Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери

В училище в момента липсват педагози по природни науки
208
Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери
Снимка: Reuters

Най-голям недостиг на инженерно-технически специалисти се очертава в следващите години, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев в Пловдив. Той посочи, че кадрите няма да стигат във всички сектори и професии.

В момента в системата на училищното образование има недостиг на специалисти по природни науки и математика.

По думите му необходимостта от индивидуализирани и специализирани знания, които дава висшето образование, става все по-голяма.

Все по-малко висшето образование ще е основният източник на допълнителни знания и голямо значение ще имат уменията за учене и креативността. Днес в системата на висшето образование влизат деца, които са родени през 21 век, и които ще бъдат на пазара на труда и през 2050 г., когато голяма част от професиите няма да съществуват, а специалностите, по които учат, ще са се изчерпали, посочи министърът.

Според него е по-важно да се преструктурира приемът на студенти към професионалните направления с очакван недостиг на пазара на труда, а това може да стане чрез системата на държавните висши училища.

"Ще имаме добро висше образование, ако днес университетите инвестират в преподаватели, защото те ще продължат да са основният фактор в процеса на образование. А предизвикателствата пред преподавателите ще са да накарат хората да учат през целия живот", смята министърът, който присъства на откриването на академичната година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Тази година за първи път прага на университета прекрачват 3900 първокурсници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
9
 
9
 
! Отговори
програмист преди 5 години
Който иска и може да става програмист.Добри пари, жените ги обичат програмистите, чистичка работа в офис.
165
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера защо ми беше изтрит коментара. Нито имаше нецензурни думи, нито съм обиждал някого. Що за цензура има в този сайт???
164
1
 
28
 
! Отговори
Туск преди 5 години
Как се става инженерв бг 1 морално остаряла база 2 смотано отношение от страна на преподавателите 3 липса на методология и начин на преподаване 4 зубрене на безсмислени формули 5 учене на неща без приложение в практиката. 6 като отидеме на работа, направо на тово трябва да ни обучават. Ама, първо трябва да ни избият простотиите от главите, дето са ни ги тъпкали. 7 ту - софия е едно *** място.
163
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мениджърите са болшинство в една фабрика. Плащат им мотивиращо да гзят бачкаторите, да опъват и да не мрънкат за пари. Излиза им по евтино на чорбаджиите. Ама такава е системата. Да ги оставим да се работят сами.
162
0
 
31
 
! Отговори
ДивКапитализъм преди 5 години
Ами време е големите капиталисти "работодатели" да пофалират малко, като в цивилизования свят.
161
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има кой да работи! Меркел покани толкова много инженери да бачкат в Европа, а и нашите брат.чеди ще помагат. Нали все роптаят, че няма работа.
160
17
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Чакат. На портала чакат орди инженери. Кой не му харесва да напусне.Давам работа, не давам заплата.
159
0
 
26
 
! Отговори
Декретът преди 5 години
Джандармерията спец службите и всички служби да изловят всички инженери и да ги вкарат във фабриките. На фабрикантите им трябват работници,веднага. За пари не говорим.
158
1
 
43
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Инженери има , но продават зеленчук на пазара или карат такси. За 1000 лв. не искат да работят и правилно.
157
0
 
32
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
Нашите т.н. бизнесмени се чудят как да не дават никакви пари на работещите им. Като им кажеш да вдигнат заплатите - съкън, "Ще трябва да съкращаваме работници, не можем да понесем повишението" ??? Това е ...
156
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милите ви индийци да ви попълват кадрите. Нали смучете пари от нас и давате на тях. Кой ще остане в тази тоалетна?
155
0
 
31
 
! Отговори
до работодателите преди 5 години
Онези хора от война бягат ,ама са готови да се върнат, ако алтернативата е Бг-работодател до края на живота им --- щели да внесат-- домати не можете да внесете и краставици все са пред разваляне -омекнали ,хора ще внесете ,този внесения ,ако е много кадърен тука ли ще дойде ? Тук остават администрация ,армия ,полиция --свършват парите и те бягат ,не знам кои ще са първите... Бг администрацията и работодателите си отрязахте клона на който седяхте ..
154
0
 
40
 
! Отговори
до 151 работодсатели преди 5 години
Годпода с нетърпение очаквам и последния от вас да тръгне след работниците по света ,тогава ние останалите ще си внесем работодатели --лек ви път останалите тук мислиме за вас като една грешка на прехода забогатяла на гърба на народа и прогонила го в чужбина.
153
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внасяйте си украинци и молдовци и стига ни занимавахте с простотиите на бизнеса. Ние не искаме да работим за тоя бизнес.
152
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 161Множи се електората по гетата, ама поема по Европа и не се връща повече. Но управляващите крият, че шведите ги няма. Върви из ро.мските села в Прованса и виж колко са останали! Ако изобщо намериш 1 млад, здрав мъж, в работоспособна възраст, ела се обади.
151
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе за БГ работодател се работи колкото да натрупаш малко опит за да не отиваш неподготвен на запад където реално се заплаща труда а местните тарикати колко народ са обучили за чужбина без да разберат нека да хленчат сега
150
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Няма ги! Няма ги щракащите с пръсти. Заминаха за Европа. Ама вие сте толкова задръстени, че даже не забелязвате, че и ромеите емигрираха. Има някои останали в Столипиново, Шекер махала и тук- там по Врачанските села. Заминаха шведите в Европа и станаха хора. Да видиш какви коли карат и какви къщи си построиха по родните места, но не се връщат да живеят в Бг. Много ще ги чакате да посещават училище и да ви работят за 400лв нето.
149
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ-работодатели са най-алчните, най-долните и най-гадните в целия свят...............искат хората да им бачкат за жълти стотинки.................после реват:"Нямаме кадри".Пожелавам им да фалират всичките...............ако не почнат да си ценят специалистите!!!
148
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инженер се става трудно, трябва много математика и физика да се учи...............после специални дисциплини..................един икономист не може да вземе само един изпит по теоретична електротехника.После...............нямало инженери...............ами плащайте им на хората, не се подигравайте с тях!!!
147
0
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Абе 69: OT "СРЕДНИСТ" ПРОИЗВЕЖДАШ ИНЖЕНЕР ЛИ БЕ ?????? ПРЕДЛАГАМ ТИ ДА Я ПРОДАДЕШ И ПРИЛОЖИШ ТАЯ ИДЕЯ В САЩ. ГАРАНТИРАМ ТИ ЧЕ ЩЕ СТАНЕШ МИЛИАРДЕР

Спонсорирани публикации