Четвърто поколение неграмотни: Виновни ли са ромите за това?

Лекар направи експеримент – 7-класници не могат да пишат прости изречения
Обновена: 28 юни 2018 13:16 | 28 юни 2018 10:30,
253


Лекар от Ихтиман направи експеримент и даде елементарни задачи по математика и български език на ромски ученици в 7 клас. Оказа се обаче, че те не могат да четат и пишат дори прости изречения като: "Днес времето е слънчево".

"Изненадата ми беше много голяма, защото това са деца, които кандидатстват за професионална гимназия, но не са в състояние да прочетат, напишат и сметнат нищо. Това са познания по български език на ниво детска градина", коментира д-р Виктория Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според нея грешката е системна и не смята, че учителите имат конкретна вина, защото работят в зададената им рамка. По думите на д-р Чобанова на преподавателите не се дават инструменти, с които да задължат дете, което не желае да учи и да посещава училище.

"Това е четвърто поколение неграмотни. Това дете книга не е виждало преди да стъпи в училище. Тези деца са в училище, защото ако не са, техните родители няма да получават детски надбавки", каза още тя.

Д-р Чобанова е изпратила писмо до Министерството на образованието и науката след своя експеримент, но все още не е получила отговор.

"Това не е нещо ново, в последните 10 години тези процеси са по-видими. Това не се отнася само до ромските деца. Голяма част от българските ученици са функционално неграмотни", посочи от своя страна психологът и блогър Огнян Исаев.

Според него част от децата не посещават предучилищни групи и това е също е част от проблема. Проблемът е в системата, не в децата, убеден е той.

Исаев е на мнение, че стратегията за интеграция на ромите не се изпълнява от никого и не може да изискваме нещо повече от реалността. Това е базата, която е налична като ресурс, капитал и възможности, смята той.

Психологът не се съгласи с твърдението на д-р Чобанова, че има четвърто поколение неграмотни сред ромите. Не е съгласен и че учителите нямат инструменти и различни методики в работата си с децата. По думите му трябва да има индивидуален подход към всяко дете.

"Висшите университети са пълни с неграмотни хора и това не са само роми", отбеляза Огнян Исаев в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо беше, че ако учителят пише двойка, то той е лош учител. Това е още от края на тошовото време. След това дойдоха делегираните бюджети. Ако дори един ученик отпадне поради слаб успех, броят на учениците в класа намалява и не може да се сформира паралелка, което води до съкращаване на поне двама учители. Учителите, бедни, презрени, не могат да си позволят да останат без работа. И между тях има солидарност. Затова се пишат тройки на килограм.
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът е, защо само с този етнос има проблем?!
38
0
 
37
 
! Отговори
сф преди 5 години
В квартала има ромско семейство. Съжалих ги и им подарих здрава детска количка, понеже се сещате, че им е перманентно нужна. След два дни беше на парчета. Такова е отношението им към образованието - безплатно и задължително.
37
0
 
29
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
А не бе аз съм им виновна...Защо ПОСТОЯННО навирате в носовете на хората това племе,което не се интересува от друго освен да се множи и да лежи.
36
1
 
19
 
! Отговори
Пипето преди 5 години
Това е расистка статия, започваща са абсолютно расистки въпрос. Толкова съм възмУтен и огОрчен, че поемем цялата вина!
35
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали управляващите се усещат, че вече сме в Четвъртата /и последна/ национална катастрофа - демографската, от която няма измъкване? От всякакви икономически, политически, финансови, дори и военни катастрофи може някак да се оцелее, но демографската слага край на всичко!!!
34
0
 
32
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Като не могат да четат,как вземат шофьорска книжка?Предлагам КАТ като спира за проверка колите,да проверява и за грамотност.Достатъчно е да накара да прочете нещо от правилника за движение по пътищата.Ако не може-взимане на книжката и завеждане под съдебна отговорност на тези които са му я издали.Най--вече изпитващите!
33
1
 
19
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Държавната администрация не си върши работата, а няма и връзка между институциите. при всеки случай като Ботевград, вместо да се показват по телевизии, трябва да се праща една бригада от полицаи, НАП, МОН, социални, закрила на детето, НОИ и т.н. и да се разчепква цялата фамилия на всеки участник. Много бързо ще се кротнат.
32
0
 
21
 
! Отговори
Верно преди 5 години
До АнонименТочно за това става дума-получаването на помощи,здравно обслужване и ГЛАСУВАНЕТО да се обвържат с грамотността.И не е нужно да има директни забрани и ограничения,а косвени.Примерно въвеждане на машинно гласуване,а партиите/кандидатите да са без номера,като се разбъркват при всяко гласуване,задължително подаване на СОБСТВЕНОРЪЧНО попълнени заявления и др.такива неща.Видяхме че това работи-недействителните бюлетини рязко се увеличиха,когато бе въведено нещо в тая посока.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NoNameКато ти чета "умните" идеи, явно и ти си от жертвите на образователната система.
30
1
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да ни дойдат едни нови политици които да ни решат проблемите с ромите!
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но пък знаят да гласуват
28
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 5 години
А не ве! Аз съм виновен! Да ви.....
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са ГЕРБ.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задължителното образование е грешка. Агрофитнеса не изисква грамотност.
25
2
 
17
 
! Отговори
От щаба на ГРОБ преди 5 години
Нема значение че са неграмотни,по избори има кой да им покаже коя бюлетинка трябва да пуснат.
24
1
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да се състави един списък от мерки за решаване не проблемите с ромите!
23
3
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Българин Колега по форум, в кръга на майтапа, само като чета поста ти, мога да позная, че си гласувал за Герб! Едно към едно с тяхната философия! Разбирам иронията ти, обаче.
22
0
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да караме тротинетки!
21
0
 
22
 
! Отговори
ДО КОГА преди 5 години
ДЪРЖАВАТА ИНДИЯ Е ПРИЗНАЛРА ТОВА НАСЕЛЕНИЕ ЗА НЕЙНО--ДО КОГА ЩЕ СЕ ЧАКА И НЕ СЕ ПОДПИСВА СПОГОДБА ЗА ИЗСЕЛВАНЕ НА ТЕЗИ В РОДИНАТА ИМ-ИНДИЯ..ВРЕМЕ Е...ТУК СА ПРИСТИГНАЛИ МАСОВО ПО ВРЕМЕТО НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ,КАТО СЪПЪТСТВАЩИ МАРОДЕРИ НА ОСМАНЦИТЕ--ДА СИ ХОДЯТ В РОДИНАТА-МАЙКА ИНДИЯ...