Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?

Къде има липсващи места...
Обновена: 25 авг 2018 08:54 | 25 авг 2018 07:45, Петя Славова
354
Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?
Снимка: БТА

Средно по 100 свободни места са останали в българските висши учебни заведения. Такава е бройката студенти, която трябва да намерят Техническият университет - София, Тракийският в Стара Загора, ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград, както и в Техническият университет във Варна, за да стартират годината със запълнени курсовете, предаде "Монитор".

Още по темата

В други родни вузове обаче търсят по-голям брой кандидати – в Русе те са 250, а в Пловдив 130, докато трети като Лесотехническия в София се надяват на още 50 студенти.

В Технически университет – София свободните стотина местата са разпределени между професионалните направления: "Енергетика"; "Електротехника, електроника и автоматика", "Общо инженерство" и "Машиностроене". В Стара Загора основната част от останалите незаети места са в аграрните специалности: зооинженерство, рибовъдство и аквакултури, екология и опазване на природната среда, агрономство.

ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград запълват липсите предимно в редовната форма на обучение- в специалност "Право" има 10-12 незапълнени места, в български и китайски език има 3-4 места, математика - 5 места, 6 в специалност "акушерство".

Във Варненския технически бройките са разпределени в специалностите "Електротехника", "Електроника", "Топлотехника" и "Експлоатация на флота и пристанищата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 259Единици са успелите само за некадърници като теб.В моята сфера-юридическата ,познавам над сто 100 човека с доходи 2000 лв и нагоре.И още толкова с доходи от 1200 лв до 2000 лв.Това,че ти си некадърен и не можеш да се реализираш,не означава,че и другите са такива.Ама като учите "Културология" и други подобни естествено,че няма да си намерите работа.Или пък ако сте пишман инженери,не случайно не ви наемат на работа.А кой е *** и кой умен се вижда как се е реализирал и доходите.
230
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономистите ги взимат на работа с връзки. За началници свои хора да топят другите ..Инженер или програмист никой не взима на работа с връзки - рисковете и загубите ще са прекалено големи ..
229
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че в България няма сигурност. Самите фирми наемат временен персонал и човек не знае кога ще го съкратят. Където вземат хора без връзки в повечето случаи е временно или сезонно така е в тази жалка територия б.лгаристан
228
0
 
8
 
! Отговори
До 257 наблюдения преди 5 години
Истината е, че в България няма сигурност. Самите фирми наемат временен персонал и човек не знае кога ще го съкратят. Където вземат хора без връзки в повечето случаи е временно или сезонно. Ето виж за пример хотелите на морето. Търсят хора, не им плащат, догодина други. Като няма българи украинци, молдовци, на които също гледат да не платят. Изисквания големи, дори да си квалифициран по дадена специалност самите шефове те изстискват до последно. За жените ще кажа всякакви ги има.
227
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Давам ти пример за човек,който е завършил ТУ и без никакви връзки се е реализирал по специалността."Да де, многократно ти беше обяснено, че това са само единици хора, които всички дават за пример като "успял човек". Но очевидно ти е много трудно за твоят мозък да го разбереш. То и аз познавам разни такива... По 3-4 успели има от всяка специалност, на всеки випуск. Другите не работят по специалността, а се оправят кой както може. 4 от 120 за теб е нормално. Ама ти си пpост. Доказано!
226
0
 
12
 
! Отговори
И СУ е празен вече преди 5 години
Статията защо нищо не пиши за СУ? Защото и за него вече няма студенти. Помня преди 10 г. като ме приеха да следвам в СУ нямаше общежития. Бяха се набутали хора, които дори не бяха студенти, а с истинските студенти се заяждаха с някакви стотни дали да се класират за общежития. А сега пустеят.Някои специалности и университети просто трябва да се закрият. Не е нужно да са толкова много. Напразно дават пари за неприложими специалности. Който е богат учи в чужбина.
225
4
 
4
 
! Отговори
До 255 преди 5 години
Това ли е важното-дали го познаваш?Давам ти пример за човек,който е завършил ТУ и без никакви връзки се е реализирал по специалността.Това хленчене,че нямало работа ми напомня това на някой стар ерген,че всички жени били к.урви или търсели само богаташи.Проблемът си е твой-заемаш се и го решаваш.И на мен никой не ми е отварял вратите,когато кандидатствах за работа и сам съм се преборил с трудностите.А сега е десетки пъти по-лесно да се намери работа отколкото преди 17 години,когато завърших.
224
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да учиш 5 6 години и накрая да не намираш работа или да гледаш обяви за 500 1000 бруто.В европа ще вземеш от 2000 до 20000 евро .Скоро нито учители,нито ученици ,нито държава ще остане .
223
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, преди 15 години съм завършил, а не преди 18. Щом казваш, значи шансът да съм учил или работил някъде с него е минимален, ОСОБЕНО щом и двамата НЕ СМЕ от София. Логиката ти е желязна! Сигурно ако бях учил същата година и аз в неговия курс, според теб тогава още по-малък става шанса да познаваме едни и същи хора.
222
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един шофьор на камион взима 3000 лв мин, майсторът на къщата ми - пак толкова.Ама за тия работи се иска акъл и д-упе, не седиш офис с климатик и момичета.
221
2
 
3
 
! Отговори
До 252 преди 5 години
Естествено,че не съм инженер.В съвсем друга сфера съм.И моят приятел завърши ТУ преди 18 години.А това момче явно е скоро завършил.Шансът да го познава е минимален.
220
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:))) Те му казват, че не са от София, той вика "няма как общ приятел, щото не съм от София". Отделно, че бил завършил в ТУ, пък все едно е невъзможно да имаш приятели с които си се запознал в ТУ.АХАХАХАХАХ, той е инженер, ама си личи, че ти не си! :)))))
219
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 249Работата сама няма да дойде при теб.Както и жените-и в двата случая трябва да си активната страна.Опитваш ако трябва и на 50 места и отиваш да живееш и на другият край на България ако трябва.Имам познат,който от Пловдив отиде да работи в Ивайловград,защото там намери подходяща работа.
218
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 247Няма как да ни е общ приятел,щото не съм от София,нито пък той,а и не съм в тази сфера.Но сме приятели от детинство и знам,че няма абсолютно никакви връзки и всичко е постигнал сам в живота.Каза ми,че си е правил експеримент и си е пускал Сивито за обяви за работа.На 15-а минута е бил канен на интервю,само заради това къде е работил.
217
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е казал, че съм от София? Казах, че в София са ми предложили такава заплата, а не че съм от София. Направи си сметка в другите градове какво е, щом в София дават толкова малко.
216
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 245Като няма работа в София,потърси другаде.Как могат хора от провинцията да ходят в София да работят,само софийските тежкари не искат да ходят в друг град.
215
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ама имам приятел ,завършил немски факултет в ТУ и сега е шеф на фирменият сервиз в София на една от трите немски премиум автомобилни марки."Както по-преди стана дума, всички имаме такива приятели. И накрая се оказва, че са едни и същи общи приятели на 50 човека. И всеки се сеща за тях като дава пример за успял човек и така...
214
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На некадърниците винаги нещо им пречи
213
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГошоИменно де! Истински... че даже като плюс имат и диплома! И никой не ги търси! Не се търсят инженери! А ако се търсят, им се предлага 600 лева заплата!На мен лично в ЧЕЗ в София в централата им толкова ми предложиха и МНОГО ме искаха да отида да работя при тях.
212
6
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Инженери се търсят много! Но нямам предвид хора с диплома, а истински инженери