"Влечение към същия пол" в учебника! Нищо нередно, отсече БХК

Споровете по темата продължават
1 окт 2018 12:15, Петя Славова
278

Текстове в учебник по биология за 9 клас предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи. Родители питат кой е одобрил уроците на тема "Оплождане и индивидуално развитие".

Споровете бяха провокирани от графа "детство", където е посочено - "откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи", а в по-късния етап от съзряването - "възможно откритие за влечение към същия пол".

"Думата джендър се обсъжда изключително много, тъй като някой я внесе в българския език като отделен пол. Всъщност тя изобщо не би следвало да се употребява в България, тъй като значи "род". Оттам идват и големите заблуди и обществото ни разви психоза към нея", коментира пред Bulgaria ON AIR сексологът проф. Станка Маркова.

Още по темата

Тя допълни още, че сексологията е комплексна наука, в която се събират няколко специалности и е много важно информацията да бъде поднесена от специалисти, а не единствено от биолози.

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) отбеляза, че намира съдържанието на учебника за напълно коректно и по думите му, дори доста оскъдно.

"Не виждам нищо нередно. Сексът все още е табу в съвременното българско образование, тъй като нямаме достатъчно подготвени кадри, които да преподават материята в българското училище", подчерта той.

Още миналaта година омбудсманът Мая Манолова се обяви за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. А в някои училища този предмет съществува като избираем. Споровете по темата обаче продължават.

След възмущенията на родителите от издателство "Анубис" излязоха с позиция, че учебниците са преминали всички законови етапи на одобрение и за него са гласували хиляди преподаватели по природни науки от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
3
 
16
 
! Отговори
ментор преди 5 години
До Пич 156"НЯма значение дали към мъж или жена"....или към козички...или дечица... или...айде да не изброявам.....щото ще се окаже, че всичко е нормално, щом има любов.....
149
16
 
3
 
! Отговори
До всички невежи преди 5 години
Не ми стигна мястото:Ако вие сте сигурни в себе си и семейството си, като клетка на обществото и възпитавате правилно в семейни ценности детето си..то не се тревожете за сексуалността му. Ако все пак установите, че то е хомосексуално. Значи 90 процента вероятно има нещо гнило във вас самите. Нещо за което ще обвините обществото, учителката, филанкишията... Но няма да сте прави. Проблемът на повечето родители е, че не търсят проблемите на детето си в тях самите, а заравят главите си като щраус
148
16
 
4
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До Пак повтарямТи знаеш ли коя година сме сега? Май жовееш с 30-тина и повече години назад, както и голяма част от българското общество? А пък преди 200 години е имало робствоа, и какво, редно ли е това?
147
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болестните състояния ги извадиха от класификациите и ги превръщат в норма. ..Явно дошло е време разделно и хората все по-ясно ще се разделят на две части и всеки ще си отиде при господаря на когото се покланя.
146
20
 
7
 
! Отговори
До всички невежи преди 5 години
Уважаеми невежи, ще ви го обясня максимално ясно: Твърдение номер 1: Това било психично разстройство. - ако е такова то същото не се предава на околните. Поне аз не съм чувал да се предава психично отклонение ... освен по генетичен път. 2.Било заболяване - ами не е вирусно или инфекциозно. Не се предава от един на друг. Извод: всичките ви страхове са ирационални. Не треперете над децата си... ако вие сте здрави и читави значи няма от какво да ви е страхувате.
145
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
все едно преди не се учеше по биологиоя в 7 и 8 клас за размножителната система при животните и хората учеше е, сега се е добавило и някакво сексуално възпитание, което съществува в живота, какво не Ви харесва, или искате като едно време дума да не се обелва и после защо дъщеря ви забременяла на 14-15 години
144
5
 
