Отлив на BG студенти към университети в чужбина

Българите предпочитали топлите страни вместо Скандинавия
22 авг 2018 08:15, Петя Славова
75
Отлив на BG студенти към университети в чужбина
Снимка: pexels.com

Наблюдава се отлив на български студенти към университетите в чужбина, в които началото на учебната година наближава, съобщава "Монитор". Според изданието, че има отлив от Дания и вместо към Скандинавия българските мозъци зад граница се насочват към по-топлите Италия и Испания.

Въпреки че се очакваше по-малък интерес към университети в Англия след Брекзит, страната продължава да е най-привлекателна образователна дестинация.

Агенциите, които подготвят нашите ученици за предстоящия им прием, смятат, че въпреки безплатното обучение има по-малък интерес за следване в Дания, което се дължи на променените критерии за кандидатстване там и притесненията на кандидатите дали ще успеят да ги покрият.

"Сред причините са намалената квота за прием на студенти от ЕС, специфичните изисквания за брой часове по ключови за специалността предмети и по-голямата конкуренция. За сметка на това младите хора и техните семейства започват да търсят програми на английски език в Италия и Испания.“, уточниха от една от агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не завиждайте бе, и вие сте си умни
6
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яяяяяяяяяяя....................амчи нашите "умници" да учат ли отиват или на плаж???? Мале мила, и ние ще разчитаме после да ни "оправят" държавата!!! След 4 или 5 години плажуване по топлите страни, баровете и дискотеките по Средиземно море, на Ривиерата................Господ да ни е на помощ!!!!!
5
4
 
23
 
! Отговори
Трай, не думай! преди 5 години
Като има отлив, да не вземат да закрият някои нашенски "университети"?Къде и как ще си докарват тогава допълнителен доход тетките и чичаците от БАН?
4
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мозъци!?! Какви мозъци са това. Това трябва да се нарича "безмозъци". Отиват в Англия например и записва английския Ботевградски интернационален университет и си мислят, че са постигнали нещо. А то нищо. Но иначе започват веднага работа като разносвачи на пици! Страшно образование!
3
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия колко са отишли?
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като знам какви бегета са в италия и испания...Много млади мериджей.Там им е екстра.
1
15
 
11
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
..Idealno....Neka zavurshat i vzemat diplolite na Zapad.....i da se vurnat v BG! ..Pechelim ....vsichki!