Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?

Къде има липсващи места...
Обновена: 25 авг 2018 08:54 | 25 авг 2018 07:45, Петя Славова
354
Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?
Снимка: БТА

Средно по 100 свободни места са останали в българските висши учебни заведения. Такава е бройката студенти, която трябва да намерят Техническият университет - София, Тракийският в Стара Загора, ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград, както и в Техническият университет във Варна, за да стартират годината със запълнени курсовете, предаде "Монитор".

Още по темата

В други родни вузове обаче търсят по-голям брой кандидати – в Русе те са 250, а в Пловдив 130, докато трети като Лесотехническия в София се надяват на още 50 студенти.

В Технически университет – София свободните стотина местата са разпределени между професионалните направления: "Енергетика"; "Електротехника, електроника и автоматика", "Общо инженерство" и "Машиностроене". В Стара Загора основната част от останалите незаети места са в аграрните специалности: зооинженерство, рибовъдство и аквакултури, екология и опазване на природната среда, агрономство.

ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград запълват липсите предимно в редовната форма на обучение- в специалност "Право" има 10-12 незапълнени места, в български и китайски език има 3-4 места, математика - 5 места, 6 в специалност "акушерство".

Във Варненския технически бройките са разпределени в специалностите "Електротехника", "Електроника", "Топлотехника" и "Експлоатация на флота и пристанищата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 241Ами тогава защо има обяви за инженери по сайтовете за работа?Като стана въпрос написах името на фирмата в един от тези сайтове и веднага излезе,че търсят инженери.И не знам какво са завършили тези инженери,ама имам приятел ,завършил немски факултет в ТУ и сега е шеф на фирменият сервиз в София на една от трите немски премиум автомобилни марки.И човекът изобщо не е от София,нито пък има връзки.Само знае перфектно немски/завършил е немска гимназия/ и е много на ти с автомобилите
210
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В южна България има в Стряма, в село Радиново, също до село Труд, в Раковски и на още 2-3 места. Спомням си, че в единият завод ме повикаха на интервю и като отидох там, тепърва ми сервираха, че ме викат с надеждата ако искам да започна на друга позиция (не тази за която бях кандидатствал) и съответно и за друга заплата. Напсувах ги, станах и си тръгнах веднага.
209
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Толкова невероятно ли ти се струва?"Да, невероятно ми се струва. Знаеш ли защо? Защото мога да те зарина с инженери, които пускат документи постоянно и никой дори и не иска да ги повика на кратък разговор. А са добри и можещи. С някои от тях съм учил, с други съм рботил. И сега всеки от тях развива някаква частна инженерна дейност, с която да си изкарва с къртовски труд прехраната. А някои дори се отчаяха и се преквалифицираха. Инженери никой не търси. Това са митове. Фалшиви обяви за реноме
208
0
 
4
 
! Отговори
Катил преди 5 години
Извода от статията е, че новата Алма Матер е ЛТУ.
207
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 236Каква"СенсатА" бе ....?Даже не съм го и чувал този завод.Нито пък знам къде се намира Ботевград.Нарочно не споменавам името на завода,за да кажат някои д.ебили,че му правя реклама.В Южна България е.
206
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2352000 бруто.Това прави 1570 лв заплата нето.Толкова невероятно ли ти се струва?И става въпрос за немски завод за авточасти,който не се намира в някои от трите големи града.
205
0
 
