Отлив на BG студенти към университети в чужбина

Българите предпочитали топлите страни вместо Скандинавия
22 авг 2018 08:15, Петя Славова
75
Отлив на BG студенти към университети в чужбина
Снимка: pexels.com

Наблюдава се отлив на български студенти към университетите в чужбина, в които началото на учебната година наближава, съобщава "Монитор". Според изданието, че има отлив от Дания и вместо към Скандинавия българските мозъци зад граница се насочват към по-топлите Италия и Испания.

Въпреки че се очакваше по-малък интерес към университети в Англия след Брекзит, страната продължава да е най-привлекателна образователна дестинация.

Агенциите, които подготвят нашите ученици за предстоящия им прием, смятат, че въпреки безплатното обучение има по-малък интерес за следване в Дания, което се дължи на променените критерии за кандидатстване там и притесненията на кандидатите дали ще успеят да ги покрият.

"Сред причините са намалената квота за прием на студенти от ЕС, специфичните изисквания за брой часове по ключови за специалността предмети и по-голямата конкуренция. За сметка на това младите хора и техните семейства започват да търсят програми на английски език в Италия и Испания.“, уточниха от една от агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
ДИЛЕМАТА преди 5 години
Сертифицираите университетските програми по мждународни критерии.Още по добре е акредитиране ВУЗ към водещи световно признати УЧИЛИЩА-ТОГАВА ДИПЛОМИТЕ ЩЕ БЪДАТ МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАТИ.ИНАЧЕ СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ИМА МАСОВИ ЗАКРИВАНИЯ
66
0
 
14
 
! Отговори
Студент в Германия преди 5 години
До 68Не мога да се съглася.Образованието в чужбина е в пъти по-добро от България.Казвам го от личен опит.Завърших бакалавър в СУ,специалност молекулярна биология.Излязох от университета добре теоретично подготвена и практически кръгла нула.Защото базата е стара,няма пари за реактиви.В момента съм магистър в Германия и тук базата е супер-модерна ,само се иска да учиш и да имаш идеи.Голям Кеф...
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като има кой да плаща, защо да не ходят. Да са живи майките и бащите на пишльовците, че угаждат на прищевките им. А какво учат в чужбина - специалности, с които няма да си намерят работа не само в Западна Европа, но и в България. Да не се заблуждаваме - отиват в университети, финансирани от ЕС, а са същите като масата университети тук - създадени са да смучат пари и бюджет. Да учиш навън има смисълм, ако е в най-престижните, където ти трябват чували с пари. Всичко останало е ала-бала
64
2
 
1
 
! Отговори
до 666 преди 5 години
сканирай си дипломата и е покажи да се ориентираме за нивото
63
2
 
11
 
! Отговори
666 преди 5 години
Четейки коментарите ви, виждам, че неграмотни хора коментират висшето образование! Спрете се, това е доста над вашето интелектуално ниво. Пийте си ракийката и не се занимавайте с неща, които не разбирате!
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"българските мозъци зад граница" ???????????????????????
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то не е само да влезеш и да учиш в чужбина,а и трябва да завършиш успешно.
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
медицина.стоматология.фармация.комп.науки и започваш работа веднага.всичко друго-соц.помощи
59
10
 
17
 
! Отговори
Лора преди 5 години
Не знам как има отлив от следване в чужбина. Випускт на дъщеря ми, който завърши тази година 100 % заминават да следват в чужбина. Никой не остава в България.
58
5
 
9
 
! Отговори
до 59 преди 5 години
дай справка какво завършват нашите студенти в чужбина . 10% са с качествени специалности останалите : журналистика , право , мениджмънт , икономика , бизнес администрация. На кого са нужни те в България да си остават там в чужбина и да ги си хранят
57
5
 
16
 
! Отговори
преградата на БКП преди 5 години
До ВУЗЗавършвайки ВУЗ не е достатъчно! Необходима е благословията на БКП и членството!БКП повсеместно затваряше вратите на безпартийните и издигаше верни некадърници!
56
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отлив на BG студенти към университети в чужбина - Успешно завърширлите от тези млади хора никога няма да се върнат в България.Ще се върнат само тези на които мама и тати са им осигурили светло бъдеще в борда на директорите на семейното фирма ,където нищоправенето и липсата на адекватни знания ще бъде обвито във тайствен ореол. Може да се върнат и тези ,които са мили чинии по ресторантите за да си изкарат пари за издръжката. Рядко човек завършил в чужбина ще намери достойна реализация в БГ.
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичко зависи от студента. В англия плащаш 9500 паунда и не знаеш защо ги плащах особено за специалности : менджмън , право , бизнес , икономика,математика IT които не искат никакво оборудване и материална база освен един лектор какъвто можеш да намериш и в България а и хакерите на изток са много по добри от английските.
54
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в чуждите университети ти вземат парите и ти пишат диплома.Малко са класните университети и специалности,както и тук.
53
5
 
15
 
! Отговори
ВУЗ преди 5 години
До 41Учиш се и следваш научен комунизъм за да станеш общ работник с тапия!Заминаваш за Чехия интервент приемат те във ВУЗ без изпитИАктивен спортист и комсомолец изпитват те на перманентни сесии и ставаш шеф.Партизански син, оставач приемат те по буква Ж и ставаш шеф на отличниците!
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад човек със средно и семейство издържаи жена и деца.. Тука останали само висшисти и обикалят с масовия транспорт от една на втора и някои и трета работа.
51
2
 
24
 
! Отговори
haha преди 5 години
Та по "онова" време, сме били в челната 10-ка в света по образование - 7-ми. Сега сме някъде къмто 50+ място.*****************************************************************************По онова време образованието беше по германски образец (поне за институтите в София) и беше с много изисквания. Не всички изкласяваха а и имаше голяма конкуренция. Сега образованието е чист "бизнес" тоест може да си купиш каквото искаш ако имаш пари.
50
7
 
5
 
! Отговори
BON POR ORIENT преди 5 години
До БерлинГОДЕН ЗА ОРИЕНТА! - такъв печат удряха в чужбина в дипломите на наши студенти!
49
15
 
17
 
! Отговори
БКП активист преди 5 години
До Х конгрес на БКППрез царско хората не са ходили токова на училище и са били полунеграмотни. Селяните като искат да напишат нещо са ходели при селския писар да им го напише. Масово се е учело до 4 клас, само основните неща. Качественото образование започва когато БКП поема нещата в свои ръце.
48
4
 
12
 
! Отговори
карупция преди 5 години
До АЛО СОФИЯОт фолкспевици и старчоци не можеш да се фредиш никъде!Надарените забягнаха на Запад и останаха кадрите на БКП-ГЕРБ!