Чобанова на преподавателите не се дават инструменти, с които да задължат дете, което не желае да учи и да посещава училище.

"Това е четвърто поколение неграмотни. Това дете книга не е виждало преди да стъпи в училище. Тези деца са в училище, защото ако не са, техните родители няма да получават детски надбавки", каза още тя.

Д-р Чобанова е изпратила писмо до Министерството на образованието и науката след своя експеримент, но все още не е получила отговор.

"Това не е нещо ново, в последните 10 години тези процеси са по-видими. Това не се отнася само до ромските деца. Голяма част от българските ученици са функционално неграмотни", посочи от своя страна психологът и блогър Огнян Исаев.

Според него част от децата не посещават предучилищни групи и това е също е част от проблема. Проблемът е в системата, не в децата, убеден е той.

Исаев е на мнение, че стратегията за интеграция на ромите не се изпълнява от никого и не може да изискваме нещо повече от реалността. Това е базата, която е налична като ресурс, капитал и възможности, смята той.

Психологът не се съгласи с твърдението на д-р Чобанова, че има четвърто поколение неграмотни сред ромите. Не е съгласен и че учителите нямат инструменти и различни методики в работата си с децата. По думите му трябва да има индивидуален подход към всяко дете.

"Висшите университети са пълни с неграмотни хора и това не са само роми", отбеляза Огнян Исаев в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
25
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Ха сега въпросният психолог и блогър Огнян Исаев да се вземе в ръце и да направи показно как точно индивидуално да се работи по въпроса в един клас с поне 25 ученика, безкрайно незаинтересовани от знания по български и математика, да покаже нагледно и как учителите да се справят с агресивните родители, чиито брой расте лавинообразно.
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са разбира се, мен да не би някой на сила да ме е карал да уча.
58
0
 
13
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименПри всички други освен ....те проблемът е друг-не учат неща,които не ги интересуват.Общата култура като цяло е много ниска,дори при иначе интелигентни и квалифицирани хора.И аз имам едно такова в къщи-учи в Англия,обаче понятие си няма от английска история и култура,а за четене на британски класици и дума да не става!Аз съм *** работник и пак знам много повече.Луди пари хвърляме за това образование и вече не знам дали има смисъл-освен "Калинка" какво друго да излезе ....
57
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Лекар направи експеримент 7-класници не могат да пишат прости изречения" Толкова ли е трудно да напишете "седмокласници" че използвате цифри вместо букви!Колкото ман./галите толкова и "журналята" май са прости също. А по самата тема , голям праз че не могат да пишат и четат ,Бойко ги храни срещу глас .Това им е достатъчно ."Да живее чичко Шорош".
56
2
 
3
 
! Отговори
Едино не ут тиах преди 5 години
ние виарнУ. ние сте мнугу гурумотни
55
1
 
37
 
! Отговори
СС преди 5 години
Бях български консул в една европейска държава. При мен идваха всякакви роми - загубили си или са им "откраднали" паспорта и парите. Задължен съм да им издам пасаван (документ за връщане в България). А те не могат да си попълнят най-елементарен формуляр. Не знаят рожденната дата на майка си. Питам ги дали са женени, коя е съпругата - те не знаят! Живеели с Айше и това е. Но иначе се разхождат из цяла Европа и се оправят някак си...
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ААААА как така 53-ти. Щом могат да пишат тройки без покритие, защо на мойто дете не му повишат оценката с една единица, за да има отличен, а не му стигнаха 4 стотни, за да завърши с отличен 5.50, А. Какво ще кажеш по този въпрос?? А!!! Мерим май с двоен аршин.
53
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започнах училище 1964година в 32 училище, в София. В класа ни имаше около 6-7 ромчета. На четвъртата година вече ги нямаше,а съученичката ми,Кармен , роди! Такъв им е начина на живот! И явно трябва да приемем фактите,но поне да ги държим изкъсо като едно време!
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички рoми да се изпратят в една една територия и да им се направи държава, ще ги видя как ще взимат помощи като не произвеждат и не работят нищо и нямат икономика! Има толкова много незаселени територии по света, направете им една държава и ги изпратете там! Или всички останали общества сме длъжни да ги издържаме?
51
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом изпращат децата си на училище само заради детските надбавки, да се обвържат детските надбавки и помощите за бедност с успеха на учениците, а не с формалното им присъствие. Ако не покрива минимум среден успех добър 4 - да няма помощи и надбавки. И това да е за всички етноси, не само за ромите, защото ще кажат, че пак ги дискриминираме. И за да не пребиват учителите за оценки - да има външно оценяване за всички, които ще искат помощи и надбавки, тестове, които да се проверяват в други градове
50
1
 
24
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Заглавието задава въпрос , а съдържанието не дава отговар. Що така?
49
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо им е на ромчетата да четат и учат? Колко от вас ще вземат на работа ром, макар и научен да чете и пише? За тях в тази среда ограмотяването е излишно и невлизащо им в услуга усилие. Интеграцията е двустранен процес. Искаме те да се интегрират, но не искаме ние да ги интегрираме. Исках, но нямах желание. Това е.
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чичо Гошо - Ти сериозно ли мислиш катаджиите за грамотни? Има и такива де, ама.....
47
2
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименЕстествено не само ГЕРБ са виновни!Още от началото на "демокрацията" всичко тръгна накриво.Първо БСП владяха тоя електорат,после ДПС успя да го придърпа,но когато всичко бе поставено на делова основа ГЕРБ стана доминиращ потребител.Каква е схемата?Компактното р.ом.ско население е организирано в нещо като общини,командвани от патрони.Те организират цялостния живот,вкл.гласуването.Плаща се направо на тях,а те осигуряват гласовете.Голямо удобство,ако имаш пари,а ГЕРБ имат ясно откъде!
46
1
 
10
 
! Отговори
бг преди 5 години
През Възраждането на входа нанякои български училища е пишело "Помогни ми да се возвися" .Сега трябва да пише "Ако не знаеш -ще те научим , ако не искаш-ще те принудим"
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се направи същият експеримент с българчета резултатът ще е подобен.Срам ме да го кажа, но синът ми(студент по медицина) докато беше ученик прочете само една книга(за Незнайко) освен учебниците.
44
10
 
3
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Бойко е виновен. Точка.Още един повод да дадем властта на Корнелия.Шегувам се , бе.
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разкажа една реална история от преди 15-тина години. Придружавам близък който е инвалид с инвалидна количка, та трябваше да ходи на начален компютърен курс. Отиваме там и се започна да го разпитват и т.н. и постоянно онзи който им преподаваше му се подиграваше от типа, а ти какво не си ли виждал компютър, бе?!. Намесих се не можех да гледам този цирк който г-н Симонски сътвори. Този същия сега е някакъв шеф в държавна агенция електронно управление.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега увеличение със 100 % на заплатите на тези учители, които са ги пуснали да стигнат дотук, защото не са само те. И в други населени места на България ги виждаме тези неща.
41
1
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Като чета някои журналистически творения заключавам, че не само ромите са неграмотни, но и доста от "елита" ни: политици, журналисти, юристи и т.н. "Ме"-кането (ходимЕ, работимЕ и т.н) стана повсеместно, пълен и непълен член се бъркат почти винаги... Това грамотни хора ли са?