Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?

Къде има липсващи места...
Обновена: 25 авг 2018 08:54 | 25 авг 2018 07:45, Петя Славова
354
Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?
Снимка: БТА

Средно по 100 свободни места са останали в българските висши учебни заведения. Такава е бройката студенти, която трябва да намерят Техническият университет - София, Тракийският в Стара Загора, ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград, както и в Техническият университет във Варна, за да стартират годината със запълнени курсовете, предаде "Монитор".

Още по темата

В други родни вузове обаче търсят по-голям брой кандидати – в Русе те са 250, а в Пловдив 130, докато трети като Лесотехническия в София се надяват на още 50 студенти.

В Технически университет – София свободните стотина местата са разпределени между професионалните направления: "Енергетика"; "Електротехника, електроника и автоматика", "Общо инженерство" и "Машиностроене". В Стара Загора основната част от останалите незаети места са в аграрните специалности: зооинженерство, рибовъдство и аквакултури, екология и опазване на природната среда, агрономство.

ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград запълват липсите предимно в редовната форма на обучение- в специалност "Право" има 10-12 незапълнени места, в български и китайски език има 3-4 места, математика - 5 места, 6 в специалност "акушерство".

Във Варненския технически бройките са разпределени в специалностите "Електротехника", "Електроника", "Топлотехника" и "Експлоатация на флота и пристанищата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
2
 
5
 
! Отговори
Професора преди 5 години
Основната причина да има незаети места е, че местата са повече, а не че кандидатите са по-малко.
250
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента, за да станеш юрист/адвокат/съдия и тем подобни, трябва задължително да си завършил Право. Друг не може да практикува тая професия. Ааа, що? Аз пък ако знам по-добре законите от този нелогично пишещ юрист тук, защо той може, а аз не?Алооо, юристите, махнете изискването да сме завършили право. И медиците да го махнат за медицината. И да видиш как всички ще станат доктори или юристи. Пък нека хората сами избират при кой да ходят. И без друго за прависти вече има изкуствен интелект.
249
2
 
6
 
! Отговори
До 266 статистики преди 5 години
Ти наистина ли вярваш на статистиките колко милиона сме? Над 70%в София се издържат от наеми. Ромите не работят, а хората от по-малките градове са в чужбина. Дори някакви 60-70 годишни бабички отиват да гледат някакви други,, немски ", ,, френски" баби на същата възраст. Крият се колко са работещите по 2 причини:1) защото тия хора няма да видят пенсия от следващо поколение, възрастта за пенсиониране е 67 ще стане 702) пред Европа лъжем за ,,Шенген" че има кой да връща 16-те млрд.дълг.
248
0
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Въпросният "юрист" е поредният платен коментаор. Такива като него са наети от партии или са на хранилка в НПО-та. Явно работят в събота и неделя.
247
1
 
13
 
! Отговори
До важния юрист преди 5 години
Г-не защо обиждате пишещите във форума? Защо тези които са написали мнение и наблюдения по темата, трябва да са лузъри и хейтъри и хора без образование ?Не ме интересува как сте станали юрист и че заплатата Ви е 2000 лева.Статията е, че няма студенти, България обезлюдява и това е необратим процес. За вас това означава по-малко потенциални клиенти.И ще Ви кажа още.Няма нищо вечно, в един момент може да се наложи да смените професията си или да Ви сменят с по-млад колега.
246
8
 
8
 
! Отговори
До 275 преди 5 години
Няма никакво значение какво си учил.Младежите масово сте мрънкала и п.утьовци.Все някой ви е виновен.Половината от вас нямаше да издържат и една седмица в казармата.Животът е борба и никой не ви дава нищо наготово.Аз съм се конкурирал с 10 човека за място в езиковата гимназия,с още повече за място в университета и след това съм се реализирал при голяма конкуренция.А на вас всичко ви е в пъти по-лесно и все някой друг ви е виновен.Ако не бях юрист , друго щях да работя,ама нямаше да мрънкам.
245
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Провинциалист:Да де, за това идва реч, точно. Че в момента се търсят монтьори, а не инженери. Иначе ясно, че всеки може да стане какъвто си иска, особено днес. Поне по диплома. Трудно ще е юрист да стане монтьор, защото няма допирни точки и много време е загубил за глупости, които да му надуят излишно самочувствието. Затова работят разни юристи за по 700 лева по разни общини например. Ама се дуе и вика "аз съм юрист беее, момченце" и на сбирки на випуска всичките имат работа по специалността
244
5
 