14
 
! Отговори
бг преди 5 години
Как да има студенти като ние сме с най-много висши училища на глава от населението.Търговията с дипломи е голям бизнес и особено папането по европейски програми. Затова куцо и сакато от ДС прави висши училища .Завършил за инженер обучава агрономи и пр. куриози.
204
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За Сенсата Ботевград ли казваш?"Хайде и на Сенсата HR отделът забеляза статията и започна да пише в коментарите.До преди 1-2 часа пишеха от HR отдела на Вистеон.След 2-3 часа очакваме още някой отдел човешки ресурси да си похвали компанията в коментарите. Давали били по 2000 лева на инженери, пък като им кандидатстват инженери, не ги викат на интервю даже.
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"и ми е казвала,че инженерите почват с 2000 лв начална заплата."Мда, 10 000 е началната. Особено в градове различни от София, Пловдив и Варна .
202
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно има *** на Герб, но троловете на БСП също не се спряха да говорят за чужбината и как там всичко цъфти и връзва и колко богато живеят, как всички млади заминавали в чужбина заради лошо управление (не, че не е лошо сегашното, но и БСП да дойдат, пак ще е лошо) и работодателят колко бил добър в Англия и архитектът как газил с ботушите в Германия и т.н. И като се събудите, краката отвити...
201
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е толкова важно къде учиш,а какво учиш.Естествено ако не си завършил Айви лигата,където самото име ти отваря много врати.Но няма голяма разлика дали ще завършиш публична администрация в София или Лондон.Друг въпрос е ако си завършил инженерна специалност,медицина,Ай ти.Да не съм голословен имам роднина,която работи в"Човешки ресурси"в един чуждестранен завод в България/не се намира в София,Пловдив или Варна/ и ми е казвала,че инженерите почват с 2000 лв начална заплата.Бачкаторите с 550 лв.
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"а в германия архитектът е с ботушите в калта"И в Германия има Алпи... и крава милка... и един мармот завива шоколада в станиол...Пълни глупости! Строителният инженер обикаля с ботушите в калта, архитектът много по-рядко. Но както в Германия, така и в България това се прави. А в България промени по плановете се правят по ред други причини, които в Германия също ги има, но са в много по-малък брой. Няма как да го знаеш, понеже по всичко си личи, че този вид мисъл ти е чужда.
199
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"дори е странно, че все още има бг студенти ентусиасти."Aбе шмaткa, ти си плащал по 21700 лева на година обучение. А в България аз платих 2000 лева за моята магистратура. И както един по-долу е казал, хората които ходят по Еразъм знаят, че западните студенти по нищо не се различават от нашите. И в нашата фирма е имало хора, които са завършили западни университети, но са си останали аматьори, лаици. И на мен не са ми плащали МАМА и ТАТИ за обучение. А колко ли си и учил, ако си ги вадил сам...
198
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
моя близка завърши архитектура в германия и се беше върнала да пробва кратък стаж у нас. с учудване обясни, че местните архитекти стоят в един офис, ровят из компютрите си и на всеки половин час строителят им звъни за някакви корекции. а в германия архитектът е с ботушите в калта, от началото до края на обекта, следи и наблюдава собственото си творение, не го търсиш на пожар. та толкова ли е странно защо тамошните университети произвеждат истински специалисти, на които им се плаща истински?
197
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
последната ми магистратура в англия ми струваше около 10.000 паунда за 1 година, изгладувани. на първия ден след дипломирането, тогавашния работодател директно увеличи заплатата ми с 860 паунда МЕСЕЧНО с думите 'по-образован и по-полезен за нас'. не го казвам да сравнявам стандартите там и в Бг, а за пример - ако една бг магистратура е 3600 лв годишно, би следвало веднага да ви добавят около 250 лв към месечната заплата. но май не се случва. дори е странно, че все още има бг студенти ентусиасти.
196
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то в тоя сайт много често има платени статии. Някоя фирма си поръчва статия, да напишат колко стотин човека ще вземат през следващата година, колко печалба имали за послената година, някакви такива. Или пък фирми за подбор на персонал. Примерно тук в тоя сайт съм виждал да рекламират фирма Менпауър и да обясняват колко хора се търсят и какви са актуалните професии и разни подобни.Няма да се учудя, ако HR-ките на Вистеон са се впуснали в приключения в коментарите, за да си намерят кандидати
195
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като има свободни места, да намалят семестриалните такси. И на мен ми се учи, но ми излиза скъпо.Бакалавър си имам. Искам магистратура. Хайде кажете ми как да запиша магистратура, като семестъра струва по 800-900 лева?В УНСС например ако уча 2 години магистратура, това са 4 семестъра = 3600 лева. Виееее лууууддиии ли стеееее?????? Вие познавате ли парите, знаете ли как се изкарват?
194
2
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Младежи, ако искате успехи работете, учете, бъдете мобилни и адаптивни. IT, инженер, адвокат каквото такова. Каквото се търси такова. Където - там.
193
1
 
2
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Да
192
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студенти има, но те вече отрано се ориентират там, където има бъдеще. Тук бъдещето е да бъдат роби на тикви, изживяващи се като божества...