Без тухли, само гипсокартон и дограма: Ново школо се руши

Родителите настояват да се намери отговорен
24 юли 2018 08:50,
93
Без тухли, само гипсокартон и дограма: Ново школо се руши
Снимка: bTV

Новопосроено школо във варненския квартал "Аспарухово: пустее, защото е опасно и се руши. Родители на ученици, които биха могли да учат в новото училище настояват за ремонт на сградата, за да може децата им отново да прекрачат прага й.

Построена преди 6 години за 5 млн. лева, проблемите със сградата на основно училище "Васил Левски" започват веднага след като децата влизат в нея.

"Сградата представлява колони, дограма и гипсокартон. Няма тухли! Срамота. Абсолютно престъпно строителство", коментира пред bTV родителят Георги Георгиев.

В края на миналата година децата са изведени от училището, тъй като сградата е обявена за опасна. След като половин година не се случва нищо, родителите се вдигат на бунт.

В крайна сметка от общината назначават експертиза, която установява, че сградата има сериозни конструктивни проблеми, а заложеното в проекта за строителството й не е изпълнено на 100%.

От общината вече са сключили договор с проектантска фирма, която до средата на август трябва да направи технически проект на бъдещия ремонт. След това ще бъде обявена обществената поръчка.

"Ако нямаме жалби от някои от участниците в тръжната процедура очакваме, че ще се справим до края на годината да приключат приоритетно строителните работи, за да може децата да бъдат върнати в училището", заяви Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

Ремонтът ще бъде със средства от общината, които впоследствие ще бъдат търсени от строителя по съдебен ред.

Към днешна дата няма отговори от тяхна страна в каквато и да е форма, допълни Христо Иванов. Родителите обаче настояват и някой да поеме отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-важната информация е чий е бил първоначалния проект и кой го е одобрил.Ако е възможно и да им се направи интервю.
24
2
 
31
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Нов строеж се прави с:Одобрен проект от хрантутнициФирма строителнаАКТ -14,15,16 приети от хрантутнициГаранция по строежа.......Сега-хрантутниците в затвора за длъжностно престъплени и фирмата връща парите на 100%с лихвите за 6г.назад и нова фирма .....
23
2
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
"Работим в интерес на гражданите""Видими резултатите за България""Реални решения за България""Да докажем, че България може"все предизборни слогани на герб
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минимум време, минимум материали, минимум труд - апотеоз на КАПИТАЛИЗМА. Оптимизация му казват. И се счита за невероятен подход. От три минимума какво да излезе.И не е само тук така, в целия свят е същото. Ако има нещо като хората, то е ВЪПРЕКИ системата, а не ЗАРАДИ нея.
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И най-простата сметка показва, че яко се е крало. Ако Сотир може да смята, вече трябва да се самосезирал!
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Северна Америка е широко застъпен този вид стройтелство, става бързо и е сравнително лесно, НО трябва да имаш опит , само с прочитане на упътването и клипчета в туб-а не става
19
7
 
24
 
! Отговори
Манипулю преди 5 години
"Преди 5 години от май 2013 до август 2014 управлява Орешарски !!!! Не приписвайте заслугата на Герб ,крадлива комунистическа *** !!!!!"Скъпи ***,Защо мислиш, че който не е от Герб е от БСП? Типично ограничено мислене, тип кон с капаци.
18
0
 
36
 
! Отговори
Саки преди 5 години
А фирмата на строителя отдавна е прехвърлена на клошар от ботевградския регион. Класическа схема на варненските общинари . Някой прибра около 4 млн. само от едно училище.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Школо" е от руски , и като ще я ползвате , използвайте и производните й- "школьники",
16
8
 
12
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 5 години
До Aide pak GerbВсички българи са крадливи комунисти без изключение!
15
1
 
34
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
От общината вече са сключили договор с проектантска фирма, която до средата на август трябва да направи технически проект на бъдещия ремонт. След това ще бъде обявена обществената поръчка.НЕ РАЗБРАХ - за построяване на сграда е била поръчка. Не е ли трябва фирма -изпълнител със свои средства да отстранши проблема? или фирма изпълнител е на кмета ? СЕГА ЩЕ ГРАБНЕ ОЩЕ ЕДНА ПОРЪЧКАЛ ПОСЛЕ СЛЕДВАЩА? прокуратура КЪДЕ Е? ТОВА Е ИЗМАМА С ОСОБЕННО ГОЛЯМА СУМА - 5 МЛН.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12, училището е строено по обществена поръчка пусната от гербаджииската ОБЩИНА. То добре че има прозорци...
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори навремето първобитните хора са знаели, че постройка се прави, като се свържат едно с друго по-малки блокчета. Всичко друго е плод не на инженерна мисъл, а на някаква друга, в случая - на далаверната мисъл.
12
30
 
8
 
! Отговори
Aide pak Gerb преди 5 години
Преди 5 години от май 2013 до август 2014 управлява Орешарски !!!! Не приписвайте заслугата на Герб ,крадлива комунистическа *** !!!!!
11
1
 
38
 
! Отговори
? преди 5 години
Този който е приел строежа, технически надзор и фирмата изпълнител са виновни. В БГ са невинни.Децата да ходят да учат в чужбина
10
4
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
ей, жено! виж си първото изречение и *** си пий хапчетата!
9
4
 
15
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
така е, откак зеха да правят школо а не даскало, нещата не вървят.
8
0
 
38
 
! Отговори
бг преди 5 години
Съгласно Закона за устройство на територията сградата има минимални гаранционни срокове ,дори и да не са записани в договора за строителство.За конструкцията е мин.10г. така че фирмата трябва да поеме всички разходиhttps://lex.bg/laws/ldoc/2135470557
7
4
 
42
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
Герберите строят като във филмово студио: отпред красиво, ама като приближиш виждаш, че отзад е кухо!Трайноста на "монолитното" им стройтелство е според годността на боята с която е намазано.
6
6
 
34
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Тухли нема, некой от ГЕРб ги е откраднал за хотела си! Куче влачи самолета, диря няма е това е апашка България!