8
 
! Отговори
Провинциалист преди 5 години
Социализмът свърши. Никой няма да ви даде нещо наготово. Работете за своето си. Аз съм от провинцията - в сравнително добра гимназия съм учил; от съучениците има лекари, програмисти, инженери, адвокати, съдии, монтьори, продавачи, безработни. Кой както си го е направил
243
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, според юристите във "форума", в България НЯМА безработица. Край! Те така казаха! А те са най-умните, нищо, че видяхме някои много пpости. ВЕрвайте им! Спрете да спорите с тях, щом те са юристи, значи те са прави, се пак са учили право, ахахахах!!!!
242
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*Пък наскоро се събирахме на годишнина от завършването и всичките работят по специалността"Ти като хирурзи ли искаш да работят... човек учил за буквояд? Може и за механици, ама тия от ТУ поне имат връзка с това
241
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 272На 43 години съм.Преживял съм какво ли не.Казарма,Виденовата зима.И никога не съм се отказал да се боря и да изкарвам,че някой друг ми е виновеТи на колко си?Знаеш ли колко такива като теб съм виждал?Все някой друг им е виновен.Това че има връзкари е факт.Но това не означава,че за кадърните и работещи хора няма работа.И като имаш акъл-със здраве да си го ползваш.Това дали имаш акъл се вижда от положението ти в обществото и доходите.В анонимен форум можеш и Айнщайн да се изкараш.
240
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Питам 263Като е пишман юрист,естествено,че няма да се реализира.От моя курс бяхме 150 човека и само на 10-ина родителите бяха юристи.Пък наскоро се събирахме на годишнина от завършването и всичките работят по специалността.И тия приказки за връзките и корупцията са оправдание за некадърността.
239
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахаха, аз поне знам реално колко са с връзки и колко не. И имам мозък да знам каква е вероятността да работиш с връзки и без и какво да работиш и колко реално се взима. А ти още вярваш в Дядо ти Коледа. Защото "мама така каза".
238
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се гладува ако някой направи заплатите по 2000 или 20000 евро ще се живее това е положението и пенсиите 300 500 лв
237
1
 
7
 
! Отговори
Питам 263 преди 5 години
Казваш,че 100 човека прависти вземат над 2000 лева, ама да ти кажа само в НУ за една година приемат по 200 човека, които учат ,, Право" без да се броят студентите от СУ и други университети в България. Има ли работа за всички? Ако баща ти и *** са юристи, много ясно, че след като завършиш, ще се реализираш. Кантора си имаш по наследство и връзки.Кажи ми в България, какво дело ще спечелиш срещу някоя мутра с хотел? Където корупцията е 100%? Хората не се женят само да не плащат за развод...
236
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда... Българинът обича да изтъква как бил най-умната нация на света, колко изобретения имало от българи, как всички ни подтискали, а ние сме успяли, а накрая идва някъв и казва "като сте некадърни, много ясно, че няма да си намерите работа", като не си дава сметка, че по тоя начин говори за почти 90% от населението на България. Защото много рядко се сещам за хора, които да работят по специалността си. Ама той бил юрист, извинете... Да му се поклоним иска.
235
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В моята сфера-юридическата ,познавам над сто 100 човека с доходи 2000 лв и нагоре.И още толкова с доходи от 1200 лв до 2000 лв.Това,че ти си некадърен и не можеш да се реализираш,не означава,че и другите са такива."------Хо хо хо! Пич, всички те видяха, че грам логическо мислене нямаш, като гaлош си. Сега даже реши да ни кажеш и в коя сфера работиш, че да си правим изводи какви глyпаци работят сред тях. Очевидно юридическият факултет бълва плява. Но пък със самочувствие!
234
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 264В България има 3 милиона работещи,включително и самонаетите.Всичките ли са полицаи,кметове и депутати?Полицаите са не повече от 25 хиляди,кметове да са 4000-5000 и 240 депутати.А останалите до 3 милиона?
233
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 257 наблюденияАми да си учил.Естествено,че като нямаш квалификация или си завършил измислена специалност няма да си намериш свястна работа.Такива дето сменят чаршафи бол.Квалифицираните са малко и лесно си намират работа.
232
1
 
8
 
! Отговори
До анонимен преди 5 години
Да ти кажа инж. и архитекти не виждам да се търсят. А IT специалисти, програмисти направо заминават за чужбина, защото ще вземат повече пари. Мед.сестри и лекарите също в чужбина отиват. Учителите са около 60 годишни и няма да дойдат нови. Най-добре да се работи: полицай , митничар, кмет и депутат. Там само рушвет вземат. Като гледам тия ало измами всеки ден и полицията, която все не ги открива излиза, че в България най-новата престижна професия след ,, плеъмет метреса" ще е ало-измамник