Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери

В училище в момента липсват педагози по природни науки
208
Кадрите няма да стигат никъде! Най-много ще липсват инженери
Снимка: Reuters

Най-голям недостиг на инженерно-технически специалисти се очертава в следващите години, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев в Пловдив. Той посочи, че кадрите няма да стигат във всички сектори и професии.

В момента в системата на училищното образование има недостиг на специалисти по природни науки и математика.

По думите му необходимостта от индивидуализирани и специализирани знания, които дава висшето образование, става все по-голяма.

Все по-малко висшето образование ще е основният източник на допълнителни знания и голямо значение ще имат уменията за учене и креативността. Днес в системата на висшето образование влизат деца, които са родени през 21 век, и които ще бъдат на пазара на труда и през 2050 г., когато голяма част от професиите няма да съществуват, а специалностите, по които учат, ще са се изчерпали, посочи министърът.

Според него е по-важно да се преструктурира приемът на студенти към професионалните направления с очакван недостиг на пазара на труда, а това може да стане чрез системата на държавните висши училища.

"Ще имаме добро висше образование, ако днес университетите инвестират в преподаватели, защото те ще продължат да са основният фактор в процеса на образование. А предизвикателствата пред преподавателите ще са да накарат хората да учат през целия живот", смята министърът, който присъства на откриването на академичната година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Тази година за първи път прага на университета прекрачват 3900 първокурсници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
15
 
12
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Висшето образование като цяло в днешно време няма почти никава стойност. То е просто един бизнес който призвежда колкото се може повече "вишисти" на килограм за да може да се прибират таксите, държавното финансиране и парите на разни спонсори и НПО-та.В нашата фирма вече не се интересуваме от дипломи защото сме се убедили че няма голяма разлика между вишистите и хората със средно образование. Най голямата разлика е самочувствието. Ние предпочитаме да наемаме среднисти и да ги обучаваме.
145
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вълчев, безумната ти система на делегираните бюджети се изчерпа. Аман от икономисти като теб. Тичате след последиците, не търсите причините, за нищо не ставате. Оставка!
144
0
 
26
 
! Отговори
. преди 5 години
С тези заплати и тези условия можете да получите само на инженера кожения... Да сте мислили.
143
3
 
18
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ПРЕДЛАГАМ СЪЗДАВАНЕТО НА ФОНДАЦИЯТА "ТИКВИ ЗА БЪЛГАРИЯ"
142
3
 
38
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"РАБОТОДАТЕЛ" - У *** ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА; ТУК ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БИВШОТО БКП , НАЛАПАЛИ ВСИЧКИ СФЕРИ ОТ БИЗНЕСА, И ХАЛ-ХАБЕР СИ НЯМАЩИ КАКВО ЗНАЧИ "КОНКУРЕНЦИЯ"
141
3
 
38
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Уважаеми рабтнико, никого не караме на сила, ако не ти харесват условията на труд сядай и пиши уводомление за напускане...Пожелаваме ви приятен уикенд и щастливо безпаричие и мързел.---Това че НЕ работя лично за теб селски, не означава безпаричие. Има и други, работодателите са повече от специалистите. Има и борса. Има и чужбина. Да продължавам ли? Както вече обясних - това което аз ще загубя е една заплата. И ще ми спрат тока, ако не го платя. Ти ще загубиш без работници ВСИЧКО !Разбра ли?
140
36
 
3
 
! Отговори
Работодателите преди 5 години
До без пари но айляк...Уважаеми рабтнико, никого не караме на сила, ако не ти харесват условията на труд сядай и пиши уводомление за напускане, има закони и ние ги спазваме, никой не караме насила да работи при нас.Пожелаваме ви приятен уикенд и щастливо безпаричие и мързел.
139
4
 
33
 
! Отговори
без пари но айляк... преди 5 години
Уважаеми работодатели,ако си мислите ,че ще ви работя като във филма ,,модерни времена,, и да ме дебнете с камери навсякъде колко пъти съм ходил до тоалетна и една цигара да не мога да изпуша сте се прецакали жестоко ,че ще дойда да си скъсам нервите при вас.Ако ще и бинбинистанци докарайте важното е аз да не съм на пангала--приятен ден.
138
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ключовата дума на статии като тази е ЗАПЛАТА. Само дето тя липсва в цялата статия :)
137
1
 