20
 
! Отговори
Пак повтарям преди 5 години
Учебникът подвежда учениците, представяйки едно сексуално отклонение за секс. ориентация, равна на хетеросексуалността. Това ви беше обяснено дузина пъти до сега.
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
156, знам че теоретичните уроци се онагледяват и практически. Ти как предлагаш - да им пускат порнофилми или направо да канят артисти да им демонстрират как да става това. А дали еднoполовата любов е болестно състояние - виж МКБ10 за някои диагнози. Все пак е международна класификация...
142
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз пък невижда защо да не го пише в учебниците, в какво е проблема, това е нещо което съществува, в края на крайщата нали затова е училището да подготви младите хора за реалния живот, отделно 9-ти клас са си достатъчно големи, това са на по 15-16 години
141
2
 
12
 
! Отговори
Пак повтарям преди 5 години
До ПичЗащо тогава се е водил болест от СЗО до началото на 90-те години? Виж как ти лъсна агрсията само при един коментар, съдържащ факти, дори няма обиди в него.
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влечението е най-малкото като проблем. Какво следва след влечението или след любопитството, или след принудата. Какво се променя в нас, като правим едно или друго действие, свързано с половата ни система.... Пети клас и максимално късно за начало на някакво познание, различно от външна манипулация.Шофьорите не ги обучават, след като са натиснали газта.Преди броени дни имахте материал уж за контрацепция. Беше за 2 и половина.
139
17
 
7
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До Пак повтарямНе, простако. Болест е да пребиваш жена си и детето си, да упражняваш емоционално насилие над близките си и към хората, които са различни от теб. Това е болест. А да изпитваш любов не е, и не може да е болест. НЯма значение дали към мъж или жена. Сега по-ясно ли ти стана?
138
8
 
12
 
! Отговори
Пак повтарям преди 5 години
До ПичНПО активистите се опитвате да пробутате *** обучението в училищата, след като не успяхте с ИК. Освен това хомосексуализмът е болест, а не сексуална ориентация. Вие се опитвате да превърнете отклонението в норма.
137
6
 
18
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Този урок 100% е написан от гейове.
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големият световен проблем е че никой не мисли вече с мозъка си !ФАКТ! Еди кой си с някакво листче с надпис "ДИПЛОМА" излязъл на екрана ви и казал "това е нормално ,правете го" и вие като ов/це следвате каквото ви казват ! Вие сами като следвате каквото ви кажат се превръщате в стадо .
135
12
 
8
 
! Отговори
Пич преди 5 години
И какво, дай да не говорим за това, че при съзряването при някой момета и момичета се проявява влечение към същия пол? Да го изтрием от учебниците, и това вече го няма? Или да ги лекуваме с антибиотици тия хора (едни специални от СССР), или може би един хубав бой ше ги оправи? Изостанало общестно сме си и това е, и в кулутно, и в икономическо отношение. А то едното следва от другото. Грешка беше, че ни допуснаха до ЕС и ни разрешиха да пътуване. Трябваше да ни оставят в землянките с ракията.
134
4
 
1
 
! Отговори
Пак повтарям преди 5 години
В Raised Without Gender се разказва за двама братя, отглеждани джендърнеутрално от двойка, състояща се от лесбийка и интерсексуален мъж/жена/ нещо.В наръчника на СЗО има таблици от 40-та страница нататък, в които се обяснява какво трябва да учат децата (джендърни идентичности, видове "семейства", ранна детска мастурбация).
133
9
 
5
 
! Отговори
А защо не? преди 5 години
По-добре ограмотяване в училище на тези теми и от специалисти отколкото децата да се учат от улицата и да възприемат различните гледайки ги като индианед объл камък. Аз нямам нищо против детето ми да учи в училище, че има различни хора и че не всички ги влече общоприетото.
132
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професорката е права. Опростяването силно вреди.
131
4
 
9
 
! Отговори
Горан преди 5 години
До 139: Абе, Джендьо... Така, както пишеш с тия главни букви само изглеждаш, че освен *** си и платен ***! Какво ще кажеш, а? Не си ли?