Закриват езиковата в Търговище - няма ученици

За последните 4 години не е имало прием и в 8 клас
24 юли 2018 20:54, Анисия Иванова
30
Закриват езиковата в Търговище - няма ученици
Архив: Булфото

Поради липса на ученици закриват езиковата гимназия в Търговище. ПГИЧЕ "Митрополит Андрей" не може да реализира държавния план-прием за четвърта поредна учебна година и това е основната причина за крайната мярка, пише в докладната до Общинския съвет вносителят на предложението зам.-кметът Рая Матева.

Профилираната гимназия за изучаване на чужди езици е разкрита през март 2003 г. През първата учебна година тук се обучават 66 ученици в три паралелки. През следващите приемът на ученици в 8 клас се реализира успешно, като броят им през учебната 2007-2008 г. достига 269 ученици.

Още по темата

От учебната 2014-2015 г. настъпва негативен процес на намаляване на учениците и няма сформирана паралелка в 8 клас. Тази тенденция продължава и през следващите учебни години. Причините са свързани със засилената миграция на семействата от града и региона в чужбина или в по-големите градове.

Значителен е и отливът на ученици, желаещи да се обучават в профилираните чуждоезикови паралелки на училището, поради разкрити паралелки с подобен учебен план в двете общински средни училища в Търговище. Тези фактори са причина ПГИЧЕ "Митрополит Андрей" да не може да реализира държавния план-прием за четвърта поредна учебна година.

През периода с нулев прием в 8 клас учениците намаляват: от 139 през 2014-2015 г. до 23 през 20017-2018 г. и за 2018-2019 г. - няма желаещи.

След излизането на резултатите от първи етап на класиране става ясно, че и тази година обявеният държавен план-прием в гимназията няма да бъде реализиран. Заради това началникът на РУО-Търговище Елка Станчева издава заповед за закриване на паралелката.

На основание заповедта на РУО, невъзможността за финансиране на училището и създалата се трайна тенденция за липса на ученици се налага закриване на учебната институция.

Учители няма да бъдат освобождавани, тъй като досега те са били титуляри в други училища и са били лектори в Езиковата гимназия. Директорът се пенсионира, другият непедагогически персонал е вече устроен на работа, уточни за БТА Елка Станчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Българите се изселват от Търговище, на другите езици не им трябват - за тях работят куп програми ...
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Там в селскостоп. техникум са само римляни. Другите техникуми ги сляха по два, за да не ги закрият и пак едвам сформират паралелки.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТърговищенецВ града сега се строи и ремонтира, защото досега не се строеше и ремонтираше. Всичко се прави с отпуснати пари по разни програми. Но инвестиции, нови работни места, заплати- кота нула. Построените нови жилищни кооперации стоят непродадени от години. Всяка година се закрива училище в някое село или се сливат паралелки. Малкото ученици от селата се извозват до градските училища, за да не се закрият паралелки или училища в града. Град със заглъхващи функции.
25
0
 
1
 
! Отговори
Ивайло преди 5 години
До ТърговищенецРемонтират да има де бай *** да си паркира колата !
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще закрият България поради липса на хора
23
2
 
8
 
! Отговори
Жан Клод Юнкер преди 5 години
На нас ни трябват прости българи за чистачи,що са им училища ?
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 89 год. Насам... започна закриването и на държавата, преди бяха виновни комунистите...а сега ??????
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми "умнико" русофил ли си или какъв не знам. Бил съм в Русия десетки пъти по работа и често млади колеги не говорят руски свободно. Да, но руснаците също като нас учат англииски и не е имало езикови пречки. Също така говоренето/четене на "англикански" не изключва да знаеш и руски или друг славянски език-понял бля...
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Ха-ха..........че за какво ти е англикански???? С ягодите, когато ги береш ли ще разговаряш??? Я по-добре учете, или с припомняйте РУСКИ ЕЗИК! Скоро ще ви потрябва...............ПАК!!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ujasssss
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами семействата с деца са в чужбина, а родолюбците с деца в София, Варна, Пловдив..и тн, където пък е проблем да ги запишат, щото няма места в училищата. Почти 30год безидеино управление на най-важното в една държава-човешките ресурси. Затова и няма никога да сме като Холандия/Белгия/Германия-англ език е задължителен и с изпит във всички училища, такова нещо като езикова гимназия има само за деца със спец интереси-т.е ще ставал филолози или нещо такова
17
4
 
18
 
! Отговори
Търговищенец преди 5 години
От Търговище съм, понастоящем в София, по стечение на обстоятелствата. Неотдавна се прибрах за малко и забелязах, че в града се строи, ремонтира се, обновява се. Работа пак няма кой знае колко и добре заплатена, но града се обновява. Това хубаво, но защо се случва години след като младите се изнесоха? Нима ремонтират града сега за останалите роми и турци прииждащи от селата? Браво ГЕРБ, браво.
16
3
 
8
 
! Отговори
xaxa преди 5 години
На проведените държавни зрелостни изпити през 2009 година ПГИЧЕ Митрополит Андрей е на трето място в България с успех отличен 5.57...
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олеле до къде стигнахме-да закриваме училища в не чак толкова ,,малки''градове....не ни чака нищо хубаво....
14
2
 
15
 
! Отговори
Див селянин преди 5 години
Десетгодишното управление на един селянин, ни доведе до този крах. Всичко будно избяга, за съжаление. Пътят е предначертан. Спасение няма. Унищожиха България, но тези, които я унищожиха не осъзнават постъпката си, защото са ......
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опустява родината бавно, неусетно почти... Тъжно е някак. А сме без това малко народ, имаме земя, не е като да сме в някоя пустиня, бихме могли да живеем добре тук. Бихме... Но кой ще остане да се бори с вятърни мелници, когато може да отиде някъде на запад и да изживее един по-достоен живот? Тъжно...
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
грешките на завряния зет, раздаде предприятия на хора, които идея си нямат как да ги оправляват. Иначе Касим Дал си има хубав хотел на един от входовете на града. Касим Взел да вземе сградата и да я направи нещо.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обяснението е просто - директор пред пенсия. Не е единственото училище с подобна съдба. Ужасна грешка е, че директорите нямат мандат.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавна политика - съсредоточиха всичко в София и хората са поставени пред следната дилема - или в София или през някой от терминалите на летищата.Кадърните - на терминала, тея, дето смятат, че няма да могат навън - в София.Освен да биете една ограда около София и да закриете останалата част от държавата, друг изход не виждам при тези обстоятелстава.
9
7
 
8
 
! Отговори
Лично мнение преди 5 години
До БоцеЕзиковите гимназии отдавна не са това,което бяха,а и не са актуални.В днешно време всеки който желае може да научи език,а оттам нататък?