33
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
"Мижи да те лажем! "Ако някой студент инженерна специалност чете, съветът ми е, ако изобщо започнете работа в България, опитате в сериозна чужда компания, която е склонна да инвестира в квалификацията ви или поне ви плаща достатъчно, за да изкарате допълнителни квалификационни курсове и при първа възможност си потърсете работа извън България по специалността.Дори да изкарвате прилични пари в България, липсва държавност, за да можете да живеете нормално! Така ще е докато се овластяват прости, нагли селски тарикати, а не виждам изгледи това да се промени скоро!
136
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги работидатели, ако имате добър работник веднага му вдигайте заплата с 50%, защото такива са на изчезване. Открадне ли ви го друг, по-умен от вас работодател, читав заместник няма да намерите дори и двойна заплата да предлагате. От новото поколение половината са неграмотни ромале, а останалите са учили кво да е, но с идеята за голяма заплата при минимални техни усилия, по възможност на началническо място.А все пак някой трябва да работи, докато почивате в Гърция или ИбиСа.
135
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският бизнес елит за разлика от българските кадри е доста некункорентноспособен и неефективен в сравнение с българските работници и кадри!На Запад работещите български кадри са 2- 3 млн. души в западни компании и фирми- да сте виждали българска стока произведена от предприятие на българския бизнес елит на Запад?Излиза, че българските кадри произвеждат на Запад съвсем спокойно стоки и услуги за западните бизнесмени, които са конкуретни, а българския бизнес елит не е способен на това!
134
30
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
"Защо не заминете вие там на запад да правите бизнес и да наемате западни кадри да ви работят, ами се оплаквате че нямало кадри?"А вие защо не заминете на Запад да взимате големи заплати, там ви чакат да ви дават големи заплати, и постоянно се оплаквате, че са ви ниски заплатите? Защо сте се загрижили за работодателите и им работите за ниски заплати, нека си се оплакват работодателите, че нямаме кадри, гледайте си вашия интерес, заминавайте на запад на високите заплати и успех!
133
1
 
21
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НА TИКВАТА МУ ТРЯБВАТ ТИКВИ
132
2
 
13
 
! Отговори
Материала преди 5 години
Не са избягали всички инженери. Има все още доста, но проблема е в новото поколение - на никой не му се учи за инженер. Братовчедчето ми не го интересува какво се търси и колко пари изкарвам като програмист, той иска да става финансист защото така е по-лесно.
131
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ами заминавай за Западна Европа, там да работиш"Защо не заминете вие там на запад да правите бизнес и да наемате западни кадри да ви работят, ами се оплаквате че нямало кадри?
130
0
 
25
 
! Отговори
k преди 5 години
хайде пак пропагандираме толерастията ..... не достигат ужким "кадри" и за това трябва да приемем поне 500 000 *** от западна европа как става атака че хем не достигат "кадрите" и хем имаме 8% безработица !?
129
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 3 млн. българи работещи са се доказали на най- конкуретния пазар на труда- Западния!Тези 3 млн. са точно тези българи, за които преди години, както и сега нископроизводителния български бизнес елит, тръбеше по медиите, че са неефективни и нископроизводителни!Статистиката сочи, че кадрите се реализираха на конкурентния западен пазар на труда, а българския бизнес елит си остана неефективен и нископроизводителен, за което не е виновно образованието и кадрите, а самия неефективен бизнес елит
128
0
 
15
 
! Отговори
V преди 5 години
Инженер не трябва да се става с виш кетап ,а със труд ;) и три месечни курсове на обучение. Но труда трябва да е водещото .Освен това в бг за техник искат виш кетап .Аз знам как но мафията герб не знае ,щото не е бачкала през живота си ;) Чорбаджиите не знаят как се прави .Не са нужни виши кетапи за техници . нужно е друг ;)
127
0
 
29
 
! Отговори
Мими преди 5 години
В България вече има много адвокати, затова има и много престъпници. Трябва поне за 1 година да се забрани записване на специалност Право в цяла България.

Спонсорирани публикации